Lietuviškas projektas: kaip iš senų atliekamų detalių pasigaminti programuojamas stakles (Video)  (6)

Esame įsitikinę, kad modernią įrangą kuria tik nepasiekiamų, kartais sunkiai suprantamų sričių atstovai: prie brėžinių palinkę mokslininkai, vilkintys baltais chalatais, inžinieriai, projektuotojai, dizaineriai, ar vis dažniau pasiekimais nustebinantis akademinis jaunimas. Maža to, daugelis mūsų galvoja, kad tai - nepaprastai brangus užsiėmimas. Taigi, ar visa tai tiesa?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašu, kad ne. Bent jau kai kuriais atvejais. Štai, kad ir programuojamos staklės - idėja kurią įgyvendino ir aprašyti pasiūlė technologijos.lt skaitytojas Vaidas, panoręs pasidalinti šia patirtimi su kitais skaitytojais.

Programuojamos staklės. Skamba įspūdingai, tiesa? Bet pasak Vaido, jas sukonstruoti, yra daug paprasčiau nei galima numatyti, o reikalingas detales beveik kiekvienas galite rasti pasikuitę sandeliuke ar išardę savo seną kompiuterį.

Kaip projektą sekėsi įgyvendinti Vaidui, pamatysite teksto pabaigoje, o pirmiausia apie tai, iš kur jis sėmėsi šaunios idėjos. Susidaryti bendrą vaizdą apie ką bus kalbama toliau, galite pažiūrėję šį video:

Intriguoja? Štai ko jums prireiks norint tai pasigaminti:

  • Trijų senų CD/ DVR-ROM įrenginių
  • Kompiuterio maitinimo šaltinio
  • Kompiuterio ventiliatoriaus
  • Elektrinio nuolatinės srovės varikliuko
  • Mikrovaldiklio plokštės ARDUINO UNO R3 Board. Tiesa, šią dalį teks įsigyti. Ji kainuos šiek tiek daugiau nei 15 eurų. Įsigyti reikės ir tris Easyboard plokštes. Kiekviena kainuos mažiau nei porą eurų. Arba kaip skaitytojas Vaidas pataria, galima nesukti sau galvos ir dar pigiau nusipirkti visą rinkinį.
  • Na ir žinoma reikės lituoklio, keletos varžtelių, šiek tiek laido bei keletos kitų mažmožių.

Toliau pateikiame trumpą gamybos instrukciją su naudingomis nuorodomis:

1. Išardykite CD / DVD-ROM įrenginius

Užduotis ne iš siunkųjų. Viso labo prireiks atsukti keletą varžtelių. Jūsų tikslas - pasiekti tai, ką matote nuotraukoje.

2. Užtikrinkite maitinimą

Pagrindinis jūsų tikslas – sujungti žalią ir juodą laidus. Svarbu, kad atliekant šią procedūrą elektros tiekimas būtų išjungtas, antraip jus gali nejuokais pakratyti. Jei taip nutiks, projekto neužbaigsite. Būkite atsargūs!

3. Pagaminkite karkasą

Geriausiai tam tinka mediena. Ją patogu pjaustyti, be to, į medieną paprastą įsukti važtus. Karkasą sudaro pagrindas ir du ramsčiai.

4. Sulituokite laidus ant žingsninių varikliukų

Tai gan preciziškas darbas, pareikalausiantis šiek tiek kantrybės, nes vietos lituoti nebus daug. Užduotį galite pasilengvinti, laidus sulituodami ne tiesiogiai – o su šleifu – laidu, kuris jau turi kontaktą su žingsniniais varikliukais.

5. Pagaminkite įrenginio ašį

Išpjaukite reikiamo dydžio medienos pagrindą. Priklijuokite jį klijais, arba priveržkite varžtais, o tada varžtais prisukite Z ašį.

6. Prijunkite Easydriver ir Arduino plokštes

Lengviausias būdas tai padaryti – panaudoti bandomąją lentą (angl. Breadboard). Be to, reikia nepamiršti  pasirūpinti plokščių aušinimu. Kaip ir buvo minėta anksčiau – tam puikiausiai pasitarnaus kompiuterio ventiliatorius.

 

7.  Sumontuokite veleną

Elektrinį nuolatinės srovės varikliuką priveržkite varžtais prie Z ašies taip kaip pavaizduota nuotraukoje.

8. Programinė įranga

Siekiant įgyvendinti tikslą, reikės keletos programų: Arduino, Grbl library, Grbl controller ir Vaido rekomenduojama  programa, kuria duomenis galima paversti į G kodą. Viskas laisvai prieinama, tačiau reikės šiek tiek programavimo įgūdžių.

Jei viskas pavyko, galite pradėti įgyvendinti savo užmačias.  Na, o jei manote, kad tikrai nesugebėsite to padaryti, bet tema vis tik susidomėjote, galite įsigyti jau pagamintas ir buitiniam vartotojui pritaikytas programuojamas stakles arba 3D spausdintuvus - net ir su tokiais kiniškais žaisliukais galima nuveikti daug įdomių dalykų.

Tiesa, keičiant šių staklių priedus galima sukonstruoti visai kitus prietaisus, pavyzdžiui 3D spausdintuvą. Galima primontuoti lazerį, o galima jį paversti ir piešimo staklėmis, kaip ir padarė Vaidas.

Pabaigai, kaip ir žadėjome – video, kuriame galite pamatyti kaip mūsų skaitytojui pavyko idėją įgyvendinti.

Kyla klausimų dėl tokių savadarbių staklių tikslumo? Susidaryti bendrą vaizdą padės žemiau pateikti piešinukai, kuriuos padarė Vaido staklės:

Tai tik vienas iš šaunaus kūrybiškumo pavyzdžių - gal ir Jūs esate įgyvendinę kažką panašaus? Jei taip, nepamirškite pasidalinti savo rezultatais!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(91)
(7)
(84)

Komentarai (6)