Dėl ko lydosi ir dega telefonų įkrovikliai: tikrosios priežastys ir kaip užkirsti kelią didelei nelaimei  ()

Įkrovę telefono bateriją paliekate įkroviklį įjungtą į rozetę? O gal įpratote krauti telefoną naktį? Naudojate nežinia kur pirktą įkroviklį? Jei bent į vieną klausimą atsakėte teigiamai, turime jums blogų žinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Būtent jūsų už kampo tyko pavojus. Tuo jau spėjo įsitikinti ir radijo laidų vedėja Skaiva Jasevičiūtė-Kraujalė.

Prieš kelias dienas ji savo „Facebook“ paskyroje įkėlė susvilusio telefono įkroviklio nuotrauką su tokiu komentaru: „Aš dažnai įkrovusi telefoną palieku kroviklį rozetėje, bet daugiau, tikriausiai, nepaliksiu. Vakar grįžau namo ir radau besilydančią plastmasę, kroviklis šalia popierinių servetėlių guli... Pasidarė neramu. „Samsung Lietuva“, ar čia normalu? Kroviklis naujas ir originalus.“

„Samsung“ atstovai nurodė tiriantys šį atvejį ir kol kas negalėjo atsakyti, kodėl Skaivos įkroviklis išsilydė.

Tačiau ar tikrai rozetėje paliktas nenaudojamas įkroviklis gali kelti pavojų?

„Samsung Electronics Baltics“ vyr. produktų ekspertas Jānis Lejnieks teigia, kad taip gali nutikti tik su netvarkingais įkrovikliais.

„Rozetėje palikti tvarkingi įkrovikliai elektros nenaudoja. Dažniausios įkroviklių gedimų priežastys – tai netinkamas jų naudojimas. Įkroviklis gali sugesti jį numetus ant žemės, sulanksčius jungtį, į ją patekus dulkių, vandens ir panašiai. Seni elektros laidai namuose taip pat gali sukelti trumpą jungimą, kuris gali sugadinti tiek įkroviklį, tiek patį prietaisą“, – sakė J.Lejnieks.

Kita vertus, net jei galvojate, kad įkroviklis tvarkingas, norint būti visiškai tikriems dėl saugumo geriau įkroviklio rozetėje nepalikti. J.Lejnieks teigimu, dažnas telefono naudotojas nežino (ar nepaiso) patarimų, kaip teisingai įkrauti telefonų baterijas. Pavyzdžiui, per dieną išsikraunančius išmaniuosius telefonus nemažai žmonių įprato palikti krautis naktimis.

Pašnekovo teigimu, telefono baterijai tai nekenkia – visiškai ją įkrovus, net ir neatjungus nuo įkroviklio, procesas automatiškai sustabdomas. Taigi nieko blogo, jei prietaisas paliekamas prijungtas prie įkroviklio ilgiau nei reikia. Vis dėlto, norint užtikrinti visišką saugumą, įrenginius geriau krauti dienos metu, esant namuose.

„Samsung“ atstovas akcentavo ir kitą vartotojų dažnai daromą klaidą: baterijos įkrovimui naudojami neoriginalūs įkrovikliai. Jis atkreipė dėmesį, kad net to paties gamintojo, bet skirtingų įrenginių, įkroviklių techniniai duomenys gali skirtis.

„Kai kada rekomenduojame apžiūrėti savo įkroviklius – ar jie tvarkingi, ar nėra jokių įlenkimų, įtrūkimų, dulkių ar vandens jungtyse. Taip pat patariama įkroviklį laikyti gyvūnams nepasiekiamose vietose“, – pridūrė J.Lejnieks.

Prižiūrėti derėtų ne tik įkroviklius, bet ir pačias baterijas. Jų nepatariama iškrauti žemiau 10 proc. lygio – geriau krauti kelis kartus per dieną, nelaukiant, kol ji visiškai išseks. Taip pat rekomenduojama nepalikti telefono saulės atokaitoje (pvz., automobilyje ar ant palangės), nelaikyti jo ant kitų įrenginių (pvz., kompiuterio) – aukšta temperatūra gali pakenkti baterijos darbui.

Telefonas įkaista ne tik ant saulės, bet ir įkrovimo metu, ypač jei naudojama greitojo krovimo funkcija. Ar tai taip pat kenkia baterijai?

„Greito įkrovimo funkciją palaikantiems telefonams kuriamos specialios baterijos, todėl ši funkcija joms jokios žalos nedaro“, – patikino J.Lejnieks.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(13)
(16)
(-3)

Komentarai ()