JAV specialiosios pajėgos pasiekė pavojingą ribą, bet D. Trumpas nori dar daugiau (Video)  ()

Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad sieks galutinai sutriuškinti „Islamo valstybės“ teroristus. Jo nuomone, tai turėtų daryti amerikiečių specialiosios pajėgos. Tačiau jos yra taip smarkiai apkrautos užduotimis, kad balansuoja ties pavojinga riba. Apie tai rašo „The Atlantic“ analitikas Seanas D.Nayloras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gruodžio 6 dieną D.Trumpas pristatė savo viziją apie JAV nacionalinį saugumą. Jis pabrėžė, kad amerikiečiai turėtų koncentruotis ne į užsienio režimų nuvertimą, bet į kovą su terorizmu ir galutinį „Islamo valstybės“ sunaikinimą.

Savo kalboje D.Trumpas prognozavo, kad didelė šios užduoties dalis atiteks „žaliosioms beretėms“ – bene didžiausiam JAV Specialiųjų operacijų pajėgų vadavietės komponentui. „Mūsų specialiųjų pajėgų motto yra „Išlaisvinti užguituosius“. Jie būtent tai daro dabar ir tęs savo veiklą ateityje“, – kalbėjo D.Trumpas.

„The Atlantic“ rašo, kad įgyvendinti šiuos tikslus nesulaužius pačių specialiųjų pajėgų bus rimtas iššūkis naujojo prezidento komandai. Amerikiečių specialiųjų pajėgų kariai 15 metų dalyvauja slaptuose karuose Afganistane, Irake, Somalyje, Jemene, Sirijoje ir kitose pasaulio vietose, todėl jų apkrovimas užduotimis jau dabar yra pasiekęs pavojingą ribą.

„Ironiška, bet specialiosios pajėgos tapo savo pačių sėkmės aukomis“, – rašo „The Atlantic“ apžvalgininkas S.Nayloras. 2001 metų rugsėjo 11-osios „žaliosios beretės“ svariai prisidėjo prie Talibano režimo sutriuškinimo Afganistane.

Tačiau tai buvo kova su sukilėliais. 2003 metais per karą Irake iškilo kita Specialiųjų operacijų pajėgų vadavietei priklausanti institucija – Jungtinė specialiųjų operacijų pajėgų vadavietė. Ji rengė slaptas ir itin sudėtingas misijas, kuriose dalyvavo labai specializuoti padaliniai: SEAL 6-oji komanda, „Delta Force“, 75-asis Reindžerių pulkas.

Šie kariai gelbėjo įkaitus ir nukovė daug svarbių Talibano bei „al Qaeda“ lyderių. Pavyzdžiui, specializuotas padalinys SEAL 6-oji komanda nukovė Osamą bin Ladeną ir išgelbėjo Somalio piratų pagrobtą amerikietį kapitoną Richardą Phillipsą.

Po sėkmingų operacijų, 2006 metais, JAV prezidento George'o W. Busho administracija padidino Specialiųjų operacijų pajėgų vadavietės biudžetą nuo 2,3 mlrd. iki 9,3 mlrd. JAV dolerių. Šios organizacijos darbuotojų skaičius išaugo nuo 45 tūkst. iki 54 tūkst.

Dar daugiau paramos Specialiųjų operacijų pajėgų vadavietė sulaukė iš prezidento Baracko Obamos. Jis organizacijos biudžetą padidino iki 10,4 mlrd. JAV dolerių, o darbuotojų skaičius pasiekė 69 tūkst. Tačiau pastaraisiais metais ryškėja rimta problema.

JAV reguliarioji kariuomenė baigia operacijas ir grįžta prie taikos metui būdingų pratybų, o štai specialiųjų padalinių darbo krūviai nemažėja. Kyla klausimas, kaip D.Trumpo komanda ruošiasi išplėsti specialiųjų pajėgų veikimą, kai šių padalinių atstovai jau kelerius metus kalba apie rimtą perkrovą?

2013 metų kovo mėnesį buvęs Specialiųjų operacijų pajėgų vadavietės vadas admirolas Billas McRavenas viešai skambino pavojaus varpais sakydamas, kad jo pajėgos „nusidėvi“. Jo įpėdinis, armijos generolas Josephas Votelis 2015 metais įspėjo JAV Kongresą, kad specialiųjų pajėgų veiklos tempas yra aukščiausio lygio.

„Mes per dažnai naudojame specialiąsias pajėgas“, – sakė Ryanas Zinke'as, buvęs SEAL padalinio karininkas, kurį D.Trumpas pasirinko vidaus reikalų sekretoriumi. Su tokiu teiginiu sutinka ir JAV Atstovų rūmų narys, demokratas Adamas Smithas: „Jie buvo nesuskaičiuojamai daug kartų dislokuoti ilgam laikui.

Taigi, taip, yra rizika, kad jie bus per daug išnaudoti.“ Specialiųjų operacijų pajėgų vadavietės atstovas Kenas McGrawas sako, kad jau dabar imamasi veiksmų mažinant įtampą. Siekiama įtvirtinti nuostatą, kad specialiųjų pajėgų kariai per metus bent 250 naktų praleistų namuose.

Taip pat dedamos pastangos, kad slaptas ir sudėtingas užduotis atliekantys kariai ir jų šeimos gautų visą reikalingą paramą: socialinę, psichologinę ir finansinę. Iš dabartinių pasisakymų atrodo, kad D.Trumpo komandos politika išties gali sumažinti specialiųjų pajėgų dislokavimo tempą.

Jo noras koncentruotis į kovą su teroristais ir galutinai sunaikinti „Islamo valstybę“ tarsi sufleruoja, kad specialiesiems padaliniams bus suteikta daugiau veikimo laisvės. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl JAV specialiųjų pajėgų bendruomenėje nėra juntamas nerimas dėl naujojo prezidento politikos.

„Visi patenkinti, – „The Atlantic“ sakė neįvardytas specialiųjų pajėgų karys. – Trumpas ketina pašalinti pančius ir leisti mums veikti. Tai rodo padėties suvokimą. Bet įtariu, realybė bus miglota.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(25)
(3)
(22)

Komentarai ()