Lietuvos vėjo jėgainės užfiksavo naują rekordą: tiek daug elektros dar nebuvo pagaminta

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AAA000 2017-01-24 23:05
Uzmirsk tu ta AE vienakart - atgyvenus technologija. Ateitis yra kompaktiskose jegainese arba kompaktiskose energijos kaupyklose. Su AE perspektyvus variantas liko nebent kazkur labai labai giliam kosmose, bet kol musu ateities kartos iki ten nusigaus - manau bus israsta kas nors geresnio...
Evil Goku 2017-01-24 23:56
Danija yra gan toli nuo Lietuvos, tačiau jei palygintum elektros gamybos pasiskirstymą iš vėjo matytum, kad jis labai panašus. Todėl galima daryti išvadą, kad tuo pat metu, kaimyninėse šalyse vėjo jėgainių našumas (pagaminamas energijos kiekis iš instaliuotos galios) bus labai panašus. Kai mes turėsim perteklių, kaimynai (kurie gamina elektrą iš vėjo) irgi, turės, kai bus trūkumas (didelė elektros kaina) pas mus, pas juos taip pat trūks elektros. Apie elektros pardavinėjimą pats rašei:
immortallt 2017-01-25 09:52
Evil Goku, nu atsiversk ES komisijų ataskaitas bent paskaityk. Nesiruošiu čia ginčytis iki pamėlynavimo, kai yra daug kompetetingesnių šiuo klausimu, nei tu ar aš. Taip, Lietuva galėtų tapti eksportuoja, kažkada, bet su dabartine politika net sau elektra neapsirūpinsime. Ateityje elektros perteklius nebus toks baisus dėl plintančių elektromobilių. Darbo vietos yra ne tik gamyboje. Kas iš kaimynų turi pasistatęs bent 80% nominalios vėjo galios, kad patenkintų savo poreikius? Švedijoje elektros gamyba stipriia kris ir greičiausiai reiks importo. Pačių švedų išvada dėl kainų rinkoje ir SwedLink kabelio. Jei vėjo jėgainės atsipirkusios, jų savikaina yra 10-20€/MWh, sėkmės kam nors konkuruojant, tik kitas vėjas. Kaip pats sakei, vėjo visi turi panašiai kaip mes, tai iki apsirūpinimo elektra iš vėjo nė kalbos būt negali. Ir šiaip, visas pasaulis vieni durniai. Didžiausios kasyklos - idiotai, nes statosi asmenines vėjo jėgainės, google, facebook ir kitos gigantiškos interneto kompanijos mulkiai, nes savo serverius stato tik šalia renewables. O gal visgi mato ilgą perspektyvą, ne tik 5 metus į priekį?
Evil Goku 2017-01-25 19:27
Iš kaimynų niekas nėra pastatęs 80% nominalios vėjo galios, kad patenkintų savo poreikius, kadangi tai nėra naudinga. Išsivysčiusiuose šalyse atsinaujinanti energetika pirmiausia yra vystoma dėl ekologijos. Skaičiuojant ekonominę naudą vartotojui, negalima vertinti tiktai kainos kurią gaudamas gamintojas padengia tik gamybos kaštus. Nes vartotojas moka ir už tos elektrinės statybą ir už naujos infrastruktūros kūrimą bei priežiūra, taip pat reikia įvertinti netik balansavimo išlaidas dabar, bet ir ateityje. Jei 1kg kūnas yra veikiamas 10kN jėga, ar po 1 000 000s jo greitis bus 10 000 000 000m/s? Iki tam tikros ribos viskas yra labai gražu, tačiau vėliau atsiranda vis naujų į šukių. Vartotojui elektros gamybos kaina nesudaro nei pusę jo sumokamos sumos. Todėl suvartojant daug energijos labai paranku turėti elektrines arti savęs, tokiu būdu labai stipriai galima sumažinti išlaidas tinklų priežiūrai ir energijos perdavimo nuostolius. Jei ekologija nebūtu problema, tai prie kiekvieno didelio fabriko būtu anglimi kūrenama elektrinė. Be to reikia atkreipti dėmesį ir į aplinkybes. Kuveitas prisistatė naftos gavybos platformų ir iš to gauna didžiulį pelną, jei mes prisistatytumėme naftos siurblių iš to nebūtu naudos, nes mes neturime tiek lengvai išgaunamos naftos. Pasikartosiu, aš už atsinaujinančią energetiką, tik nereikia svaigti, kad prisistačius vėjo jėgainių Lietuvoje padėtis taptu žymiai geresnė.