Lietuva planuoja keisti šaukimo tvarką į kariuomenę: viskas taip, tarsi artėtų karas  (38)

Visuotinis šaukimas į kariuomenę turi būti įvestas per šią Vyriausybės kadenciją, sako ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-01-11 Lietuva planuoja keisti šaukimo tvarką į kariuomenę: viskas taip, tarsi artėtų karas  (38)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Manau, kad šios kadencijos metu turi būti pasiekta, kad tai būtų įgyvendinta“, – žurnalistams Vyriausybėje antradienį sakė premjeras.

Pasak jo, visuotinis šaukimas gali būti įvestas 2019 metais.

Šauks visus tinkamus vaikinus vos jiems baigus mokyklas

S. Skvernelio patarėjas vidaus politikos klausimais Arnoldas Pikžirnis patikslino, kad, vadovaujantis šia sistema, šaukiami tarnauti būtų visi vos mokyklas baigę vaikinai.

„Turėtume perėjimą prie amžiaus, kad daugmaž 18-19 metų amžiaus jaunuoliai būtų šaukiami, baigę mokyklas. Tada sistema natūraliai susitvarko – asmuo baigia mokyklą ir tarnauja Lietuvai“, – idėją aiškino jis.

Jaunuoliai greičiausiai tarnautų 9 mėnesius – dabar galiojanti sistema esą pasiteisino, tad pokyčių šioje srityje nenumatoma.

„Kol kas kalbama buvo apie vaikinus“, – paklaustas, ar šaukiamos galėtų būti ir merginos, sakė A. Pikžirnis.

Problemų dėl lėšų trūkumo neįžvelgia

Pasak premjero patarėjo, vadovaujantis šia sistema ir atsisakant loterijos principo ilgainiui pereitume prie platesnio modelio – esą pakankamai teisingos sistemos, kai tam tikro amžiaus jaunuoliai žinotų, kad jiems teks tarnauti Lietuvos kariuomenei.

„Esminė užduotis, žinoma, yra paruošti tam infrastruktūrą, didesnio kiekio asmenų dabar nebūtų galima tinkamai priimti. Kadangi mums prioritetas tų karių, kurie ateis tarnauti Lietuvai, gerovė ir tinkamos tarnybai sąlygos, tam reikia pakankamai laiko pasiruošti, investuoti į visas detales. Pastarieji metai parodė, kad tai reikėtų tobulinti“, – aiškino jis.

Pašnekovo teigimu, tikslių skaičių, kiek tai kainuos valstybei, kol kas nėra, tačiau esą sutelpama į biudžetą, kurį kariuomenei planuojama padidinti.

Kasmet būtų pašaukta po 6 tūkst. jaunuolių

Dar gruodžio viduryje krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis sakė, kad apie visuotinį šaukimą būtų galima kalbėti po 8-10 metų.

Paklausus, kas per šias porą savaičių pasikeitė, A. Pikžirnis patikino, kad skaičiavimai parodė, jog tai įmanoma padaryti anksčiau.

„Didėjimas būtų tikrai nedidelis“, – sakė jis.

Anot A. Pikžirnio, kariuomenė apskaičiavo, kad vadovaujantis šia sistema tarnauti kasmet pradėtų apie 6 tūkst. jaunuolių.

Mano, kad su terminu paskubėta

Tuo metu krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis sakė abejojantis, ar visuotinis šaukimas Lietuvoje galėtų būti įvestas dar 2019-aisiais. Jo teigimu, greičiausiai apie tai galėtume kalbėti nuo 2021-ųjų, geriausiu atveju – nuo 2020-ųjų.

„Pagrindinis dalykas – visuotinis šaukimas neturi tapti savitiksliu dalyku. Pirma, turime užtikrinti sąlygas, kad kariuomenė vystytųsi, sakykime, harmoningai, normaliai, plėstųsi. Kalbame apie didesnį šauktinių skaičių, bet tam turi būti paruošta infrastruktūra, kurios dar neturime pilnos. Jei mes didiname šauktinių skaičių, tai neturi būti daroma profesionalios kariuomenės sąskaita.

Be to, atvirai tariant, turime situaciją, kad profesionaliai kariuomenei kartais iki šiol tekdavo mažiau, šiemet viskas bus sustatyta į vietas. Neturime užmiršti ir krašto apsaugos savanorių pajėgų, turime juos aprūpinti.

Kita, tas pats šauktinių apmokymas – karininkai, puskarininkiai ir panašiai. Jei kalbėtume apie finansavimą, turime skirti pinigų ir ginkluotės pirkimui“, – kodėl įvesti visuotinį šaukimą per dvejus metus – ne visai realu, aiškino ministras.

Pagarsino vos po pirmojo susitikimo

Jo teigimu, įvertinus visas aplinkybes, realiausia būtų tikėtis visuotinio šaukimo po 6-8 metų.

„Kai pažiūrėjome detaliau į skaičius, kurie galėtų būti, jei būtų organizuotas visuotinis šaukimas, atsižvelgiant į infrastruktūros plėtrą, turbūt galėtume gauti rezultatą kiek ankstesnį nei buvau minėjęs – 6-8 metai.

Bet tikrai turi būti skirtas laikas tam pasiruošti. Pats anksčiausias laikas, manau, būtų 2020-ieji metai. Mes nešnekėjome konkrečiai apie datas, bet 2 metai – bijau, kad nespėsime. Turime problemų pasiruošti“, – pripažino R. Karoblis.

Ministras taip pat įvardijo, kad žinia iš S. Skvernelio pasklido vos po pirmojo jų susitikimo šia tema su kariuomenės vadu.

„Taip, preliminarius skaičius turime, bet dar grafikų kaip judėsime nėra. Tai tik pirmas pasišnekėjimas, bus tik pradedama nagrinėti galimus sprendimus, variantus“, – tikino jis.

Tarnybos terminą palieka diskusijoms

Pasak R. Karoblio, šiuo metu kalbama tik apie vaikinus, tačiau „skaičiai yra numatyti ir merginoms“.

„Esu įsitikinęs, net ir logistiškai, mes didesnio kiekio merginų nesugebėtume ir priimti. Kalbame šiuo metu apie vaikinus, o merginoms būtų dėkojama ir skatinama jungtis prie savanorių“, – sakė jis.

Ministras patvirtino, kad šaukiami tarnauti būtų vidurinę mokyklą baigę asmenys. Tačiau paklaustas apie tarnybos laiką, jis neslėpė, kad apie tai dar diskutuojama.

„Pirma parinktis yra 9 mėnesiai, bet, priklausomai nuo to, kokie poreikiai yra parengti karį, vyks diskusijos. Gali būti ir 10 mėnesių, ir 11 mėnesių. Tačiau tai turbūt būtų maksimalus laikas, apie kurį šnekėtume“, – sakė jis.

R. Karoblis taip pat aiškino norintis pabrėžti, kad kalbant apie visuotinę privalomąją tarnybą, kalbama apie garbingą pareigą mokytis ginti tėvynę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Rūta Pukenė
(44)
(22)
(22)

Komentarai (38)