„PriepultePrisikimas“, „subinsliauza“: ką sugalvojo lietuvių įmonė klientams pateikdama tokius slaptažodžius?  ()

„ApkibytiSeptyniolikine“ (kitaip sakant, apkamšyti septyniolikmetę) – tokį slaptažodžio pasiūlymą gavo vienas kompanijos „Interneto vizija“ svetainėje užsiregistravęs vartotojas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai paskelbus feisbuke, kiti vartotojai taip pat prisiminė šios kompanijos jiems suteiktus keistus ar nepadorius slaptažodžius. Pačios „Interneto vizijos“ atstovai tikina, kad tai – tik atsitiktinumas.

„Liūdina tokie vaizdai ir tokie slaptažodžiai“, – konstatavo Darius, kuriam buvo suteiktas minėtasis slaptažodis. Po jo žinute pasipylė kitų vartotojų reakcijos – vieni prisiminė, kad ir jiems „Interneto vizijos“ slaptažodžių generatorius pateikė keistų pasiūlymų (pvz., „PriepultePrisikimas“, „paciulpti seni“ ar „subinsliauza“), kiti ragino nekelti triukšmo dėl nieko.

„Viskas su jais gerai. Slaptažodis ilgas, tačiau lengvai prisimenamas. Jei netinka – visur gali susigeneruoti savo. Mano nuomone, čia pagalba tiems, kurie patys tingi galvoti, ir jiems nepasiūlyk – tai „123456“ susives. Taigi „PakirkinkAštuoniolikinę“ – puikus sprendimas“, – rašė Sergiejus.

„Interneto vizijos“ komandos vadovas Gintaras Skridulis pastebėjo, kad ši sistema veikia jau pusantrų metų ir klientams siūlo lengvai įsimenamus, tačiau sunkiai atspėjamus slaptažodžius. Tiesa, anot jo, ši sistema galėjo sugeneruoti ne visus internautų įvardijamus slaptažodžius. 

„Slaptažodžiai yra sudaromi visiškai automatiniu būdu, pagrindui panaudojus 2 arba 3 norminius lietuviškus žodžius, kuriuos galima rasti žodynuose, ir, naudojant specialų algoritmą, juos apjungiant į vieną darinį. Šio algoritmo tikslas – slaptažodį generuoti automatiniu būdu (ne parinkti iš anksto sugeneruotų slaptažodžių duomenų bazėje) ir taip, kad jis būtų lengvai atsimenamas, tačiau sunkiai atspėjamas automatizuotoms sistemoms („brute force“ principu). Kalbant apie žodžių junginių prasmes, žinoma, kad retais atvejais sistema gali sudaryti iš pažiūros keistų žodžių, tačiau tai tik dar labiau padidina slaptažodžio įsimenamumą“, – teigė G.Skridulis.

Vis dėlto, jei pasiūlytas slaptažodis klientui nepatinka, jį visada galima pasikeisti. 

„Apie slaptažodžių generavimą esame sulaukę atsiliepimų, daugiausiai teigiamų, – sakė „Interneto vizijos“ atstovas. – Per pastaruosius pusantrų metų ženkliai sumažėjo incidentų su pamirštais ar atspėtais slaptažodžiais, tai leidžia manyti, kad slaptažodžių junginiai atlieka savo paskirtį – būti lengvai įsimenamais, bet sunkiai atspėjamais.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(25)
(5)
(20)

Komentarai ()