Ką iš tikro reiškia JAV specialiųjų pajėgų karių atvykimas į Lietuvą: tai nėra tik mandagumo vizitas  (7)

Žinutė, kad JAV specialiųjų pajėgų kariai atvyks į Lietuvą, labiau skirta pačiai Lietuvai, o ne Kremliui, sako karybos apžvalgininkas Darius Antanaitis. Anot jo, tikėtina, kad Rusija apie atvyksiančius karius žinojo jau seniai, todėl šiuo veiksmu siunčiama žinia Lietuvai – šalis gaus pagalbą ir po to, kai prezidento kėdę užims Donaldas Trumpas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-01-09 Ką iš tikro reiškia JAV specialiųjų pajėgų karių atvykimas į Lietuvą: tai nėra tik mandagumo vizitas  (7)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Krašto apsaugos ministerija patvirtino, kad, dėl Rusijos veiksmų pablogėjus saugumo situacijai regione, Lietuvoje dislokuoti JAV specialiųjų operacijų pajėgų kariai. Apie jų atvykimą į Baltijos šalis prieš kelias dienas pranešė JAV dienraštis „New York Times“, anot kurio, kelios dešimtys karių atvyko pastaraisiais mėnesiais.

– Ką reiškia būtent tokia papildomo saugumo priemonė – specialiųjų operacijų pajėgų karių buvimas Lietuvoje?

– Iš tiesų tai nėra papildoma priemonė. Tai sena priemonė. Skirtumas tas, kad [seniau] tai nebuvo įvardijama garsiai. Specialiųjų operacijų kariai, jų operacijos, ginkluotė yra valstybė paslaptis ne tik JAV, bet ir Lietuvoje. Todėl pats faktas, kad šios pajėgos Lietuvoje, nėra jokia naujiena. Naujiena ta, kad ši žinia buvo paskelbta viešai. Tai šiek tiek neįprasta.

– Kokia šių karių funkcija, veikla? Ar jie veikia kaip Rusijos atgrasymo priemonė ir pakanka paties fakto, kad JAV specialiųjų pajėgų kariai yra Lietuvoje?

– Visų pirma reikia suvokti, kad JAV specialiųjų operacijų pajėgos yra labai užimtos pasaulyje. Pirmieji, kurie įžengė į Afganistaną, buvo būtent specialiųjų operacijų pajėgų kariai. Jie nurodė strateginiams bombonešiams bombarduoti Talibano tvirtoves.

Buvimas Lietuvoje nėra kažkokia pramoga. Tai nuolatinis rengimas. Reikia pasakyti, kad specialiųjų operacijų pajėgų kariai, kaip JAV, taip ir Lietuvoje, vykdo strateginę žvalgybą. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad jie nustato tam tikras grėsmes valstybei bendrai. Taip pat jie praneša apie taikinius, kuriuos reikia sunaikinti pirmiausiai prieš prasidedant invazijai.

Specialiųjų operacijų pajėgų kariai atlieka ir žvalgybą, ir yra įgalioti, gali nukreipti strateginės paskirties raketas, balistines raketas, sparnuotąsias raketas, bombonešius į taikinius. JAV specialiųjų operacijų pajėgų buvimas Lietuvoje reiškia, kad mes tikrai galime ir gausime strateginio lygmens paramą iš JAV.

– Kokia žinia tuo siunčiama Kremliui?

– Aš manau, kad Kremlius jau seniai tai žinojo. Ši žinutė galbūt labiau skirta mums, o Kremliui – iš dalies. Visų pirma, pas mus vyrauja didesnis nerimas dėl JAV išrinktojo prezidento Donaldo Trumpo.

Tiesa ta, kad apie D. Trumpą labai daug kalbama iš neigiamos pusės, tačiau JAV nėra asmenybė. JAV yra demokratinė valstybė, todėl ši žinutė galbūt labiau skirta mums – JAV buvo, yra ir bus mūsų patikimos partnerės ir reikalui esant mums padės.

– Sausio 20 d. artėja D. Trumpo inauguracija. Kiek svarstomas klausimas, kaip keisis JAV požiūris į šias ir kitas saugumo priemones, naudojamas Baltijos šalyse ir Lenkijoje, prezidentu jau paskyrus D. Trumpą?

– JAV politika daug fundamentalesnė nei rinkimai, pokalbiai ar pranešimai. JAV užtikrina nuolatinę politiką, todėl, jei kalbėtume apie tai, kad kažkas mūsų atžvilgiu pasikeis, galėčiau svarstyti, kad pasikeis į gerąją pusę.

Žiūrint į D. Trumpą ir jo pasisakymus, yra aišku, kad jis stiprins kariuomenę. Tai reiškia, kad didesnis dėmesys bus skirtas kariuomenei, o Baltijos valstybės ir Lenkija yra pagrindinės valstybės Baltijos regione, todėl aš žiūriu į ateitį labai optimistiškai ir pozityviai.

– Specialiosiose pajėgose tarnauja geriausi kariai. Amerikiečiai tuo garsėja pasaulyje. Kur čia yra toji intriga?

– Kaip minėjau, specialiųjų operacijų pajėgų kariai, ypač JAV, labai užimti pasaulyje, todėl jie nėra švaistomi be reikalo. Intriga yra ta, kad pas mus yra kovinis padalinys. Tai kariai, kurie ne tik moka kariauti, bet ir kariauja.

Šiuo metu jie kariauja ir Irake, ir Afganistane, ir kitose pasaulio valstybėse. Specialiųjų karių buvimas pas mus ir tos žinutės išsiuntimas yra tik dar vienas signalas, kad mes gausime [pagalbą], kad nepanikuotume, vykdytume savo pajėgumus ir amerikiečiai iš tiesų mus paremtų. Svarbiausia neprarasti linijos, kurios dabar laikomės.

– Lietuvos specialiųjų karių ir amerikiečių specialiųjų pajėgų keliai vis dėlto turbūt yra susikirtę. Ko iš Lietuvos karių gali pasimokyti Amerikos kariai? Jie vis dėlto veikia kitose geografinėse platumose.

– Lietuvos kariuomenės specialiųjų operacijų pajėgų kariai yra vieni geriausių pasaulyje. Tai kariai, kurie sugebėjo ir sugeba kovoti, visiškai nieko neturėdami priešiškoje aplinkoje. Tuo mes, mūsų kariai, ir yra ypatingi.

Taip pat mūsų kariai ypatingi tuo, kad jie specializuojasi tokiose vietovėse, kaip Lietuva, t. y. Vidurio Europos. Amerikiečiai kol kas nėra vykdę operacijos Vidurio Europoje, nekalbant apie Balkanų karą, todėl mūsų specialiųjų operacijų pajėgų karių patirtis amerikiečiams yra labai vertinga. Mūsų specialiųjų operacijų pajėgų kariai yra ypač aukštos vertės kariai, todėl iš jų galima mokytis JAV kariams.

– Dar kartą apie tą informacijos atskleidimą. Kodėl „dozuojama“ tokia informacija? Kariai atvyko gerokai anksčiau, nei paskelbta. Neskelbiama, ką jie tiksliai veikia, kiek tokių karių esama ir pan. Juk ir kitos žvalgybos nesnaudžia.

– Galbūt šiek tiek atitolsiu nuo temos. Valstybės saugumo departamentas skelbia pranešimus, raginimus pranešti apie įtartinus ryšius. Tai nėra tiesiog kažkoks juokingas dalykas. Iš tikrųjų priešiškos žvalgybos labai stipriai veikia Lietuvoje. Manau, tai, kad JAV specialiųjų pajėgų kariai yra Lietuvoje, Rusija jau žinojo. Ji tai žinojo iš anksto, tačiau dabar tiesiog buvo parodyta pirštu – žiūrėkite, mes esame čia ir čia būsime. Manau, kad tokia žinutė ir buvo siunčiama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Madona Lučkaitė
(33)
(5)
(28)

Komentarai (7)