Naujas bandymas iš telefono padaryti universalų PC kompiuterį: ką siūlo OXI ir kokiame telefone ši programėlė bus įdiegta iš anksto (Video)  (1)

Išmanieji telefonai taip stipriai įsibrovė į mūsų gyvenimus, kad daugeliu atveju jie puikiai pakeičia net ir kompiuterius, o ir visada yra šalia mūsų. Tačiau pilnavertiška pamaina kompiuteriams užtikrinama tik nesudėtingų programėlių atveju arba naršant internete, o štai rimtesniems darbams, kad ir su paprasčiausiais dokumentais, telefono niekaip neužtenka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tad nekeista, jog jau ne vieną kartą bandyta šią problemą išspręsti ir telefoną paversti bent į biudžetinių galimybių paprasčiausią kompiuterį. Idėja paprasta – prie telefono prijungiamas monitorius, pelė ir klaviatūra, pats telefonas atlieka sisteminio bloko funkciją ir jau galima dirbti kaip su įprastiniu kompiuteriu.

Lengva pasakyti – sunku padaryti. Tai bandė padaryti tokie gigantai kaip „Microsoft“ ir „Canonical“, bet jų pasiūlyti sprendimai taip ir nesulaukė populiarumo. Neseniai savo laimę pabandė kompanija „Jide“, pasiūliusi analogišką funkciją savo operacinėje sistemoje „Remix OS on Mobile“ , sukurtoje „Android“ pagrindu. Tačiau tai ne vieninteliai tokie bandymai – parodoje „MWC 2017“ kompanija „Auxens“ parodė dar vieną PC režimą palaikančią sąsają „Android“ sistemoms.

„Auxens“ suskurta sąsaja vadinasi „OXI“ ir yra gan panaši į „Jide“ kompanijos siūlomą variantą. OXI leidžia paprasčiausią telefoną ar planšetinį kompiuterį panaudoti kaip pilnavertišką stalinį kompiuterį, kuriame visos programos paleidžiamos dideliame ir patogiame monitoriuje.

Tuo pačiu, OXI palaiko multifunkcinį režimą. Kuomet naudojate išmanųjį telefoną įprastiniu būdu, prieš jus – „Android“ operacinė sistema. Bet tereikia prijungti išorinį monitorių, ir jame iš karto atsiranda sąsaja, labai panaši į „Windows 10“ bei kitas stalinių kompiuterių operacines sistemas, su galimybe keisti langų dydį ir stumdyti juos po ekraną. Tačiau kas svarbiausia, tuo pat metu galite be problemų naudotis ir pačiu išmaniuoju telefonu, kuriame matoma įprasta „Android“. Tai tarsi „Microsoft’s Continuum“, tačiau su „Android“.

Šiuo metu programėlė OXI sukurta „CyanogenMod 13“ pagrindu, bet kompanija „Auxens“ aktyviai dirba, kad ją perkeltų į „Lineage OS 14.1“. Tad teoriškai, ateityje OXI turėtų palaikyti visi įrenginiai, suderinami su „Lineage OS“. Pats pirmasis išmanusis telefonas, kuris turės iš anksto įdiegtą ir su technine įranga suderintą OXI sistemą, bus „Vernee Apollo X“.

Reikia pasakyti, jog tai padaryti nėra lengva – pirmiausia, išmaniojo telefono gamintojas turi suderinti programinius sprendimus, tad pranešama, kad „Vernee“ kompanija labai glaudžiai dirba kartu su kompanija „Auxens“. Be to, PC sąsaja reikalauja nepalyginamai daugiau resursų, nei įprastinės programėlės, tačiau „Apollo X“ našumo tam pilnai pakaks.

Jei sprendimas pasiteisins, neabejotina, kad OXI funkcionalumą gaus ir kiti „Vernee“ kompanijos flagmanai. Tikėtis tokio funkcionalumo biudžetiniuose modeliuose neverta, nes jiems nepakaks našumo.

Panašu, kad OXI galimybes galėsime išbandyti gana greitai - „Vernee Apollo X“ anonsas artėja labai sparčiai, tad pastaruoju metu itin ženkliai padaugėjo kompanijos pranešimų spaudai apie šį modelį ir suaktyvėjo senųjų modelių išpardavimas – jau rašėme, kad startavo naujas bendras visų „Vernee“ modelių išpardavimas, tik tradiciškai modelių kiekis ribotas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(4)
(6)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: