Naujo tipo akumuliatoriai įsikraus per sekundes, dirbs kelias dienas ir lyginant su ličio baterijomis bus beveik amžini  (18)

Mokslininkai, dirbantys Centrinės Floridos universitete (JAV) neseniai publikavo mokslinį darbą, kuriame aprašė akumuliatorių, kuris vos per kelias sekundes gali būti įkraunamas tiek, kad jo prikauptos energijos pakaktų kelioms dienoms, rašo telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didelės galios akumuliatoriuje yra daug superkondensatorių, galinčių kaupti didelius energijos kiekius. O atrodo jis kaip plona, maždaug nago dydžio lankstaus metalo plokštelė, kuri, anot mokslininkų, gali būti montuojama ir į telefonus, ir į elektrinius automobilius, ir į dėvimąją elektroniką.

O dar viena puiki šio akumuliatoriaus savybė – jis gali atlaikyti daugiau nei 30 000 krovimo ciklų. Įprastinis ličio jonų tipo akumuliatorius pradeda silpti jau po kelių šimtų ciklų – paprastai jie jau po 300-500 ciklų praranda apie 30 proc. savo talpos.

Neįprasta matyti tokių ličio jonų akumuliatorių, kurie iki visiško nusilpimo išlaikytų daugiau nei 1500 ciklų, tvirtina JAV mokslininkai. Tiesa, kitų specialistų vertinimais, dabar rinkoje naudojami akumuliatoriai gali išlaikyti iki 7000 įkrovimo/iškrovimo ciklų.

„Įprastinius akumuliatorius pakeitus šiais superkondensatoriais telefonus būtų galima įkrauti per kelias sekundes ir pamiršti elektros laidus savaitei“, - sakė vienas iš naujosios technologijos autorių, prof. Nitinas Choudhary.

Iki šiol superkondensatoriai akumuliatorių gamybai nebuvo naudojami, nes kondensatorių pagrindo akumuliatoriai būtų gerokai didesni už dabar įprastus energijos rezervuarus.

Floridos mokslininkai šią kliūtį įveikė sukurdami naujus superkondensatorius su plonučiais, nanometro storio volframo oksido laideliais, kurie padengti keliais volframo sulfido sluoksniais. Greitą akumuliatorių įkrovimą užtikrina puikus laidelių laidumas.

„Mūsų medžiagos įprastinius, paplitusius akumuliatorius, skirtus mažiems elektroniniams įrenginiams, lenkia ir energijos tankumo, ir galios tankumo, ir ciklinio stabilumo požiūriu“, - sakė profesorius.

Ciklinis stabilumas – tai kiekis kartų, kurį akumuliatorių galima pilnai įkrauti ir iškrauti iki pradeda prastėti jo naudingos savybės.

Tiesa, kol kas akumuliatoriai nėra parengti naudojimui masinėje gamyboje, tačiau šis mokslinis darbas yra labai svarbus žingsnis siekiant pakeisti senstelėjusias akumuliatorių technologijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(107)
(5)
(102)

Komentarai (18)