Tiesiog neįtikėtina, ką „Microsoft“ išdarinėja su „Linux“ ir savo programiniais kodais: pildosi didžiausias Ballmerio košmaras?  (3)

Senis besmegenis ir vasara, Lietuva ir tropikai, „Microsoft“ ir „Linux“... kas dar tiktų į skirtingų polių laukus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir vis dėlto viena priešybių pora iš paminėtųjų jau nebe tokia ir drastiška. Nes po 15 metų nuo tada, kai andainykštis „Microsoft“ vadovas Steve'as Ballmeris „Linux“ ekosistemą išvadino vėžiu, šiomis dienomis „Microsoft“ prisijungė prie „Linux“ vystymo fondo.

Prieš 10 metų tai dar būtų buvę neįsivaizduojama, bet ilgai kūrusi uždarojo komercinio kodo svetaines, „Microsoft“ jau keletą metų prisideda prie „Linux“ vystymo, o šiomis dienomis prisijungė ir prie „Linux“ fondo.

„Microsoft jau geriau sugeba komunikuoti, atvirojo kodo bendruomenei perduoti savo mobiliųjų bei debesijos sprendimų patirtį“, – teigė „Linux“ fondo vykdomasis direktorius Jimas Zemlinas.

Nuo tada, kai „Microsoft“ vadovą Steve'ą Ballmerį pakeitė Satya Nadella, „Microsoft“ tikrai pasikeitė: štai neseniai atvėrė savo „PowerShell“ ir „Visual Studio“ išeities kodus, o taip pat – savo naujosios naršyklės „Edge“ „JavaScript“ variklį. Be to, kompanija į „Windows 10“ yra implementavusi visiems linuksistams įprastą „Bash“ komandų interpretatorių (angl. Bash shell) bei įsigijusi mobiliųjų programėlių kūrimo startuolį „Xamarin“, leidžiantį kurti programėles „Android“, „iOS“ ir „Windows“ telefonams.

Ir ne tik įsigijo, bet ir atvėrė šios sistemos bei įrankių išeities kodus. O kad nepasirodytų maža, dar ir „Linux“ aplinkai atidavė SQL serverio aplinką.

Bet naujienos IT pasaulyje po vieną nevaikšto, tad jei jau kažkas kažką driokstelėjo, tai trinkteli ir konkurentai. Taip nutiko ir šįkart. Atsakydama į „Microsoft“ prisijungimą prie „Linux“, „Google“ pareiškė prisijungianti prie .NET fondo (.NET yra konkurencinga platforma, konkuruojanti tiek su „Android“, tiek su „Java“).

Žodžiu, kažkoks meilės trikampis. Kuriame „Microsoft“ bando parodyti dėmesį dar ir „Mac“ aplinkai – visai neseniai netyčia buvo nutekinta informacija, kad „Visual Studio“ netrukus bus pritaikyta ir „Mac“ kompiuteriams.

Bet iš visos šitos painiavos labiausiai išlošia trečių šalių kūrėjai ir, žinoma, vartotojai. Kuo daugiau įrankių, kuo daugiau multiplatformiškumo – tuo didesnis programų, sprendimų ir galimybių pasirinkimas.

Parengta pagal „Ars Technica“ ir „The Verge“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Adomas Rutkauskas
(90)
(6)
(84)

Komentarai (3)