Norite patikimiausio Lietuvoje nevažinėto automobilio? Tuomet reiktų žinoti, ką reikės patirti norint patiems įsigyti automobilį iš kitos ES valstybės  ()

Daug vairuotojų, norinčių įsigyti automobilį bei ieškodami tam tikro modelio, geresnės kainos ar didesnio pasirinkimo, nusprendžia pašniukštinėti geresnių pasiūlymų kitoje Europos Sąjungos (ES) valstybėje narėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas iš pradžių gali atrodyti paprastas sandoris, galiausiai gali priversti vartotojus pasijausti kaip bėgime su kliūčių ruožais. Vartotojams gali kilti tokie klausimai: kokie reikalingi dokumentai? Kurioje valstybėje turi būti sumokėtas PVM? Ar automobiliui taikoma garantija? Ar draudimas bei tranzitiniai numeriai reikalingi kelionei namo? Ar automobilio techninė apžiūra atlikta vienoje valstybėje galioja kitoje? Kur galima skųstis dėl pardavėjo ar problemų su registracija?

2015 m. siekiant pateikti išsamius atsakymus 29 Europos vartotojų centrai Prancūzijoje atliko išsamų tyrimą, su kokiomis kliūtimis susiduria vartotojai pirkdami automobilį kitoje šalyje. Europos vartotojų centrai, siekdami žmonėms suteikti praktinių patarimų apie kiekvieną etapą perkant automobilį kitoje ES valstybėje narėje ir Norvegijoje, pradedant nuo pradinio sandorio ir baigiant registracija, parengė aktualias rekomendacijas.

Į ką atkreipti dėmesį ieškant naudingo sandorio?

Pirmiausiai patikrinkite ar pardavėjas veikia teisėtai. Tyrimas rodo, kad vartotojas, ieškodamas palankios kainos, nepasidomi pardavėju – kur jis registruotas, kokie pirkėjų atsiliepimai ir pan. Palyginkite galutinę automobilio kainą pagal tuos pačius techninius parametrus, nes kaina gali skirtis priklausomai nuo standartinės įrangos ir taikomų mokesčių. Pasidomėkite, ką siūlo įvairūs prekiautojai, kadangi šiuo metu ES nėra bendros automobilių kainų palyginimo svetainės.

Pirkdami automobilį kitoje valstybėje galite nusipirkti neegzistuojančią transporto priemonę. Sukčiavimo atveju bus sudėtinga atgauti sumokėtus pinigus, todėl geriau vengti išankstinių mokėjimų grynųjų pinigų perlaidomis ir mokėti kreditine kortele – toks atsiskaitymo būdas leidžia pasinaudoti mokėjimo grąžinimo sistema.

Tyrimas atskleidė, kad nesąžiningi pardavėjai dažnai taiko du sukčiavimo būdus: tai ridos duomenų klastojimas ir „klonavimas“. Kai kuriose šalyse (pvz., Belgija, Švedija, UK ir kt.) taikoma sistema padeda nustatyti tikrus ridos duomenis, tačiau kitu atveju tai išsiaiškinti sudėtinga. Nustačius, kad duomenys netikri, ES valstybėse kyla skirtingos pasekmės: pavyzdžiui, Prancūzijoje sandoris anuliuojamas bet kokiomis aplinkybėmis, o Vokietijoje – tik įrodžius, kad duomenis suklastojo pardavėjas. Vengiant teisinių garantijų kai kurie pardavėjai į sutartį įtraukia punktą, kad tikra automobilio rida yra nežinoma ir dėl to pardavėjas negali suteikti garantijų.

„Klonavimu“ vadinami atvejai, kai automobiliui suteikiami kito, įregistruoto automobilio duomenys ir numeriai. Vartotojas apie klastą sužino tik tuomet, kai gauna baudos talonus už nusižengimus, kurių nepadarė. „Klonuotus“ automobilius vartotojai dažniausiai įsigyja internetinėse automobilių pardavimo prekyvietėse.

Automobilio pirkimas

Prieš įsigydami automobilį įsitikinkite, kad gera ne tik jo kaina, bet ir būklė. Paprašykite pardavėjo pateikti galiojantį techninės apžiūros pažymėjimą. Kai kuriose ES valstybėse pardavėjas to daryti neprivalo, tačiau, pavyzdžiui Prancūzijoje techninė apžiūra turi būti atlikta ne anksčiau kaip prieš 6 mėnesius iki automobilio pardavimo ir jos išvada pateikiama pirkėjui. Jei prieš pirkdamas norėsite patikrinti transporto priemonės būklę šalyje, kurioje perkate, rinkitės oficialų techninės apžiūros centrą. Pavyzdžiui, Estijos kelių administracija bei Švedijos transporto agentūra siūlo internetinę paslaugą – transporto priemonės įvertinimą prieš perkant.

Kai kuriose ES valstybėse perkant automobilį neprivaloma sudaryti sutarties raštu, tačiau jos dažniausiai reikia registruojant transporto priemonę. Pavyzdžiui, Bulgarijoje sutartis turi būti ne tik sudaryta raštu, bet ir patvirtinta notaro. Įsitikinkite, kad sutartis atitinka bendruosius reikalavimus bei šalies, kurioje perkamas ir registruojamas automobilis, teisės aktus, atkreipkite dėmesį į sutarties išlygas, kad nepatirtumėte nuostolių.

Jei galite – patikrinkite transporto priemonės istoriją. Pavyzdžiui, Belgijoje ir Nyderlanduose pardavėjas privalo pateikti dokumentus su kiekvieno patikrinimo metu užfiksuotais ridos duomenimis. Estijoje, Rumunijoje, Vengrijoje, Slovakijoje ir Švedijoje galima lengvai rasti informaciją apie konkretaus automobilio realią kainą, ridą ir techninę būklę.

Registruodamas transporto priemonę, vartotojas savo šalies kompetentingai institucijai turi pateikti automobilio dokumentus. Kai kuriose ES šalyse (pvz. Austrija, Bulgarija ir kt.) tokie dokumentai yra dviejų dalių (taip patvirtinama, kad automobilis neužstatytas) ir pirkėjas privalo turėti abi dalis. Įsitikinkite, kad automobilis turi Europos atitikties sertifikatą ir nėra modifikuotas – kitu atveju turėsite atlikti įvairius patikrinimus savo lėšomis ir tai užtruks ilgai.

Nemažai pirkėjų atsiskaito grynais pinigais, tačiau tai neužtikrina sandorio saugumo. Priešingai – tyrimas atskleidė, kad pardavėjai, kurie reikalauja atsiskaitymo grynaisiais, dažniau klastoja automobilio ridos duomenis, nesilaiko teisinių garantijų. Atkreipkite dėmesį, kad ES šalyse nustatytos skirtingos atsiskaitymo grynaisiais ribos, didesnę sumą, vežamą už ES ribų reikia deklaruoti muitinėje. Jei planuojate automobilį pirkti pasinaudoję vartojimo kreditu, nepamirškite, kad tokios sutarties galite atsisakyti per 14 dienų, kai kuriose valstybėse atsisakius kredito sutarties nutraukiama ir su juo susijusi sutartis.

Įsigijus automobilį

Jei nusipirkęs automobilį norite grįžti juo namo, teks įsigyti laikinus registracijos numerius, apdrausti automobilį. Susisiekite su savo draudėju arba įsigykite trumpalaikį draudimą vietoje. Galite paprašyti, kad pardavėjas padėtų įsigyti tranzitinius numerius ir draudimą, tačiau jis neprivalo to daryti.

Pagrindinis rūpestis vartotojams, perkantiems automobilį kitoje valstybėje – PVM mokestis, kuris gerokai skiriasi ES šalyse (nuo 17 % iki 27 %). Kaip mokėsite mokesčius priklauso nuo to, ar pirkote naują ar nenaują automobilį. Naudoti automobiliai parduodami su į sumą įtrauktu PVM, jei automobilis naujas, PVM mokamas registracijos šalyje. Praktikoje naujų automobilių pardavėjai reikalauja sumokėti PVM mokestį kaip užstatą, kuris bus grąžintas, automobilį įregistravus vartotojo šalyje, nes pardavus automobilį pardavėjas turi sumokėti PVM arba įrodyti, kad šis mokestis buvo sumokėtas kitoje šalyje. Nenustatyta, kada pardavėjas turi grąžinti PVM užstatą vartotojui, todėl šis periodas gali užtrukti nuo kelių savaičių iki metų. Tik Estijoje užstatas turi būti grąžintas per 60 dienų.

Įsigijus naują ar nenaują automobilį jam gali būti taikoma trijų rūšių garantija:

  • Privaloma 2 metų teisinė garantija, suteikiama be jokių papildomų mokesčių, skaičiuojama nuo automobilio pristatymo vartotojui dienos. Jos metu galite reikalauti suremontuoti arba pakeisti sugedusį automobilį, tam tikrais atvejais – grąžinti sumokėtą sumą.
  • Komercinę garantiją siūlo gamintojas, dažnai – nemokamai (pavyzdžiui 3 metų arba 100 tūkst. Kilometrų garantija)
  • Išplėstinę garantiją siūlo pardavėjas, gamintojas arba net trečia šalis už tam tikrą mokestį.

Garantijos gali būti naudingos, ypač jei perkate nenaują automobilį, kurio rida didelė. Tačiau nepamirškite, kad jums reikės įrodyti, kad automobilis neatitinka sutarties sąlygų, tam dažniausiai reikės techninio patikrinimo, kuris pareikalaus papildomų lėšų. Neretai taikomos priemonės priklauso nuo remonto centro arba gamintojo atstovo geros valios.

Informacija ir praktiniai patarimai prieš perkant, pirkimo metu ir po pirkimo

Siekiant padėti asmenims sudaryti geriausią sandorį ir išvengti nemalonių netikėtumų, Europos vartotojų centrų tinklas (ECC-Net) pateikia praktinius patarimus ir rekomendacijas, kokių atsargumo priemonių reikia imtis.

ECC-Net taip pat pateikia suinteresuotoms šalims realius kliūčių pavyzdžius, kurie vis dar egzistuoja ES vidaus rinkoje ir kai kuriose ES valstybėse narėse įgyvendintus teigiamus probleminių klausimų sprendimo būdus.

Prieš perkant: Kaip sužinoti ar pardavėjas yra teisėtai veikiantis? Ar automobilis iš tikrųjų egzistuoja? Kaip mokėti saugiai?

Pirkimo metu: Ar PVM turi būti mokamas ten kur perkate automobilį ar namų valstybėje? Ar pardavėjas turi pateikti pažymėjimą, kad automobilis praėjęs techninę apžiūrą? Jei taip, ar ji bus pripažinta mano namų valstybėje? Kokių dokumentų reikalauti iš pardavėjo? Kaip aš galiu būti tikras, kad mašina geros būklės? Į ką reikėtų atkreipti dėmesį pirkimo-pardavimo sutartyje? Ar man reikia specialių numerių ar draudimo važiavimui namo?

Po pirkimo: Ar galiu atsisakyti sutarties? Kokių turiu imtis veiksmų, kad užregistruoti automobilį? Į ką turiu kreiptis, jeigu kilo problemų su pardavėju ar automobilio registracija?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Anglija.today
Anglija.today
(9)
(7)
(2)

Komentarai ()