Kinijos bombonešiai aukščiausioje karinėje parengtyje: pasiruošta smūgiui į Š. Korėją?  (5)

Dar praėjusį trečiadienį, balandžio 18 dieną, Kinijos oro pajėgos paskelbė sparnuotąsias raketas nešančių bombonešių parengtį. JAV ekspertai teigia įžvelgiantys akivaizdžių ženklų, kad Kinijos karinės pajėgos ruošiasi reaguoti į Šiaurės Korėjos veiksmus, CNN teigia vienas įtakingas JAV pareigūnas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jo teigimu, Jungtinės Valstijos taip pat turi duomenų, jog Kinija veiksmams parengė ir neįprastai didelį skaičių karo lėktuvų.

Tokia Pekino strategija vertinama kaip bandymas „iki minimumo sumažinti pasirengimo reaguoti į Kinijos veiksmus laiką“.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Lu Kang penktadienį sakė „esąs informuotas“, jog kalbama apie padidintą Kinijos karinių oro pajėgų pasirengimą, tačiau pats „suteikti jokios informacijos negali“.

Ekspertai sako, kad tokios Pekino atsargumo priemonės gali būti skirtos galimo ginkluoto konflikto atvejui, nes pastaruoju metu įtampa Korėjos pusiasalyje pastebimai išaugo. Tokius pavojingus pokyčius lėmė ir Pchenjano atlikti raketiniai bandymai.

Tiek Jungtinės Valstijos, tiek Pchenjanas ėmėsi taikyti ir nuožmesnę retoriką. Šiaurės Korėjos atstovai dar ketvirtadienį pareiškė, kad „prevencinis Šiaurės Korėjos smūgis“ JAV ir Pietų Korėją akimirksniu nušluotų nuo žemės paviršiaus.

Pekinas jau gana seniai nuogąstauja, jog nestabilus Šiaurės Korėjos valdantysis režimas gali žlugti. Tokiu atveju baiminamasi tiek pabėgėlių antplūdžio, tiek galimo susivienijimo su Pietų Korėja, kurios valdžia artimai bendradarbiauja su Jungtinėmis Valstijomis.

JAV treniruosis numušti Šiaurės Korėjos raketas

Kinijai labai nepatinka faktas, kad Pietų Korėjoje yra dislokuota JAV pajėgų. Be to, Pekinas aršiai protestavo prieš pastarąjį Jungtinių Valstijų ir Pietų Korėjos sprendimą pradėti THAAD (angl. Terminal High-Altitude Area Defense) priešraketinės gynybos sistemos elementų dislokavimą.

Atsižvelgiant į tai, kokie glaudūs ekonominiai ryšiai sieja Šiaurės Korėją ir Kiniją, JAV kariuomenės pareigūnai įsitikinę Pekino poreikiu kuo greičiau ir sklandžiau išspręsti problemas su Šiaurės Korėja. Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas visai neseniai pagyrė Kinijos vadovą Xi Jinping už jo pastangas stabdant Pchenjaną nuo rizikingų veiksmų.

Net keli JAV administracijos atstovai CNN ketvirtadienį sakė, kad šiuo metu D. Trumpo Šiaurės Korėjos strategijoje svarbiausias akcentas turi būti būtent Kinija. Ekspertų vertinimu, D. Trumpo veiksmų planas pirmiausia paremtas ankstesnių Vašingtono pastangų tartis su Šiaurės Korėja patirtimi.

Pabrėžiama, kad, atliekant nuodugnią senesnių derybų su šalį valdančia Kimų dinastija, paaiškėjo viena akivaizdi tiesa: Kinija niekada taip ir nepanaudojo visos Kimų režimui turimos įtakos“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(40)
(0)
(40)

Komentarai (5)