Tai būtų rimtas proveržis: šios vėjo jėgainės vienos audros metu sukauptų tiek energijos, kad Japonijai užtektų 50 metų  ()

Taifūnai – uraganai vis labiau vargina Atlanto ir Ramiojo vandenyno Šiaurės rytų kraštus. Galingų taifūnų prie Pietryčių Azijos pakrančių nuo 1970 m. padaugėjo beveik trigubai ir 50% iš jų tapo labiau griaunantys. Sakoma, kad mitologinis pirmasis senovės Kinijos valdovas, kilęs iš Japonijos turėjo išmintingą sumanymą – gamtos jėgas palenkti savo valiai. Galiausiai jis buvo sumanęs taifūno energiją panaudoti tekančios Saulės šalyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sukurti naują vėjo jėgainę, kokios pasaulis niekada nematė – nepaprastai geranoriškas ir kilnus uždavinys. Dauguma vėjo jėgainių buvo naikinamos galingų tropinių ciklonų. Naujosios jėgainės konstrukcija skiriasi tuo, kad jos rotorius sukasi ant įvairiakryptės vertikalios ašies ir gali atlaikyti nenuspėjamas vėjo srautų kryptis. Teoriškai tokios jėgainės rotorius kinetinę energiją gali įgyti iš įvairių krypčių vėjo srautų, o taifūno sukelti turbulentiniai vėjai suteikia aibę kinetinės energijos.

Apytiksliu skaičiavimu, taifūnas kas sekundę generuoja 1,5 trilijono (trilijonas reiškia tūkstantį milijardų) džaulių kinetinės energijos ir šios galios visiškai pakaktų visiems metams maždaug 38 tipiškiems JAV namų ūkiams.

Šie duomenys ir paskatino išradėjus kurti naujos konstrukcijos jėgainę. Išradėjas Atsushi Shimizu įrodo, kad jo turbinų tinklas vieno taifūno metu sukauptų energijos tiek, kad Japonijai jos užtektų 50 metų. Žinoma tai hipotetinis skaičius – saugoti visą energiją būtų neįmanoma naudojant dabartinę akumuliatorių technologiją ir mažai tikėtina, kad turbinos sukauptų visą taifūno kinetinę energiją.

Iš tiesų, turbinos prototipas nedidelio masto bandymų metu parodė 30% efektyvumą. Nors tai 10% mažesnis nei įprastinių vėjo jėgainių, naujoji jėgainė nebuvo sugadinta arba sugriauta taifūno metu.

„Japonija iš tikrųjų turi daug daugiau vėjo nei Saulės energijos, tik ji nėra naudojama“, – CNN televizijai kalbėjo Shimizu. „Japonija yra potenciali vėjo supergalios valstybė.“

Dėl atominių elektrinių darbo trūkumo ir šiek tiek nepagrįsto nusistaymo prieš jas, ypač po Fukushimos avarijos 2011 m. – Japonija kenčia nuo energijos deficito. Ji turėjo importuoti beveik 84% savo energijos poreikio, o tai reiškia, kad jos labai menkas energetinis saugumas.

Sprendžiant šias problemas dėl būtino dėmesio „žaliajai“ energijai, Shimizu 2013 m. turėjo atsisakyti ankstesnio savo darbo ir pradėjo veiką naujai įkurtoje bendrovėje Challenergy, kuri neseniai laimėjo finansavimą taifūno nepažeidžiamos vėjo jėgainės gamybai. Challenergy komanda paskutinį savo išradimo variantą išbandė 2015 m. liepos mėnesį ir pasiekė 30% efektyvumą. Sraigtinės vėjo turbinos paprastai pasiekia 40% efektyvumą, tačiau negali veikti taifūno sąlygomis. Jėgainės prototipas pastatytas Okinavoje. Dabar Challenergy komanda turi išbandyti jo efektyvumą realiomis taifūno sąlygomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(97)
(8)
(89)

Komentarai ()