Gal jau laikas išbandyti nemokamą operacinę sistemą? Dabar tam puikus metas - išleistas naujas „Linux“ paketas „openSUSE Leap 42.2“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kernel_panikuoja 2016-11-15 15:54
Dauguma serveriniu distribuciju repositorijose turi 'Desktop Evironment' paketus, tad analogiska 'stabiluma' galima isgauti GNOME,KDE,LXDE etc. susimetus ant RHEL/CentOS/Ubuntu Server ar to pacio SLES. Patogumas gal tik tas, kad siuo atveju viskas yra out-of-box + aisku Yast'as.
mch0lic 2016-11-15 17:31
Nemažai metų naudojau įvairias linux os ir pagrindinė problema kokios jos saugios ir stabilios bebūtų jos tai pat baisios ir ne nepatogios/neišbaigtos. Serveriam vargu ar ką nors geresnio rast įmanoma, bet desktop'ui, tenka naudot windows (gal kada nors bus galima naudot ir reactos).
kernel_panikuoja 2016-11-15 17:36
Gal tai buvo pakankamai senai? Siaip siai dienai KDE, GNOME ir UNITY vizualiai atrodo tikrai ne prasciau nei WINDOWS ar macOS, nors tai aisku visgi subjektyvu. Patogumo nenaudojau nieko geriau uz UNITY - dar paprasciau nei macOS. Bet tai irgi is dalies subjektyvu. Isbaigtumas cia labai reliatyvus pasakymas - dazniausiai tai yra taikomoju programu klausimas, o ne pacios distribucijos.
bahuriux 2016-11-15 18:37
Esu už linuxus, nes jie turi nerealiai daug pranašumų prieš kitas OS, ne dėl to, kad kažką tokio jos turi, bet dėl to, kad joms nereikia tokių nesamonių kaip, defragmentavimo, antivirusinių, antišnipinių, registrų valytojų etc. Bet dėja paskutinė mano geriausia, stabiliausia ir draugiškiausia vartotojui linux distra buvo ubuntu 8.04 su gnome 2 desktopu, po to pradėjo, tik viskas eiti blogyn. O šitą rekės pabandyti, gal sugryš mano tikėjimas linuxais
Atk 2016-11-15 19:52
Kad su draiveriais būna problemos ir mažiau programų nei windowsams. Bet tiesa, kad nereikia antivirusinės, registrų valytuvų ir viskas stabiliau veikia, nesiteršia, nors gal nevisada stabiliai veikia trečios šalies programos ir kartais nesuderinamumų yra su programom, pavyzdžiui tray ikonų nerodo rymthbox. Nei gnome aplinkoj, nei XFCE ant ubuntu. Fokusų irgi yra. Gnome dar kažkaip patebiu lėtai veikia, ar dėl to, kad prigrūsta efektų ar dėl ko nežinau. EFCE daug greičiau veikia. Dar nereiklias programas per wine leidžiu. Ir kaikiurios programos yra , kurių neturi windows, o jos nemokamos, bet dažnai jos turi pilna visokių klaidų, tai pastrina, tai funkcija kokia nors neveikia, tai garso nėra, reikia nustatynėt, bet tada aš greičiau ištinu tą programą nei bandau garsą nustatyt, nes kartais reikia daug laiko ir pastangų, garsą padarytm o kartais to ir neįmanoma ir reikia pačiams kapstytis, tai tada paprasčiau ištrint tokią programą ir kitą naudot. Įsirašyčiau tą susę, bet dabar jau visi aplankalai, visi nustatymai padaryti, paskui vėl iš naujo reikės visus slaptažažius rašyti web puslapiuose, perkopijuot falus, nesninori žaisti su šiais dalykais, todėl sėdžiu su ubuntu. Ir kaip savotiškas dar testas kiek ilgai laikys... Ir dažnai kai įsirašau naują sistemą nieko ten tokio naujo nebūna, tai kam laiką gaišti? Čia kas pirmą kartą rašo, taim gerai. O taip daugmaž veikia, dar įrašo su mikrofonu nekokybiškai, bet nefaktas, kad nauja sistema pakeis ką nors. Windows greit sensta, jei naudot legalią, tai kiek pinigų išleist reikia. Kas 2-3 metus pirkt naują sistemą... Todėl ir nesinori windows naudot. Dar slaptažodžius tuos rašyti, kai pradžioje įdiegiama.
kernel_panikuoja 2016-11-15 20:19
Nuo 8.04 LTS'o naudojau visus LTS'us iki pat esamo 16.04. Nepasakyciau, kad distribucija butu nuejus blogyn, o asmeniskai as apskritai problemu beveik neturejau. Gal reiketu tai vadinti aplinkybem, o ne blogumais: pavyzdziui, daug user'iu atmuse UNITY aplinka, nes visi buvo priprate prie gnome2. Dauguma problemu istinka tuos zmones, kurie turi prastai po Linux'u palaikoma aparatine iranga, nors siuo metu situacija daug geresne nei seniau, ypac kas susije su visokiais WiFi, BT, touchpad'ais ir pan. Atskiras atvejis yra tada, kai kalba eina apie labai nauja aparatura, kuomet chipset'as/plokstes yra isleistos neseniai. Siuo atveju paprasciausiai kernel'yje dar nebuna isiuti naujausi draiveriai ir out-of-box sistema gali buti problematiska - tenka updeitint kerneli ar net paciam pasikompiliuot reikiamus draiverius. Visgi tai labiau isimtis, o ne taisykle. Per visa laika naudojau daug distribuciju ir nelabai iskirciau kazkokios vienos, pasizymincios ypatingu stabilumu pries kitas. Visos turi savu niuansu - juos ivertini ir naudoji tai, kas labiausiai tinka.
bat0nas 2016-11-15 20:45
Paskaitai šitą rašliavą ir eilinį kartą supranti, koks vis tik hemorojus tas Linux'as. Kur tas Linux paprastumas ir stabilumas, kad kur tik besi pirštu - ten kažkas neveikia, nepatogu, neišdirbta. Ir labai nesunkiai sau pateisinu Windows kainą. PS: Kas yra Linux žinau, turiu vieną instaliaciją, kurią naudoju proto lavinimo tikslais (t.y. tyčia kai kurias programas naudoju tik Linux aplinkoje). Čia šiaip... pasigyriau, kad nepradėtumėte, jog neva nieko aš nesuprantu. Suprantu.. patikėkite.
bat0nas 2016-11-15 20:47
Beje.. permečiau akimis straipsnį ir taip ir likau nesupratęs apie ką jis. Kuom unikali ta distribucija? Tiesiog straipsnis, kad gimė dar viena rūšis zoologijos sode?
kag 2016-11-15 21:10
Windows naudojau iki 7 versijos. Linux tik pazaisdavau kartais.. Realaus naudojimo nebudavo.. Tada pradejau naudoti os x, namuose iki dabar naudojamas. Ubuntu naudoju darbe. Po 16.04 versijos vietoj gnome pradejau naudoti unity. Siek tiek paspaudimu ir patogesnis uz os x. Verdiktas. Windowsu artimiausiai metais nenoriu matyti akyse - graudi os. Aš ten user experience išvis nerandu. OS X tinka visiems - nieko prieš neturiu. Savo bala atiduočiau ubuntu 16.04.
UTF16 2016-11-15 22:27
Komercinės programos dėl suprantamų priežasčių kuriamos iš esmės tik Windows. Mano profesinę sritį užvaldė programinė įranga, kainuojanti kosminius pinigus ir veikianti išimtinai Windows. Visi klientai reikalauja pateikti galutinius failus, sugeneruotus tik šia programine įranga, o su klientais, ypač jei jie yra visi, ir rinkos standartu nepakovosi. Ir tai tik ledkalnio viršūnė. Kuriant Linux apskritai yra pirmiausia turėti galvoje programavimo asai, o ne kasdieniai vartotojai. Patys elementariausi dalykai, kurie padaro iš geležies krūvos kompiuterį, ten yra, bet jei neturi programavimo žinių, o nori kažko bent 1 % daugiau nei žiūrėti filmus ir sėdėti internete – kad ir įsidiegti paprastą žodyną, – ten geriau nelįsti.
kionig 2016-11-15 22:50
Tai kad ir Windblows8 ar 10 jokių ypatingų naujovių nesugebėjo pasiūlyti. Nereikia ties kiekvienu OS leidimu tikėtis naujovių, kurių galbūt trūksta vartotojo lygmeniu, bet apskritai sistemos stabilumu, mažesniu bug'ų skaičiumi, didesnio stabilumo. P.S. Ubuntu 16.04 LTS, taip pipratau, kad nieko nėra geriau pagal asmeninį skonį.
FtBall 2016-11-16 00:29
Man pasisekė. Per 8 naudojimo metus praktiškai neteko susidurt. 2003 metų stacionarus kompiuteris su AMD Athlon'u ir kažkokia Radeon vaizdo plokšte su Linux'ais veikė geriau, per Wine net žaidimai veikė geriau nei per Windows. Tėvų 2010 metų stacionarus iki praeitos savaitės sukosi be problemų su Ubuntu 12.04 LTS. Atnaujinau kernel'į, tai dabar nebeužsikrauna, greičiausiai reikės gražint seną kernel'į. 2011 ir 2012 metų laptopai, vienas amd+amd, kitas intel+nvidia - abu be problemų. Dabartiniai stacionarūs visiškai be problemų veikia. Viename Intel i5-6500 be gpu, kitam Intel i7-6700k su gtx 970. Abiejuose Gigabyte z170x gaming 3 mb. Tačiau visi kompiuteriai turi vieną bendrą problemą - nėra Razer Synapse, tai tenka jau per terminal'ą žaisti, kad pelė veiktų padoriai.
Atk 2016-11-16 00:37
man unity labai nepatogi, tai del to pradedavau zvalgytis ne i ubuntu. bet galima klasikine gnome naudot ar kde. kde man nepatinka, kad naudoja gremezdishka ir komercini qt. o gnome viska savo nuo nulio, todel neturi jokiu apribojimu ir prisirishimu. ir atrodo , kad neturi nereikalingu funkciju. tik nepatinka, kad dvi juostos virshui ir apacioj papildomai vieta ima. windows 10 ir 8 man nepatiko, plokshcia viskas, ten daug pastangu nereikia tas plokshcias beskones ikonkes nupiesti, nusivaziavo, bet iranksciau nebuvo ju ikonkes kokybyshkai nupieshtos. va aplee oss ikonkes profesionaliai nupiestos, o ne kaip kazhkokio nemokshos zmogaus, kuris ir pieshti nemoka, o tik iskabinti savo smirdancias trumpikes ir sakyti, kad tai menas.
kernel_panikuoja 2016-11-16 00:37
Toks poziuris buvo pagristas iki kokiu 2002-2006m, kuomet nebuvo user-friendly distribuciju ir cross-platforminiu paketu. Tada vartotojams reikejo nudirbti nemazai darbu patiems "statant sistema". Nepasakyciau, kad tam reikejo ar reikia butent programavimo ziniu - labiau apskritai techninio/IT mastymo, siek tiek tinklo ziniu ir aisku pacios Linux distribucijos sandaros/administravimo ziniu. Siuo metu situacija yra visiskai kitokia. Pavyzdziui, tokia user-friendly distribucija kaip Ubuntu yra netgi labai tinkama visiskai paprastiems vartotojams: nemokama, daug paprasciau valdoma ir administruojama nei Windows (kai kuom netgi nei MacOS), saugi, reikalauja maziau aparatiniu resursu. Tokios populiarios programos kaip Chrome, Firefox, VLC, Skype etc. yra cross-platformines ir ju UX vistiek nesiskiria nuo kitu OS - o juk paprasti vartotojai cia dauguma laiko ir praleidzia (kai kuom dar geriau, pvz linux'inis skype'as be reklamu). Kitos nesudetingos programos dazniausiai turi savo funkciuonalumu labai artimus analogus, pvz linux'e nera native uTorrent'o, bet yra Deluge ar qbittorrent'as kurie paprastiems vartotojams UX prasme beveik nesiskirtu. Esu keliems paprastiems vartotojams instaliaves Ubuntu 14.04 ir 16.04 versijas - visiems labiau patinka nei Windows 10. Zodziu mano sito monologo mintis yra ta, jog siai dienai yra mitas, jog Linux'as tinkamas tik pprogrameriams, hacker'iams ar siaip IT'ishnikams - jis puikiai tinkamas bet kokiai namu seimininkei, dar labiau nei W10. Nereikia pradet nuo Slackware ar Gentoo ir tiek Problemu turi visos OS - Linux'as nera tobulas sia prasme. Visada bus atveju, kuomet kitokios OS pasirinkimas bus racionalesnis (ar apskritai vienintelis) sprendimas, bet dazniausiai tie atvejai buna ne pas paprastus user'ius, o pas specifinius: geimeriai, nisinio softo user'iai/profesionalai, studentai ir moksleiviai (padekokime mirosoftui uz uzsiauginta karta ir 'idustry standard'us') ir pan. Dauguma siu zmoniu techniskai negali naudoti Linux'o del aplinkybiniu priezasciu (grubiai tariant - "ant linux'o nera ko jiem reikia arba ten kazkas neveikia nes gamintojas nesupportina sios os"), o ne todel, kad pati Linux OS butu kazkuom vienareiksmiai prastesne nei kitos savo sandara ar kodu.
Shinigami 2016-11-16 08:24
Išlįsk iš savo akmens amžiaus urvo. Yra linux profesionaliu linux distribucijų kurioms reikia mažiau žinių nei windows (ubuntu, suse ir t.t.). Pas mane name 3 kompiuteriai, visi su Ubuntu. Brolis vienu sėkmingai naudojasi nors net nežino kas tas programavimas. Sesuo naudojasi kitu. Nors apie kompiuterius iš vis nieko nemoka. Dviem mygtuku paspaudimais gali suinstaliuoti visus žodynus. Ir žino kad nebus įdiegti nieko ko nenorėjo įdiegti. Sakyti, kad linux prasta OS, nes neveikia windowsinės programos kuriomis dirbi yra tas pats kas sakyti, jog MS Office yra prasta programa, nes man reikia latex, o ne word. Tačiau 80 proc. namų vartotojams užtenka interneto naršyklės, muzikos ir filmų leistuvo. Dar 10 proc. pilnai užtenka libreoffice ir gimp (gali būti pripratę prie MS Office ir fotošopo mygtukų), nes jų funkcijų jiems daugiau nei reikia. Jau daugiau nei 5 metai, kaip neteko susidurti su tvarkyklių problemomis ant Ubuntu.
sub 2016-11-16 08:55
Aš asmeniškai meščiau Win 10 ir eičiau prie Linux, jei ten yra galimybės instaliuoti Spotify, Fruity Loops ir VLC. Kažkokie analogai šiam softui man netinka, asmeniškai. O šiaip, gal net mielai pereičiau prie Linux, ir net tikiuosi mano i3 transformeris pagreitėtų bent kažkiek. Tai kaip kolegos komentatoriai, yra galymybė naudoti šias programas ant Linuxo, ir ar bus lengva instaliutoi, nes nesu pažengęs linux vartotojas.
obuglas 2016-11-16 09:42
Spotify ir VLC - yra, dėl FLoops nenaudojau, tai negaliu atsakyti.
Shinigami 2016-11-16 09:52
ant windows. Nors labai norėčiau.
MindaugasV85 2016-11-16 10:31
Kiek ne į temą, bet kuo tas VLC jus taip žavi, kai yra MPC? Man jau vien VLC icon'a kažkokia tragiška
Shinigami 2016-11-16 10:36
O kodėl tau taip tas MPC patinka? Man visas jo dizainas tragiškas Kaip iš kokių 1990 metų.