Kremliui labai nepatiko Lietuvos saugumo ataskaita: plūdosi ir įrodinėjo savas tiesas  (2)

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas Lietuvos Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos paskelbtą ataskaitą apie grėsmių vertinimą pavadino „rusofobiška isterija“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-04-06 Kremliui labai nepatiko Lietuvos saugumo ataskaita: plūdosi ir įrodinėjo savas tiesas  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Jei ši informacija tikra, tai pabrėžiu, jog greičiausiai ji tėra akivaizdus rusofobijos demonstravimas. Baltijos šalyse klesti rusofobija, isteriška rusofobija“, – kalbėjo D.Peskovas.

Tokius jo žodžius citavo daugelis Kremliui palankių žiniasklaidos priemonių.

Kremliaus atstovas pareiškė, kad tokia retorika neatitinka Baltijos šalių gyventojų interesų, o juolab rusakalbių, gyvenančių šiose valstybėse.

„Maskvoje nuolatos kalbėta apie gerų santykių su Baltijos šalimis palaikymą. Todėl mums apmaudu, kai matome tokias rusofobijos apraiškas. Ko gero, reikia laiko ir politinės valios, kad sumažintume šią antirusišką propagandą ir suteiktume galimybę šių šalių gyventojams gauti objektyvią informaciją“, – teigė D.Peskovas.

VSD ataskaitoje perspėjama dėl Rusijos keliamų grėsmių. Teigiama, kad per rugsėjį vyksiančias Rusijos ir Baltarusijos karines pratybas pasienyje gali būti surengta provokacijų, o mokymų scenarijuje bus numatytas ginkluotas konfliktas su NATO. Dokumente pabrėžiama, kad Lietuvai ir toliau daugiausia grėsmės kelia agresyvi Rusijos užsienio politika, jos karinių pajėgumų telkimas prie šalies sienų ir aktyvi žvalgybinė veikla.

Lietuvos žvalgybos vertinimu, šalies vakarinėje dalyje ir Karaliaučiaus krašte karines pajėgas sustiprinusi Rusija šiuo metu sugebėtų per 24–48 valandas pradėti kovos veiksmus prieš Baltijos valstybes.

Anot dokumento, Rusija raketas „Iskander“ srityje dislokuos artimiausiu metu vykdydama suplanuotą perginklavimą, bet „šį žingsnį pateiks neva kaip atsaką į NATO veiksmus“. Iki šiol „Iskander“ į Karaliaučių būdavo atvežamos pratyboms, o vėliau išvežamos.

Vytautas Bakas apie grėsmes iš Rusijos: būtų neteisinga apie tai nekalbėti

Ataskaitos autorių teigimu, vis labiau valdžią telkiantis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas agresyvią užsienio politiką vykdo siekdamas nukreipti dėmesį nuo ekonominių ir socialinių problemų.

Lietuvos Valstybės saugumo departamentas taip pat perspėjo dėl Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE), Rusijos koncerno „Gazprom“ veiksmų. Mat šis per tarpininkus ir toliau siekia išlaikyti įtaką Lietuvos dujų rinkoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(40)
(10)
(30)

Komentarai (2)