EaseUS Data Recovery Wizard: ne iš kelmo spirta programa prarastų failų atkūrimui (Apžvalga)  ()

Jei pamenate, vos prieš porą savaičių rašėme apie programą ištrintiems ar kitokiu būdu prarastiems failams atkurti. Tada negailėjome gerų žodžių, tačiau šįkart redakcijoje gavome išbandyti dar vieną panašią programą. Ir vos susipažinus su jos veikimo ypatybėmis iškart apniko abejonės ar tik ne per anksti tąkart išnaudojome pagyrų atsargas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neskaičiusiems praeitos apžvalgos, trumpai priminsime, jog praradus duomenis į paniką pulti nėra reikalo. Nesvarbu kaip duomenis praradote: netyčia juos ištrynėte, patyrėte viruso ataką ar dar kaip nors.

Pakliuvus į tokią situaciją svarbiausia yra du dalykai. Pirma - negalima prarastų duomenų atkūrimo atidėti ateičiai ir toliau lyg niekur nieko dirbti kompiuteriu. Antra -  nusprendus duomenis susigrąžinti ir atsisiųsti programą - neišsaugoti ir nediegti jos toje direktorijoje ar diske, kuriame dingo jūsų norimi atkurti failai. Klausiate kodėl?

Daugeliu atvejų prarasti duomenys toliau saugiai guli kietajame diske. Tiesiog yra panaikinamas sistemos įrašas apie failo egzistavimą, o vieta kurioje jis guli pažymima kaip laisva. Vadinasi toliau dirbant ir kuriant duomenis arba  atsisiunčiant programą failų atkūrimui, ji gali būti išsaugota kaip tik toje vietoje kurioje ką tik gulėjo jūsų duomenys. Neformaliai tai dar vadinama „užrašymu ant viršaus”. Tokiu atveju failai kuriuos norite susigrąžinti pražūva visiškai, arba jų susigrąžinimas virsta daug didesniu iššūkiu. 

Taigi, programa EaseUS Data Recovery Wizard. Ką ji mums siūlo?

Jei kalbant labai trumpai, programos kūrėjai teigia galį su ja atkurti kone viską. Galima atkurti per klaidą ištrintus failus, failus iš suformatuoto ar pažeisto kietojo disko (jei tik pažeidimas nėra kritinis), prarastus duomenis po viruso atakos, ar perrašytos operacinės sistemos.

Taip pat galima atkurti failus iš bet kokio flash tipo atmintį turinčio įrenginio, pavyzdžiui vaizdo kameros. Ir savaime suprantama iš USB atmintinės ir įvairių tipų atminties kortelių.

O jei dar kažkokios situacijos nepaminėjome, tai įrangos kūrėjai nurodo, jog programa gali atkurti „kitų aplinkybių” metu prarastus duomenis. Taigi, panašu, jog susidurti su situacija, kai ši programa padėti negalės, greičiausiai neteks.

Tai puikiai iliustruoja ir failų tipų, kuriuos programa gali atkurti gausa.

Dokumentų: DOC/DOCX, XLS/XLSX, PPT/PPTX, PDF, CWK, HTML/HTM, INDD, EPS, ir kt.; Foto: JPG/JPEG, TIFF/TIF, PNG, BMP, GIF, PSD, CRW, CR2, NEF, ORF, SR2, MRW, DCR, WMF, RAW, SWF, SVG , RAF, DNG, ARW, RW2, DCR, KDC, ERF, 3FR, MEF, PEF, SRW, X3F ir kt.; Video: AVI, MOV, MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, MKV, ASF, FLV, SWF, MPG, RM/RMVB, MPEG ir kt.; Audio: AIF/AIFF, M4A, MP3, WAV, WMA, APE, MID/MIDI, OGG, AAC, RealAudio, VQF,FLV, MKV, MPG, M4V, RM/RMVB, WMV,APE ir kt.; Taip pat: PST, DBX, EMLX, ZIP, RAR, SIT, ISO, exe, html, SITX ir kt.

Galbūt didžiausias šios programos privalumas, kad skirtingai nei jos tiesioginiai konkurentai, pati paprasčiausia mokama programos versija (kažkodėl ji pavadinta Pro) leidžia atlikti praktiškai visas programos funkcijas. Nėra apribojimų retesniems failų tipams, nei išoriniams įrenginiams, kuriuose failai su kitomis programomis atkuriami tik nusipirkus dar brangesnes programos versijas.

Prakalbus apie programos versijas, jos iš viso yra trys: Pro, apie kurią iš esmės ir kalbėjome, taip pat Pro + WinPE (Mac OS sistemoje vadinama With Bootable Media) ir Technician.

Antroji versija be visko ką daro Pro versija dar gali atkurti duomenis iš tokios būklės kompiuterių, kuriems nepasileidžia net operacinė sistema. Tai - vienintelis šios versijos skirtumas. Technician versija skirta tiems, kurie nori nusipirkę šią programą teikti duomenų atkūrimo paslaugas klientams, tad paprastiems vartotojams ji visiškai neaktuali. 

Dar kai kas

Dauguma panašaus pobūdžio programų leidžia nemokamai programą įsidiegti, tada nusiskenuoti kietuosius diskus ar kitokius atminties įrenginius ir įvertinti kokius prarastus failus programa sugeba rasti, tačiau jų atkuri neleidžia. Tiesiog prieš jūsų akis iššoka pasiūlymas programą nusipirkti.

Tačiau šiuo požiūriu EaseUS Data Recovery Wizard išsiskiria, nes turi bandomąją versiją, kuri leidžia atkurti iki dviejų gigabaitų duomenų ir nieko už tai nemokėti. Tai nebloga išeitis tiems, kurie prarado tik keletą svarbių failų. Ir žinoma geras būdas prieš perkant patiems įsitikinti programos efektyvumu.

Dar vienas teigiamas programos aspektas - ji ne tokia brangi palyginus su ta, kurią apžvelgėme prieš dvi savaites. Ypač Windows operacinei sistemai skirta versija. 

Programos naudojimas

Naudojimasis programa tiesiog ekstremaliai paprastas. Pažymite kokių tipų failus ketinate atkurti, tada skenuojate diskus kuriuose informacija buvo prieš jai pražūvant.

Jei nežinote kur buvo, skenuojate visus. Jei nepavyksta rasti tai ko ieškojote, iššokęs laukelis pats sufleruoja spausti „deep scan”. Pagaliau randate ko ieškoję, nurodote direktoriją, kur atkurti prarastus failus ir už kelių akimirkų jie jau ten.

Technologijos.lt bandymas

Stengėmės išbandyti šią programą panašiomis sąlygomis kaip ir prieš tai bandytą. Siekėme atkurti po USB laikmenos formatavimo pražuvusius failus. Kaip ir praeitą sykį, specialiai pasirinkome kuo didesnę failų įvairovę: PDF, keletą nuotraukų failų tipų, „PowerPoint“ pateikčių, ZIP failą ir kt.

Kaip ir praeitą, taip ir šį kartą visų failų rinkmenų fragmentai buvo pilnai atkurti. Tai reiškia, jog po atkūrimo visi failai atsidarė ir pilnai funkcionavo.

Pabaigai ir vėl reikėtų paminėti, jog šimtaprocentinio veikimo tikėtis greičiausiai nereikėtų, bet lūkesčių kartelę reikėtų laikyti labai aukštai. Ir panašu, kad programa pajėgi juos patenkinti.

Išbandėme Mac OS operacinei sistemai skirtą versiją, tačiau ji taip pat prieinama ir Windows vartotojams. Tiems kam įdomu, gegužės 10-12 d. taip pat vyks "giveaway" akcija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()