Paaiškėjo, kaip Š. Korėja apeina sankcijas ir gauna medžiagas raketų gamybai  ()

Kinijos Respublikos valstybės valdoma įmonė ir į juoduosius sąrašus įtraukta Šiaurės Korėjos bendrovė jau beveik dešimtmetį kartu plėtoja mineralų, reikalingų raketoms, gavybą, rašo „The Wall Street Journal“. Kinijos ir Šiaurės Korėjos bendradarbiavimą atskleidė Kinijos įmonių ir vyriausybės duomenys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos bendrovė „Limac“ ir Šiaurės Korėjos „Ryonbong General“ bendrą įmonę įkūrė dar 2008 m., ji skirta išgauti tantalą, niobį ir cirkonį.

Šios naudingosios iškasenos reikalingos gaminant telefonus ir kompiuterius, tačiau taip pat naudojamos ir branduoliniams reaktoriams bei raketoms. Šiaurės Korėjos bendrovei taikomos sankcijos dėl įsitraukimo į Pchenjano vykdomą atominių ginklų programą.

Anksčiau neskelbta partnerystė atskleidžia, kaip lengvai Šiaurės Korėja gali apeiti sankcijas – kurti verslus su Kinijos įmonėmis – ir taip sukurti režimui būtiną bambagyslę. Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) vasario mėn. ataskaita atskleidė, kad Š.Korėja iš Kinijos įsigijo raketų dalių ir nedidelį lėktuvą, tam panaudotos kompanijos turi prieigą prie tarptautinės finansų sistemos.

JAV įvedė sankcijas „Ryonbong“ kompanijai dar 2005 m., o JTO sankcijas pritaikė 2009 m. Prieš du mėnesius JAV sankcijas pritaikė ir trims individualiems „Ryonbong“ darbuotojams, du iš jų įsikūrę Kinijoje.

Nėra aišku, kokia apimtimi bendradarbiauja „Limac-Ryonbong“ bendra įmonė, koks dabartinis jos statusas. „Limac“ teatsakė, kad bendra įmonė „niekuomet nepradėjo bendro verslo veiklos“ ir esą įmonę bandoma likviduoti nuo 2009 m.

Tačiau bendrovės įrašai rodo, kad bendra įmonė savo biurą Kinijoje turėjo iki šių metų vasario. „Limac“ interneto svetainėje rašoma, kad 2011 m. abiejų bendrovių vadovai kalbėjosi dėl partnerystės plėtros. Informacija apie tai dingo tik po to, kai komentarų paprašė „The Wall Street Journal“.

Minima Kinijos kompanija turi filialą Hjustone ir per jį ieško investavimo galimybių.

Kinijos Komercijos ministerija, Užsienio reikalų ministerija ir vyriausybės informacijos biuras nepateikė atsakymų žiniasklaidai. Anksčiau Kinija yra teigusi, kad ji visiškai laikosi JTO taikomų sankcijų Šiaurės Korėjai, tačiau nesutinka su vienašalėmis JAV sankcijomis.

Apie 90 proc. Šiaurės Korėjos prekybos sutelkta per Kiniją. „Sayari Analytics“ identifikavo daugiau nei 600 Kinijos kompanijų, kurios prekiauja su Šiaurės Korėja. Didžiajai daliai prekybos sankcijos nėra taikomos. Kinija siekia išlaikyti Pchenjano režimą ir stabilumą, kadangi potenciali jo griūtis gali lemti pabėgėlių antplūdį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(16)
(2)
(14)

Komentarai ()