„Šis fenomenas...tai išdavystė!“ Arabai savanoriais verbuojasi į „didžiausio priešo“ ginkluotąsias pajėgas (Video)  (1)

Šimtai karių šliaužia dykuma su užtaisytais šautuvais. Tokios pratybos įprastos, bet jose dalyvaujantys kariai – tikrai ne. Jie – arabai, pasirinkę tarnauti Izraelio ginkluotosiose pajėgose (IDF), rašo „Reuters“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis IDF karių, žinoma, yra žydai. O dauguma ligšiolinių Izraelio karinių konfliktų kilo su kaimyninėmis arabų šalimis. Nepaisant to, Izraelio kariuomenėje daugėja arabų savanorių.

Didžioji tokių karių dauguma – beduinai. Pastarųjų bendruomenė nuo seno gyvena Izraelio pietuose. Tačiau yra ir kitų arabų, pavyzdžiui, palestiniečių, kurių protėviai Izraelyje gyveno nuo pat valstybės įkūrimo 1948 metais. Kitaip tariant, nusprendė nebėgti.

„Kodėl nusprendžiau užsirašyti? – žurnalisto perklausė seržantas Yusefas Salutta, 20-metis arabas, tarnaujantis Dykumos žvalgybos batalione. – Nes aš esu iš šios šalies ir myliu šią šalį. Užsirašyti į IDF turėtų visi, kurie čia gyvena.“

Izraelyje nuo seno galioja karo prievolė, bet šauktiniai – tik jauni žydai ir žydaitės. Arabams padaryta išimtis. Iš viso IDF vienu metu tarnauja 175 tūkst. karių, o kiek pajėgose yra arabų savanorių, tiksliai nežinoma. Vis dėlto manoma, kad keli šimtai.

Y. Saluttos faktas, kad jis yra arabas tarp žydų, visiškai nejaudina. Ant jaunuolio kaklo kabo Dovydo žvaigždė, o su kitais kariais jis šnekučiuojasi hebrajiškai.

Tiesa, tokiu metu, kai Izraelis nusprendė plėsti nausėdijas Vakarų Krante, o palestiniečių nuogąstavimai, kad jiems taip ir nepavyks turėti savo valstybės, didėja, kai kurie šalies arabai kitų arabų tarnavimą IDF vertina kaip išdavystę.

„Šis fenomenas... Mes visiškai jį atmetame, – nukirto Kneseto deputatas, arabas Amhadas Tibi. – Kas gali dėtis tokio žmogaus, kovojančio prieš saviškius, galvoje? Bandome šviesti žmones, kad taip negalima.“

Tačiau savanoriai tikina, kad jų pasirinkimą remia ir artimieji. Kariai arabai pasiruošę kritikai. „Man jie visai nerūpi. Aš turiu priklausyti šiai šaliai, būti kaip ir visi kiti“, – teigė Y. Salutta.

Savo ruožtu IDF etninių mažumų padaliniui vadovaujantis pulkininkas Wajdi Sarhanas teigia, kad dalis Izraelio arabų į kariuomenę veržiasi norėdami užsitikrinti geresnį gyvenimą ateityje.

„Gali būti daug lengviau rasti darbą, jei turi IDF ar rezervisto tapatybės kortelę. Tarnavimas kariuomenėje suteikia izraelietiškumo, o tada daug paprasčiau integruotis“, – aiškino W. Sarhanas.

Tiesa, pulkininkas pripažįsta, kad kai kurie kariai arabai sulaukia patyčių ir net grasinimų iš kitų Izraelio arabų. Todėl jaunuoliams kartais leidžiama vykti į tarnybos vietą nedėvint karinės uniformos. O kalbant apie ilgametį Izraelio konfliktą su palestiniečiais, W. Sarhano teigimu, klausimų nėra. Jei reikės kautis, arabai kausis.

„Neabejoju, kad visi jie, prieš apsispręsdami prisijungti prie IDF, tikrai apsvarstė galimybę, jog taip gali atsitikti“, – tvirtino W. Sarhanas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai (1)