Top 6 kariniai konfliktai, kuriems JAV išleido daugiausiai pinigų: sumos tiesiog svaigina  (12)

Amerikiečiai dalyvavo beveik visuose svarbiausiuose šio šimtmečio kariniuose konfliktuose. Vargu ar įmanoma tiksliai suskaičiuoti, kiek pinigų per tą laiką buvo išleista JAV karo mašinai, bet portalas warhistoryonline.com suskaičiavo, kurie karai amerikiečiams kainavo brangiausiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į šį sąrašą pateko šeši kariniai konfliktai, kuriems JAV valstybė išleido didžiausias pinigų sumas. Šiuo atveju brangumas skaičiuojamas būtent pagal finansines išlaidas.

6. Persijos įlankos karas

Šis karinis konfliktas buvo trumpas, bet labai brangus.

1990 metų rugpjūtį amerikiečiai pradėjo operaciją „Dykumos skydas“ (angl. Desert Shield). Nors tuo metu koviniai veiksmai nebuvo vykdomi, bet JAV ginkluotosios pajėgos ir koalicijos šalys pasiruošė konfrontacijai su Irako kariuomene.

Kovos prasidėjo 1991 metų sausį. Prie JAV kariuomenės operacijos „Audra dykumoje“ (angl. Desert Storm) prisijungė 34 valstybės. Koalicija smogė Irakui, kuris pažeisdamas tarptautinę teisę įsiveržė į Kuveitą.

Persijos įlankos karas truko 42 dienas. Amerikiečiams šis konfliktas kainavo 102 mlrd. JAV dolerių.

5. Pirmasis pasaulinis karas

Didysis karas prasidėjo 1914 metais Europoje, bet JAV kariai į frontą atvyko tik po trejų metų – 1917 metais. Tai yra pagrindinė priežastis, kodėl Pirmasis pasaulinis karas užima tik penktąją vietą brangiausių JAV karų sąraše.

Amerikiečių pajėgos mūšiuose dalyvavo vos 18 mėnesių, tačiau per juos išlaido apie 334 mlrd. JAV dolerių. Tuo metu kariuomenės finansavimas sudarė net 14 procentų nuo JAV bendrojo vidaus produkto.

4. Korėjos karas

1950 metais sovietų remiama Šiaurės Korėja įsiveržė į Pietų Korėją ir pabandė užvaldyti visą šalies teritoriją. Tada kilo susirėmimai, kuriuose dalyvavo ir amerikiečių pajėgos.

Korėja buvo padalinta po Antrojo pasaulinio karo. Vakarai rėmė pietinę dalį, o sovietai – šiaurinę. Aktyvūs veiksmai tęsėsi iki 1950 metų, bet techniškai šis karas nėra pasibaigęs ir dabar.

Skaičiuojama, kad JAV per Korėjos karą jau išleido apie 341 mlrd. JAV dolerių.

3. Vietnamo karas

JAV pėstininkų pulko kariai lipa į sraigtasparnį Vietname 1966 metais

Vietnamo karo pradžia primena Korėjos konfliktą. 1955 metais komunistinės Vietkongo pajėgos, įsikūrusios šalies šiaurėje, įsiveržė į pietines teritorijas, kurias rėmė Vakarų valstybės. Šioje padalintoje valstybėje ir vėl netiesiogiai susikovė sovietai ir amerikiečiai.

Konflikto eiga Vietname buvo kitokia nei Korėjoje. JAV kariuomenei nepavyko pasiekti, kad Vietnamas taptų provakarietiška šalimi, pergalę iškovojo komunistai.

Vietnamo karas baigėsi 1975 metais, kai sovietų remiami vietnamiečiai užėmė Pietų Vietnamo sostinę Saigoną.

Šis kruvinas konfliktas amerikiečiams kainavo 738 mlrd. JAV dolerių.

2. Karas su terorizmu

Karas su terorizmu prasidėjo 2001 metais, kai JAV ir koalicijos pajėgos įsiveržė į Afganistaną, kur slėpėsi teroristinės grupuotės „Al Qaeda“ lyderis Osama bin Ladenas. Po kelerių metų prasidėjo karas Irake, siekiant nuversti Saddamo Husseino režimą.

Sudėjus visas karines operacijas, kurias JAV vykdė kovodama su teroristinėmis organizacijomis, iki 2010 metų šiam karui buvo išleista 1,6 trilijono JAV dolerių.

1. Antrasis pasaulinis karas

Per žiauriausią visų laikų karinį konfliktą žuvo apie 400 tūkst. amerikiečių karių, o valstybė išleido apie 4 trilijonus JAV dolerių. Tai yra brangiausias karas, kuriame dalyvavo galingiausia pasaulio valstybė.

JAV į Antrąjį pasaulinį karą įsitraukė 1941 metų gruodį, kai Japonijos lėktuvai užpuolė jų karinę bazę Perl Harbore. Amerikiečiai kovėsi iki visiškos konflikto pabaigos 1945 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(35)
(2)
(33)

Komentarai (12)