Lietuviai tampa atsargesni: populiarėja nežinomų telefonų numerių tikrinimo paslaugos  (5)

Nuolatiniai ekspertų patarimai labiau rūpintis savo saugumu pamažu keičia lietuvių įpročius – imama ne tik rimčiau žiūrėti į slaptažodžius, socialiniuose tinkluose skelbiamą asmeninę informaciją, bet ir didesnis dėmesys skiriamas skambučiams ir SMS žinutėms iš nežinomų telefonų numerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Augantį susidomėjimą telefonų numeriais pastebėjo skambino.lt projektas, leidžiantis patikrinti nežinomą telefoną ir palikti savo atsiliepimą apie jį. Išplatintame pranešime spaudai skelbiama, jog vartotojai jau paliko atsiliepimų apie 100 000 nežinomų telefonų numerių, o susidomėjimas tokia informacija ne tik neslopsta, bet ir sistemingai didėja.

Dažniausiai vartotojai praneša apie neaiškius skambučius, kuomet pakėlus telefono ragelį niekas neatsiliepia arba apie įvairiausių reklamų pasiūlymus. Pastarieji atsiliepimai ypač naudingi pamačius praleistą numerį – jei patikrinus paaiškėja, kad tai skambutis iš kažkokios įmonės pardavimų skyriaus, net neverta sukti galvos dėl perskambinimo.

Visgi pats projektas labiau akcentuoja saugumą, kai galvojate apie pirkimą pagal skelbimą ar pasimatymą su menkai pažįstamu žmogumi – patikrinus telefono numerį galima gretai sužinoti, ar nėra buvę neaiškių istorijų ar kitokių nerimą keliančių nutikimų. Tai labai svarbu tiems vartotojams, kurie naudojasi ypač populiarios išmaniosios programėlės „Tinder“ ar kitomis išmaniosiomis pažinčių programėlėmis.

Saugumo ekspertai vieningai sutaria, jog atsargumo priemonės, naudojantis išmaniosiomis pažinčių programėlėmis, yra būtinos, nes  jos gali sukelti rimtą grėsmę sveikatai bei gyvybei – juk niekada nėra aišku, koks iš tikro žmogus slepiasi kitame ryšio gale ir kokie yra jo tikrieji kėslai.

Štai todėl einant į tokius susitikimus, rekomenduoja būtinai patikrinti visą viešai prieinamą informaciją apie nepažįstamojo telefono numerį. Vertėtų patikrinti net ne vienoje duomenų bazėje, o keliose, bet ir čia pagelbėja lt.digcaller.com projektas - jis ne tik pats kaupia savo vartotojų atsiliepimus, bet ir agreguoja panašią informaciją iš kitų tinklapių. Tad į sistemą įvedus nežinomą numerį, iš karto surasite ir tuos atsiliepimus, kuriuos apie šį numerį vartotojai paliko kitose duomenų bazėse.

Saugokite save ir savo artimuosius!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(7)
(2)

Komentarai (5)