„Intel“ atsakas „AMD“: pažėrė įspūdingo našumo procesorius, bet kaina tokia, kad maža nepasirodys  (16)

Procesorius kurianti bendrovė „Intel“ paleido atsakomąjį šūvį į konkurentų AMD pusę – oficialiai pristatė didelio našumo platformą, susidedančią iš naujo X299 lustų rinkinio ir naujų X serijos procesorių, kuriuose galės būti iki 18 branduolių ir iki 36 procesų gijų, rašo „Ars Technica“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio segmento procesoriai yra skirti didelio našumo reikalaujančioms sistemoms – žaidimų kompiuteriams, tiesioginių transliacijų vykdytojams, turinio kūrėjams.

Tačiau naujos kartos procesoriai sudomins tik žmones, kuriems ne tik reikia neprilygstamo kompiuterių našumo, bet ir kišenėje vėjai nešvilpauja: naujieji gaminiai tikrai nepigūs.

Didelio našumo segmente kainos ir iki šiol tradiciškai būdavo gerokai užkeltos – šie gaminiai be milžiniško našumo dar tarnauja ir kaip „prestižo“ ženklas. Ir jeigu žaidimų mėgėjai visų procesorių branduolių bei procesų gijų iki šiol išnaudoti negalėdavo, tai mėgėjai transliuoti savo žaidimo eigą per „Twitch“ platformą iš tiesų džiaugiasi papildomais pajėgumais.

Kita vartotojų grupė, kuriai nemažai naudos teikia didesnis branduolių kiekis – tai programuotojai.

Naujoji platforma yra gerokai platesnė ir sudėtingesnė, nei jos pirmtakas – X99 platforma. Pigiausi iš naujų procesorių yra „Kaby Lake-X“ klasės (i5-7640X ir i7-7740X). Jie labai panašūs į kiek anksčiau šiemet prekyboje pasirodžiusius jau egzistuojančius „Kaby Lake“ procesorius: keturi branduoliai su keturiomis (i5) arba aštuoniomis (i7) procesų gijomis, dviem atminties kanalais, 16 PCIe 3 juostų tiesiogiai iš procesoriaus.

Naujieji procesoriai suvartos daugiau galios (112 W, lyginant su senesniais 91 W), bus jungiami į naują „Socket 2066“ pagrindinės plokštės lizdą.

Procesoriai žada didesnę spartą: i7-7740X, kainuosiantis apie 340 JAV dolerių, veiks 4,3 GHz dažniu įprastu režimu arba 4,5 GHz dažniu „turbo“ režimu. Palyginimui, tiek pat kainuojantis senesnis i7-7700K veikia 4.2/4.5GHz dažniais.

Bet visos įdomybės prasideda aukštesnėje kainų kategorijoje, kuriai priklauso „Skylake-X“ procesoriai. Tai – ne šiaip „Skylake“ procesoriai, jungiami į naujovišką lizdą. Jie gaminami naujos kartos „Xeon“ procesoriams skirtų „Skylake-SP“ branduolių pagrindu ir išlaikys kai kurias „Skylake-SP“ funkcijas.

Pavyzdžiui, naująjį AVX-512 instrukcijų rinkinį, kuris padvigubina vektorinių operacijų dydį (nuo 256 bitų), taip pat bus taikomos naujos instrukcijos, kurios toms vektorinėms operacijoms suteiks daugiau lankstumo. Bet liks ir tam tikri X99 platformos apribojimai. Pavyzdžiui, „Skylake-SP“ dirbs su šešiais atminties kanalais, o „Skylake-X“ - su keturiais.

„Skylake-X“ procesoriuose bus įdiegta naujausia funkcionalumo „Turbo Boost Max 3“, iki šiol naudota aukštos klasės „Broadwell-E“ procesoriuose. Ši technologija nustato, kuris konkretus procesoriaus branduolys palaiko aukščiausią dažnį ir perkelia į šį branduolį tokias darbo užduotis, kuriose daugiausiai išnaudojamas vienas branduolys.

„Skylake-X“ atveju technologija patobulinama iki dviejų sparčiausių branduolių identifikavimo, tad spartos šuolis suteikiamas ne vienam, o iškart dviem branduoliams.

Taip pat pasikeitė spartinančiosios atminties paskirstymas: branduoliai turės daugiau privačios L-2 spartinančiosios atminties (1 MB, lyginant su 256 KB „Broadwell-E“ ir „Skylake“ serijos procesoriuose), bet mažiau bendros spartinančiosios atminties – vietoj 2-2,5 MB branduoliui ji sumažinta iki 1,375 MB branduoliui. „Intel“ atstovai teigia, kad tokios permainos padidina bendrą procesoriaus našumą.

Be to, su „Skylake-X“ procesorių atsiradimu gimsta ir nauja prekybinės nomenklatūros klasė: jeigu iki šiol „aukščiausio lygio“ procesoriai būdavo pažymėti i7 ženklu, tai dabar aukščiausia kartelė pakelta iki i9.

„Skylake-X“ technologijos procesoriai bus suskaidyti į skirtingus kainų lygius Pigiausias – 6 branduolių, 12 procesų gijų i7-7800X – kainuos apie 390 JAV dolerių, tačiau jame nebus „Turbo Boost Max 3“ technologijos, be to, jis bent jau oficialiai negalės palaikyti didesnio nei 2400 MHz dažnio darbinės atminties.

Ant aukštesnio laiptelio – apie 600 dolerių kainuosiantis 8 branduoliių ir 16 procesų gijų i7-7820X, kurio palaikomos atminties sparta padidinta iki 2666 MHz.

Dar aukščiau – 10 branduolių ir 20 procesų gijų i9-7900X, kurio kaina kilstelėta iki 1000 dolerių. Visi trys procesoriai išnaudos iki 140 W galios.

Tačiau tai dar toli gražu ne viršūnė. Dar galingesni nauji „Intel“ procesoriai maksimaliai išnaudos 165 W galios. Juose bus 12, 14, 16 arba 18 branduolių su dukart didesniu procesų gijų kiekiu. Paties aukščiausio lygio procesorius – i9-7980XE – kainuos net 2000 dolerių.

Visi naujieji procesoriai bus „draugiški“ spartinimui.

Naujųjų gaminių kainos yra aiškus ženklas, kad „Intel“ neketina įsitraukti į kainų karą su AMD - „Ars Technica“ vertinimu, lyginant panašaus našumo kompiuterius, surinktus AMD ir „Intel“ procesorių pagrindu, rinktis „Intel“ vis dar bus šiek tiek brangiau. Tuo tarpu procesoriaus už 2000 dolerių pasiūlymas suteikia galimybę paišlaidauti tiems, kuriems pinigai plėšo kišenes.

Naujos kartos procesoriai ir jiems skirtos pagrindinės plokštės prekyboje turėtų pasirodyti per kelias artimiausias savaites.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(26)
(0)
(26)

Komentarai (16)

Susijusios žymos: