Prie Norvegijos krantų atsiras unikali, dar nematytos technologijos dvimentė vėjo jėgainė  (5)

Dvimenčių vėjo jėgainių pionierė „SkyWind“ skelbia pradėjusi intensyvias derybas su energetikos kompanijomis dėl pirmojo prototipo statybų jūroje. Neįprastos technologijos jėgainė turėtų iškilti prie vakarinių Norvegijos krantų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinė vokiečių ir norvegų kompanija pastaruosius pusantrų metų atlieka intensyvius sausumos prototipo bandymus. „SkyWind“ jėgainė išsiskiria tuo, kad, kitaip nei daugelio kitų modelių, jos rotorius turi ne tris, o dvi mentes. Turbinos dizainas modalus: atskiras jos dalis, tokias kaip generatoriai, krumpliaračiai ar guoliai, galima kontroliuoti ir keisti atskirai, neišardant visos turbinos.

Husume, Vokietijoje, pastatyta 3,4 MW galingumo dvimentė jėgainė kol kas demonstruoja puikius rezutatus, todėl siekiama kuo greičiau pradėti ir bandymus jūroje. Kompanijos atstovai pabrėžia, kad esama daugybės prototipo aspektų, kuriuos norima atidžiai išbandyti bei surinkti kuo daugiau duomenų, padėsiančių jį toliau tobulinti.

„SkyWind“ šiuo metu aktyviai svarsto, kokio tipo modelį statyti. Renkamasi iš dviejų koncepcijų: ant metalinės konstrukcijos stovinčios, dvi atskiras turbinas turinčios, ir vandenyje plūduriuojančios jėgainės.

Jeigu kompanija pasirinks ant konstrukcijų stovinčios jėgainės variantą, būtų statomas Y formos bokštas, o ant jo montuojamos dvi į skirtingas puses besisukančios prieš-vėjinės ir pavėjinės turbinos. Vis dėlto inžinierius masina ir galimybė jėgainę statyti ant plūduriuojančio paviršiaus. Plūduriuojančių platformų technologija vystosi labai sparčiai, todėl bus svarstomos visos galimybės.

Kompanija šiuo metu atidžiai tikrina galimybę eksperimentinę jėgainę pastatyti netoli Karmøy savivaldybės krantų. Čia jau stovi „Statoil Hywind 1“ parkas, prijungtas prie Norvegijos energetinės sistemos.

Skaičiuojama, kad tokio tipo jėgainių statyba kainuotų ženkliai mažiau nei jau įprastų modelių. Husumo prototipas pastatytas ne iš rinkoje dažniausiai naudojamų plieno komponentų, o LEGO kaladėlių principu sudėliotas iš specialių betono plokščių. Tokiu būdu jėgainė būtų ženkliai lengviau pastatoma ir jūroje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(3)
(13)

Komentarai (5)