Lietuviai pakviesti į gigantišką Švedijos projektą už 1,5 mlrd. eurų (Video)  (9)

Švedija į kitą vietą perkelia visą Kirunos miestą, kad šis neįgriūtų po žeme. Prie neeilinio, beveik 1,5 mlrd. eurų vertės, projekto dirba įvairių šalių bendrovės, tarp kurių – ir viena iš Lietuvos. Vilniaus rajone veikianti stiklo, aliuminio ir medžio konstrukcijų gamintoja dalyvauja statant Kirunos rotušę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiruna – miestas už poliarinio rato Švedijos šiaurėje. Ligi šiol jis garsėjo savo ledo viešbučiu, bet dabar visas pasaulis apie Kiruną kalba dėl kitos priežasties. Apie 18 tūkst. gyventojų turintį miestą nutarta perkelti į kitą vietą, už trijų kilometrų į rytus.

Miestelio perkraustymo pabaiga suplanuota maždaug 2040-aisiais. Vertingi namai bus išardyti, pervežti ir surinkti iš naujo.

Imtis milžiniško perkėlimo valdžiai teko dėl geležies rūdos. Telkinys Kirunoje eksploatuojamas požeminiu būdu. Taip kasant rūdą, žemėje lieka ertmės, randasi plyšių, dėl to pastatams gresia susmegti.

„Kirunoje turbūt yra viena iš didžiausių geležies rūdos kasyklų, iš ten išgaunama apie 90 proc. visos geležies rūdos Europoje, bet ta pati kasykla, kaip bebūtų paradoksalu, maitina švedus, bet kartu ir grasina miesteliui. Nes šachtos driekiasi po miestelio pamatais ir jis tiesiog gali įgriūti“, – Apie Kiruną pasakoja lietuviškos bendrovės, kuri prisideda prie miesto perkėlimo, atstovas Paulius Antanavičius.

Lietuvos įmonė UAB „Fasadus“ iš stiklo, aliuminio ir medžio gamina specialius elementus Kirunos rotušei. Visos konstrukcijos gaminamos Vilniaus rajone. Švedams patikęs sprendimas, anot verslininkų, unikalus tuo, kad elementai montuojami pastato viduje, kai įprastai toks darbas vyksta iš lauko pusės.

„Projekto vertė yra pakankamai nemaža 1,5 mlrd. eurų, bet šiaip jis greitai įgyvendinamas, įmonė tam yra pasiruošusi“, – sakė įmonės plėtros vadovas P. Antanavičius.

Įmonė sako dirbanti beveik vien su nestandartiniais projektais, o 90 proc. gaminių eksportuoja. Bet užsakymas Kirunai – išskirtinis. Miesto rotušė, nuo kurios ir prasidėjo didysis kraustymas, statoma nauja, nes senoji nėra kuo nors ypatinga ar vertinga. Išsaugoma tik vietinių pamėgtas laikrodžio bokštas.

Be rotušės, bus ir daugiau naujų naujosios Kirunos pastatų – visas centras. Tiesa, dalyje naujų statinių numatyta panaudoti senų fasadus, langus. Prie Kirunos perkraustymo dirba ir estai, lenkai ir dar kelių šalių verslininkai. Rudaminoje veikiančios įmonės apyvartą užsakymas padidins bent iki 5 milijonų eurų.

Švedai labai stengiasi, kad naujoji Kiruna būtų draugiška aplinkai, viską būtų galima perdirbti. Ir jau užsimenama, kad ateity miestą reikės dar kartą perkelti. Tai vėl būtų postūmis ekonomikai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Irma Janauskaitė
(10)
(1)
(9)

Komentarai (9)