„Telia“ ir „Bitė“ paskelbė kaip keisis kainos nuo birželio 15 d. ir kokios atsiras naujos taisyklės (papildyta „Tele2“ kainomis)  ()

Artėjant datai, kai keliaujant po Europos Sąjungos šalis vartotojai nebebus apmokestinami tarptinklinio sujungimo mokesčiais, Lietuvos ryšio operatoriai pamažu skelbia, kaip nuo birželio 15 d. keisis jų paslaugų planų kainos. Pirmadienį savo naująją kainodarą paskelbė „Telia“, kiek anksčiau tai padarė „Bitė Lietuva“. Tuo tarpu „Tele2“ dar užsiima skaičiavimais.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-05-31 „Telia“ ir „Bitė“ paskelbė kaip keisis kainos nuo birželio 15 d. ir kokios atsiras naujos taisyklės (papildyta „Tele2“ kainomis)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Turime gerų žinių – su visais dabartiniais planais ES šalyse bus galima bendrauti iki 11 kartų pigiau, nes nuo birželio 15 d. smarkiai mažėja tarptinklinio ryšio paslaugų įkainiai.

Dėl to mūsų paslaugas naudojantiems žmonėms papildomai nieko daryti nereikia“, – sakė „Telia“ privačių klientų vadovas Norbertas Žioba.

Nuo šiol keliaujant į ES šalis „Telia“ klientai už kiekvieną sunaudotą duomenų megabaitą turės primokėti 0,5 cento. Arba 5 eurus už gigabaitą. Viršijus plane numatytą duomenų kiekį megabaitas užsienio šalyse pabrangs iki 0,9 ct už megabaitą (9 eurų už GB).

Už kiekvieną minutę pokalbio priemoka bus 2,1 cento. Primokėti teks ir už kelionės metu priimamus skambučius – po centą už minutę. Už trumpąsias žinutes primokėti nereikės visiškai nieko – jas galima siuntinėti tarsi būnant Lietuvoje.

Iki šiol priemokos už tas pačias paslaugas buvo tokios: 6 centai už megabaitą (arba 60 eurų už gigabaitą, nepriklausomai nuo to, ar naudojami „plano“ duomenys, ar plano limitas jau viršytas), 1,3 cento už priimamų skambučių minutę, 6 centai už minutę „išeinančio“ pokalbio ir 2,4 cento už SMS žinutę.

Taip pat liks galioti ankstesni „Telia“ pasiūlymai – kaip namie naudotis operatoriaus paslaugomis keliaujant po Baltijos ir Šiaurės šalis, ES valstybėse iki 35 MB duomenų kasdien ir toliau bus galima išnaudoti be jokių priemokų.

„Primename, kad mūsų balso, SMS ir mobiliųjų duomenų paslaugos yra skirtos tik vartotojams, kurie didžiąją laiko dalį praleidžia ir paslaugomis naudojasi Lietuvoje. Todėl nuo 2017 m. birželio 15 d., norėdami taikysime Sąžiningo naudojimosi tarptinklinio ryšio paslaugomis taisykles“, – sakė N. Žioba.

„Bitės“ taisyklės sudėtingesnės

Prie naujųjų europinių standartų puse mėnesio anksčiau – nuo birželio 1 dienos – pereisianti „Bitė Lietuva“ savo interneto svetainėje taip pat yra paskelbusi keliautojams skirtus kainodaros pokyčius.

Naudojantiems naujuosius „spalvotais“ vadinamus šio operatoriaus paslaugų planus, bus taikomos tokios priemokos: vietoj ligšiolinių 6 centų už MB – 0,64 ct už MB (6,4 Eur/GB), vietoj 6 ct už minutę išeinančio skambučio – 1,4 cento, skambučius priimti bus galima be priemokos (iki šiol – 1,3 ct), žinutės papildomai taip pat nekainuos (buvo 2,4 ct už SMS).

Viršijus plane numatytų duomenų kiekį duomenys pabrangs iki 0,91 centų už MB (9,1 Eur/GB).

Senesnius planus naudojantiems klientams siūloma pereiti prie „spalvotų“ planų arba susisiekus su ryšio operatoriumi patvirtinti, kad tenkina „vienetinė“ kainodara (mokama už kiekvieną minutę (6 ct/min), SMS (2,4 ct/vnt.) ir megabaitą (60 Eur/GB), įeinančio skambučio kaina – 1,3 ct/min.) arba paslaugų paketai keliaujantiems.

Lietuvai – išskirtinės sąlygos

Naujosios Europos elektroninių ryšių paslaugų teikimo taisyklės, dar vadinamos „Roam Like at Home“ (RLAH) numato, kad vartotojams už tarptinklinio sujungimo paslaugas operatoriams mokėti nebereikės.

Kitaip tariant, „mažmeninės“ tarptinklinio sujungimo kainos bus sumažintos iki nulio. Tuo tarpu „didmeninės“ kainos, kuriomis už klientų suvartotas paslaugas tarpusavyje atsiskaito ryšio operatoriai, išliks, nors ir bus labai smarkiai sumažintos – 7,7 eurų už gigabaitą duomenų, 3,2 cento už pokalbio minutę, 1 centas už SMS žinutę.

Didmeninės kainos už ryšio paslaugas nustatytos apskaičiavus ES kainų vidurkį. Tiesa, Lietuvoje ryšių paslaugos yra pačios pigiausios visoje ES, todėl toks „suvidurkinimas“ mūsų operatoriams sukėlė nemenką galvos skausmą – kiekvienas megabaitas, kiekvienas skambutis, lietuviško ryšio operatoriaus kliento suvartotas užsienyje, būtų lėmęs nemenkus nuostolius.

Situacijos sudėtingumą gerokai sušvelnino Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) sprendimas leisti ryšio operatoriams taikyti priemokas užsienyje teikiamoms ryšių paslaugoms – nors tai iš dalies prieštarauja esminiam „Roam Like at Home“ principui, tačiau tokiu būdu klientai buvo apsaugoti nuo perspektyvos, kad, siekiant kompensuoti keliautojų pridaromus nuostolius, ryšio paslaugų kaina išaugtų visiems klientams.

„Tele2“ paskelbė kainas: mobiliojo ryšio paslaugos ES šalyse pigs iki 20 kartų

„Tele2“ klientai nuo birželio 15 d., keliaudami Europos Sąjungos (ES) ir Europos ekonominės erdvės (EEE) šalyse, su artimaisiais bendraus iki 20 kartų pigiau, skelbiama bendrovės pranešime.

Didžiausias teigiamas pokytis laukia mobiliųjų duomenų vartotojų. Jiems vienas GB duomenų pigs rekordiškai. Papildoma priemoka už ES / EEE šalyse išnaudotus mobiliuosius duomenis „Tele2“ klientams mažėja nuo 61,95 eurų iki  2,97 eurų už GB.

Skambučiai ES / EEE šalyse atpigs kone 4 kartus – vietoje 0,06 Eur./min. priemokos, skambutis bus apmokestinamas prie vietinės kainos pridedant 0,016 Eur./min. Tuo tarpu priimto skambučio kaina sieks 0,0125 Eur./min. SMS žinutės papildomai apmokestintos nebus.

Naujųjų planų kainos įsigalios tiek privatiems, tiek ir verslo klientams.

Gerokai mažiau mokės ir „Tele2“ išankstinio mokėjimo korteles „Pildyk“ turintys klientai. Keliaujantys ES / EEE šalyse klientai galės naudotis standartiniu planu, kuris leis skambinti ir rašyti SMS žinutes, arba užsisakyti paslaugų planą dienai ar savaitei, leidžiantį ne tik skambinti ir rašyti, bet ir naudoti mobiliuosius duomenis.

Įsigaliojus naujoms kainoms sąžiningo naudojimosi tarptinklinio ryšio paslaugomis taisyklės galioti pradės nuo rudens. Tai reiškia, kad visą vasarą „Tele2“ klientai naujus planus keliaudami ES / EEE šalyse galės naudoti savęs nevaržydami – nebus taikomos sąžiningo naudojimo taisyklės.

Sąžiningo naudojimosi tarptinklinio ryšio paslaugomis taisyklių esmė: klientai operatoriaus paslaugomis turi daugiau naudotis Lietuvoje, o ne kitose ES / EEE šalyse, taip pat taikomas duomenų kiekio perskaičiavimas keliaujant ES / EEE.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(30)
(4)
(26)

Komentarai ()