Kaistanti situacija: Š. Korėja grasina net ir Kinijai, o kinų ambasada pirmą kartą istorijoje ragina savo piliečius dumti kuo toliau iš Š. Korėjos  (3)

Šiaurės Korėja pažėrė retos tiesioginės kritikos Kinijai ir pareiškė, kad jos „neapgalvotos pastabos“ apie Pchenjano branduolinę programą bando jo kantrybę ir gali turėti „sunkių“ padarinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinija, didžiausia Šiaurės Korėjos prekybos partnerė ir pagrindinė rėmėja, pagal Jungtinių Tautų paskelbtas sankcijas sustabdė anglių importą iš Šiaurės Korėjos ir ragino tradicinę sąjungininkę nutraukti branduolinę ir raketinę veiklą.

Jungtinės Valstijos spaudė Kiniją pasinaudoti savo svertais, kad būtų išspręsta įtampa dėl Pchenjano branduolinės programos.

Trečiadienį valstybinės Korėjos centrinės naujienų agentūros (KCNA) paskelbtame komentare sakoma, kad „dabar kasdien iš Kinijos girdisi virtinė absurdiškų ir neapgalvotų pastabų“, kurios „tik dar labiau didina įtampą dabartinėje blogoje situacijoje“.

Pranešime cituojami Kinijos valstybinės žiniasklaidos komentarai, kuriais dėl dvišalių santykių blogėjimo esą kaltinama tik Šiaurės Korėja ir pateikiami „nevykę pasiteisinimai dėl niekingo šokimo pagal JAV dūdelę“.

„Kinija nebeturėtų bandyti KLDR kantrybės ribų“, – sakoma Pchenjano komentare, pavartojant oficialaus šalies pavadinimo – Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos – akronimą.

„Kinija verčiau pagalvotų apie sunkius padarinius, kuriuos sukels jos neapgalvotas KLDR ir Kinijos santykių stulpo nukirtimas“, – sakoma komentare.

Komentaras nebuvo priskirtas jokiai vyriausybės agentūrai ar pareigūnui; autoriumi nurodytas Kim Cholas. Tačiau Šiaurės Korėjai vis tiek neįprasta tiesiogiai kritikuoti Kiniją. Anksčiau Pchenjanas tokią kritiką reikšdavo „vienai kaimyninei valstybei“.

Tuo tarpu Kinijos valstybinė žiniasklaida neseniai pradėjo reguliariai griežtai kritikuoti Šiaurės Korėjos veiksmus.

Nacionalistų bulvarinis leidinys „Global Times“, kurį leidžia valdančiosios Komunistų partijos laikraštis „People's Daily“, ketvirtadienį redaktoriaus skiltyje perspėjo, kad Šiaurės Korėjos veiksmai kelia grėsmę 1961 metais abiejų šalių sudarytai nepuolimo sutarčiai. Leidinys paragino Pchenjaną nutraukti savo branduolinius bandymus.

„Kinija neleis, kad jos šiaurės rytų regioną terštų Šiaurės Korėjos branduolinė veikla“, – pareiškė „Global Times“.

Pastarosiomis dienomis laikraštis taip pat perspėjo, kad Kinija turi pajėgumų smogti atgal „bet kokiai šaliai, kuri peržengs raudoną liniją“, ir reaguodama į bet kokius tolesnius bandymus įves Šiaurės Korėjai naftos embargą. Šiaurės Korėjos komentare sakoma, kad tai Kinija peržengė „raudoną liniją“.

„People's Daily“ praėjusį sekmadienį pareiškė ir antradienį pakartojo, kad Šiaurės Korėjos branduolinės ambicijos kelia „baisų pavojų“ pačiai Šiaurės Korėjai ir visam regionui.

Kinija perspėjo savo gyventojus palikti Šiaurės Korėją

Kinija, žaižaruojant žiežirboms tarp Pchenjano ir Vašingtono, liepė savo piliečiams palikti Šiaurės Korėją ir grįžti namo, praneša „The Independent“.

„The Korea Times“ praneša, kad Kinijos ambasada Šiaurės Korėjoje rekomendavo šioje šalyje gyvenantiems kinams grįžti namo dar praėjusį mėnesį. Baiminamasi, kad Kim Jong Uno vadovaujamo režimo karinės provokacijos gali baigtis kariniu konfliktu.

Anot „Radio Free Asia“, JAV radijo stoties, kuri transliuoja Azijos šalyse, ambasada pradėjo siuntinėti pranešimus savo šalies gyventojams prieš 85-ąsias Korėjos liaudies armijos įkūrimo metines balandžio 25 dieną.

Radijas citavo vietos gyventoją kiną, su kuriuo susisiekė ambasada. Vyras, kuris nebuvo įvardintas, pareiškė, kad lankosi Kinijoje kas du mėnesius. Jis tikina, kad buvo perspėtas „pasilikti Kinijoje kiek ilgiau“ ir nusprendė palikti Šiaurės Korėją mėnesiu anksčiau, negu buvo planavęs.

„Ambasada niekad nebuvo davusi tokio perspėjimo. Aš nerimavau ir paskubomis palikau šalį,“ – pareiškė jis radijai.

Jis taip pat paminėjo, kad dauguma Šiaurės Korėjoje gyvenančių kinų ignoravo šį pranešimą.

Kinijos ambasados tinklalapis taip pat neskelbia šios informacijos. Leidinio „The Independent“ teigimu, su ambasada buvo susisiekta, laukiama oficialaus atsakymo.

Vos prieš kelias dienas Šiaurės Korėjos propaganda prigąsdino JAV nuskandinsianti povandeninį laivą, kuris plaukioja prie Pietų Korėjos krantų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(28)
(3)
(25)

Komentarai (3)