Paskelbti nauji šauktinių sąrašai - pasitikrinkite ar esate juose įtrauktas  ()

Krašto apsaugos ministerija (KAM) skelbia naują šauktinių sąrašą. Jame – kiek daugiau nei 25 tūkst. 1991-1997 metais gimusių vaikinų (nuo 19 iki 26 m. amžiaus įskaitytinai) pavardžių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš viso šiemet devynių mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atlikti bus pašaukti 3 537 karo prievolininkai. Skirtingai nei ankstesniais metais šaukimo nurodymai karo prievolininkams jau nebebus siunčiami.

Visa karo prievolininkui aktuali informacija – kur ir kada pradėti ir vykdyti su šaukimu susijusias procedūras – bus skelbiama karo prievolininkų sąraše internete. PAMATYTI ŠAUKTINIŲ SĄRAŠĄ GALIMA ČIA

Šiemet skelbiamas ir naudojamos programos kodas. Su juo susipažinti galima čia.

Įdomu tai, kad buvusio KAM ministro Juozo Oleko įsakymu, šių metų karo prievolininkų sąrašai buvo sudaryti sausio 4-ąją, tačiau paskelbti praėjus kone savaitei po to.

Tikisi, kad užteks savanorių

Dabartinis KAM ministras Raimundas Karoblis dieną, kai sąrašai buvo sudaromi, dalinosi lūkesčiais, kad priverstinai šaukti į kariuomenę jaunuolių nereikės.

„Jau tradicija gavosi, kad nereikėjo naudotis pačiais šauktinių sąrašais iki šiol. Kol kas šauktinių vietos buvo užpildytos savanoriais. (…) Ta tradicija, manau, tęsis, ir tai yra svarbus ženklas jaunuoliui parodyti patriotizmą ginti ne tik tėvynę, bet ginti ir savo šeimą, artimuosius“, – žurnalistams Vilniuje sakė jis. Sausio 6-osios duomenimis, atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą norą išreiškė 536 asmenys.

Pradės nuo balandžio

KAM kviečia vaikinus ir merginas nuo 18 iki 38 metų savanoriškai registruotis artimiausiuose regioniniuose karo prievolės ir komplektavimo skyriuose tarnybai kitiems metams. Iki 2017 m. karo prievolininkų sąrašo paskelbimo užsirašę savo noru jaunuoliai pirmieji galės pasirinkti norimą tarnybos vietą, tarnybos pradžios datą ir gauti 30 proc. didesnes išmokas.

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą LR Seimas atnaujino 2015 m. kovą. Tai buvo padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes.

Sugrąžinus šauktinių tarnybą taip pat siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę. Pagal Lietuvos kariuomenės vado patvirtintą 2017 m. metinį šaukimo planą nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą atliks beveik 20-je kariuomenės dalinių.

Dalis karių tarnybą pradės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje, kur per pirmuosius du tarnybos mėnesius išeis bazinį karinį rengimą, o likusius septynis mėnesius tarnaus priskirtame dalinyje ir atliks kolektyvinį rengimą.

Pirmieji 2017 m. šaukimo nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą pradės balandžio viduryje, paskutinieji – gruodžio pradžioje. Spalį bus didžiausia šaukimo banga, per kurią į įvairius dalinius atvyks per 1,3 tūkst. karių.

Priklauso išmokos

Tarnybos metu nuolatinės privalomosios tarnybos kariams suteikiamos socialinės garantijos, jie gauna visą valstybės išlaikymą (apgyvendinimą, maitinimą, aprangą, socialinį ir gyvybės draudimus). Kiekvienam šauktiniui kariui per mėnesį mokama 140,60 eurų išmoka buitinėms išlaidoms padengti.

Taip pat kiekvienam kariui kas mėnesį kaupiama speciali išmoka, ji taikoma vietoj anksčiau numatytos dalies studijų kainos kompensacijos. Ši išmoka, kurią asmuo gali naudoti savo nuožiūra, išmokama asmeniui atlikus tarnybą.

Jos dydis priklauso nuo atliktos tarnybos vertinimo rezultatų. Kario tarnybą įvertinus labai gerai už vieną tarnybos mėnesį skaičiuojamos keturios bazinės socialinės išmokos (152 €), gerai įvertintiems – trys bazinės socialinės išmokos (114 €), patenkinamai – dvi bazinės socialinės išmokos (76 €).

Savo noru atliekančiam tarnybą kariui kaupiamosios išmokos didėja 30 procentais, o tiems karo prievolininkams, kurie buvo pašaukti į tarnybą ir išreiškė norą atlikti ją pirmumo tvarka – 15 procentų.

Asmenims, baigusiems bazinius karinius mokymus (šie mokymai buvo sustabdyti 2015 m. pavasarį atnaujinus NPPKT) arba devynių mėnesių privalomąją pradinę karo tarnybą, stojant į kai kurias aukštąsias mokyklas nefinansuojamas vietas pagal jų vidaus tvarką prie konkursinio balo gali būti pridedama pusė balo.

Nuo 2017 m. tai bus taikoma stojant į visas aukštąsias mokyklas, taip pat ir valstybės finansuojamas vietas. Darbdaviai, išleidę darbuotoją atlikti NPPKT, gali gauti subsidiją darbuotojo atlyginimui šešiems mėnesiams padengti. Tokia pati subsidija mokama įdarbinus jaunuolį, baigusį privalomąją pradinę karo tarnybą.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Rūta Pukenė
(11)
(5)
(6)

Komentarai ()