Kuo žvėriškai platūs „Ultra Wide“ monitoriai (21:9) skiriasi nuo įprastinių (16:9): „AOC AG352QCX“ apžvalga ir skirtingo turinio testavimas  ()

Palyginus dar visai neseniai naudojome CRT tipo monitorius, kurie buvo gremėzdiški ir turėjo 4:3 kraštinių santykį. Po to atsiradę skystųjų kristalų monitoriai platėjo, kol visiems 16:9 kraštinių santykis tapo norma. Be ir to kai kuriems buvo negana - tada atsirado ypač platūs monitoriai su 21:9 kraštinių santykiu. Toks platus ekranas labai pravartus žaidžiant žaidimus ar žiūrint filmus, nes leidžia geriau pasinerti į matomą vaizdą. Bet perkant „Ultra-Wide“ monitorių nereikia pasikliauti vien įstrižainės parametru, nes, esant platesniam ekranui prie tos pačios įstrižainės lyginant su 16:9 monitoriumi, gauname mažiau naudingo ploto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei artimiausiu metu galvojate būtent apie „Ultra-Wide“ monitoriau pirkimą, ši „AOC AG352QCX“ apžvalga kaip tik jums. Bandysime pasižiūrėti, kaip 35“ lenktą platų ekraną turintis monitorius panaudojamas kasdienėse užduotyse, žaidimuose, tiesiog naršant internete ar renkant tekstą. Šis „AG352QCX“ monitorius prie visa ko priklauso „AGON“ serijai, tai reiškia, kad jis skirtas žaidėjams. Jis gali pasigirti „FreeSync“ technologija ir 200 Hz atnaujinimo dažniu.

Pakuotė ir komplektacija

„AOC AG352QCX“ atkeliauja masyvioje dėžėje, ji gan sunki - 15.3 kg, pats monitorius sveria 11.8 kg. Ant pakuotės informacijos apie produktą tikrai nėra daug. Dėžės priekyje galime sužinoti, kad tai lenktą 35 colių ekraną turintis monitorius, priklausantis „Agon“ serijai. Matome ir jo nuotrauką. Aišku, kad monitorius palaiko „FreeSync“.

Norint konkrečių specifikacijų, jų teks ieškoti šone. Ten sužinome, kad atnaujinimo dažnis siekia 200 Hz, o rezoliucija yra 2560 x 1080. Čia galime pamatyti ir konkretų modelio pavadinimą.

Atidarius dėžę pasitinka trumpas gidas kaip surinkti ir pajungti monitorių. Norint pritvirtinti stovą būtinai teks panaudoti paprastą pliusinį atsuktuvą. Jo reikės norint patį stovą tvirtinant prie ekrano Vesa 100 x 100 jungties.

Be monitoriaus komplektaciją sudaro: DVI, HDMI, DisplayPort, Audio ir maitinimo kabeliai. Taip pat išorinis monitoriaus meniu valdiklis.

Specifikacijos

Atnaujinimo dažnumas: 

200 Hz

Kontrastas: 

2.000:1 (50m:1 Dinaminis kontrastas)

Apžvalgos kampai: 

178º horizontaliai, 178º vertikaliai

Energijos sąnaudos: 

60 W įjungtas, 0.5 W išjungtas

Garsiakalbiai

2 x 5 W

Svoris: 

11.80 kg

Vesa:

100 x 100

Stovas:

Pasukimas: -30o/30o, pakreipimas -5.5o/+29o, aukščio reguliavimas (120 mm)

Išmatavimai su stovu (P×A×G) 

847x587x266.45 mm

Išvestys:

D-Sub, HDMI, USB 3.0 x 2, MHL, DisplayPort

Sertifikatai:

„TUV-GS“, „TUV-Bauart“, „CE“, „FCC“,„EAC“, „PVC/BRF Free“, „ISO Certified Production“, „RoHS compliant“, „EUP complient“, „Reach compliant“, „dicom_part_14“.

Prieš save pastačius „AOC AG352QCX“ matome labai platų monitorių, bet toks yra 21:9 formato standartas. Monitoriaus rėmeliai yra juodi, šonuose ir viršuje siauresni (~1.5 cm), apatinis platesnis (~2.5 cm), jo viduryje - „Agon“ užrašas. Rėmelis plastmasinis, blizgus. Pats ekrano paviršius matinis. Net iš priekio matosi, kad jis lenktas. Po apatiniu rėmeliu eina juosta, kuri gali šviesti trimis spalvomis: raudona, mėlyna ir žalia.

Galinėje monitoriaus dalyje matome tarsi suformuotus sidabrinius sparnus. Per jų vidurį einančios dvi juostos yra šviečiančios. Naudotojas gali pasirinkti vieną iš trijų spalvų (raudona, mėlyna ar žalia). Tai suteikia solidumo. Galinėje dalyje pastebime ausinių laikiklį. Nenaudojamas jis užsilenkia ir iš priekio jo nebesimato.

Stovas - kita labai svarbi monitoriaus dalis. „AOC AG352QCX“ gavo trikojį sidabrinį metalinį stovą su tam tikromis plastmasinėmis detalėmis. Jo pagalba ekrano aukštį galime keisti iki 12 cm, pakreipti -5.5o/+29o ir pasukti 30o į abi puses. Stovo viršuje esanti rankena leis patogiai pernešti monitorių. Stovas prie monitoriaus tvirtinasi keturių varžtų pagalba, ten, kur Vesa 100 x 100. Kabelius galime pravesti per stovo apačioje esančią skylę, o tada jie pasislepia po trečia koja. Monitorius ant stalo į gylį užima apie 27 cm. Stovo kojelės turi guminius padukus, o visas monitorius ant stalo stovi labai tvirtai.

 

„AOC AG352QCX“ jungtys patalpintos apatinėje dalyje, iš karto po sidabriniais sparnais. Vienas jungčių blokas kiek pakreiptas, jis yra dešiniame šone žiūrint iš priekio, o kitas per vidurį. Dešiniame jungčių bloke galime pajungti ausines ir mikrofoną, taip pat porą USB prietaisų. Paskutinė jungtis yra USB įvestis. Gaila, bet USB „užmaitinimo“ kabelio negauname.

Apatiniame jungčių bloke randame visas reikalingiausias jungtis: DVI, HDMI 2.0, DisplayPort 1.2 ir VGA. Toliau - Audio įvestis, jungtis mikrofonui, Micro USB (skirta išoriniam valdikliui) ir vieta maitinimo kištukui.

Visus monitoriaus nustatymus galima reguliuoti su viena kojele-mygtuku, kuri leis naviguoti po meniu ir įgalinti nustatymus. Kojelė juda į visas puses ir gali būti nuspausta.

AOC siūlo dar patogesnį ir greitesnį monitoriaus funkcijų valdymą su pridedamu valdikliu. Jį galima pasidėti „po ranka“ ir greitai ir patogiai šokinėti tarp įvairių žaidėjams pritaikytų profilių, taip pat naviguoti po patį monitoriaus meniu. Prijungus valdiklį jokios papildomos programinės įrangos diegti nereikia, tai yra labai sveikintina.

Monitoriaus valdymas (OSD)

Visų AOC monitorių valdymas yra labai panašus; priklausomai nuo modelio gauname daugiau arba mažiau pasirinkimų. Nuotraukose meniu padariau neperšviečiamą, gamykliškai jis kiek praleidžia už savęs esantį vaizdą. Meniu padalintas į 8 skiltis (su „Exit“). Viena skiltis yra neveiksni nes naudojama tik esant analoginiam vaizdo šaltiniui.

Pradžiai galime pakalbėti apie viską valdantį vieną daugiafunkcinį mygtuką-kojelę. Jį paspaudus patenkame į pagrindinį meniu. Ten spausdami į vieną ar kitą šoną galime naviguoti. Nesant OSD, su mygtuku iš karto galime iššaukti sekančias komandas: į apačią – „Shadow Control, į viršų – įvesties pasirinkimas, į kairę – žaidimo režimas („Game Mode“), į dešinę – monitoriaus apšvietimo valdymas (gale, apačioje po rėmeliu). Monitorius atkeliauja su papildomu prijungiamu valdikliu. Jo pagalba po monitoriaus meniu galime naviguoti dar patogiau. Taip pat perjungti monitoriaus profilius.

Pirmoje „Luminance“ skiltyje rasime kontrasto (angl. Contrast), ryškumo (angl. Brightness), „Eco Mode“ (serija pasirinkimų su nekeičiamais ryškumo nustatymais), gama ir dinaminio kontrasto (DCR) nustatymus.

„Color Setup“ skiltyje galime keisti spalvų temperatūrą. Gamykliškai būna nustatytos šiltos (angl. Warm) spalvos. Bet galima pasirinkti normalias ar šaltas spalvas. Toliau „DCB Mode“. Tai - dinaminis spalvų paryškinimas. „DCB Demo“ greitai leidžia peržvelgti, kaip atrodo paryškintų spalvų režimai pusėje ekrano rodant esamus nustatymus, kitoje pusėje kaip atrodo naujas pasirinkimas.

Toliau - „Picture Boost“ skiltis. Čia programinė įranga leidžia ryškiau apšviesti norimą ekrano dalį. Galime reguliuoti ryškesnio ploto dydį, vietą ir ryškumą.

„OSD Setup“ skiltyje galime keisti meniu kalbą; lietuvių tarp jų nėra. Sekantis, „Timeout“, nustatymas nurodo,po kiek laiko meniu išsijungs. Žemiau – DisplayPort (DP Capability) standarto pasirinkimas; standartą galime pasirinkti ir HDMI jungčiai. Šioje skiltyje dar galime reguliuoti meniu vietą bei persišvietimą. Taip čia galime reguliuoti garsiakalbių garso lygį.

„Game Setting“ skiltyje - pagrindiniai žaidėjams reikalingi nustatymai. Čia greitai galėsime pasirinkti jau gamykliškai sukonfigūruotą profilį, jų yra keletas. Tarp jų šokinėti galime ir ant monitoriaus esančio valdiklio pagalba net neinant į OSD ar su papildomu prijungiamu valdikliu. Čia, žinoma, galima pagreitinti pikselių atsako laiką (mes nerekomenduotume peržengti „medium“ nustatymo).

„Extra“ skiltyje galime pasirinkti automatinį ar rankinį įvesties šaltinį. „Auto Config“ naudojamas tik esant analoginiam signalui. Išjungimo laikmatis leidžia nustatyti iki 24 valandų. „DDC/CI“ įgalina monitoriuje esantį sensorių, kuris stebi kaip pakreiptas monitorius. Jį pasukus į kitą padėtį, prisitaiko ir vaizdas. Paskutinė opcija yra gamyklinių parametrų atstatymas.

Gamyklinis spalvų tikslumas

Visi matavimai buvo atliekami pasitelkiant „Datacolor Spyder 4 Pro“ prietaisą. Vien įjungus monitorių nesunku pastebėti, kad vaizdas per ryškus, o nustatymas yra ties 90 % reikšme. Pamatavus sužinome, kad ryškumas siekia net 324.5 cd/m2. Įprastam naudojimui reikėtų taikyti į 120 cd/m2. Matome, kad su gamykliniais nustatymais juodos spalvos gylis siekia 0.27 cd/m2, o kontrastas yra 1220:1. Spalvų temperatūra stipriai per šilta 5700k, nenuostabu, nes gamykliškai parinktos „Warm“ spalvos. Kalibruojant reikės taikyti į 6500k spalvų temperatūrą.

Tuoj pat patikriname, kaip viskas atrodo prie kelių ryškumo lygių. Aišku, kad maksimalus ryškumas siekia net 394.6 cd/m2, prie to pačio nustatymo kontrastas pakilo iki 1230:1. Kiti duomenys lentelėje.

Gama matavimai kiek keistoki. Su gamykliniu „Gamma 1“ pasirinkimu gama reikšmė buvo 1.9, pagal viską ji turėjo būti 2.2. Su „Gamma 2“ pasirinkimu gama turėtų būti 2.0, bet mes pamatavus gauname 1.8. Su „Gamma 3“ pasirinkimu turėtume gauti 2.3, bet pamatavus paaiškėja, kad pavyko gauti idealią reikšmę - 2.2.

Beveik pabaigai pasilikome pažiūrėti į gamyklinius spalvų nustatymus. Jų yra trys: „Warm“, „Normal“ ir „Cool“. Apie sRGB nustatymą nekalbėsime, nes jį naudoti nelabai išeis dėl fiksuoto labai didelio ryškumo. Kaip matome, su „Warm“ gauname šiltas spalvas 5690k, su „Normal“ profiliu jos vis tiek kiek per šiltos, jų temperatūra – 6259k. Perjungus spalvas į „Cool“ režimą gauname šiek tiek šalčio, spalvų temperatūra yra 7609k.

Matome, kad su gamykliniais nustatymais monitorius sugeba teisingai atvaizduoti 80 % Adobe RGB ir 100 % sRGB spalvų spektro.

Kalibravimas

Kalibravimui naudojome „User“ spalvų profilį, nes jame galime reguliuoti spalvų temperatūrą. Ryškumą taikėme į 120 cd/m2. Kaip paaiškėjo, tai maždaug 30 % „Brightness“ reikšmė, o ryškumas dėl to tapo 120.6  cd/m2.

Pradžiai gama nustatymas buvo pakeistas į „Gamma 3“, nes tai, pasak matuoklio, davė puikią 2.2 reikšmę. Po šiek tiek raudonos, geltonos ir mėlynos spalvos reguliavimo pavyko gauti artimą idealiam baltą tašką – 6503k. Tam parinkti nustatymai:

  • Raudona (Red): 38
  • Žalia (Green): 42
  • Mėlyna (Blue): 51
  • Gama: Gamma 3
  • Ryškumas (Brightness): 30 %

Po kalibravimo paaiškėjo, kad šiek tiek pagerėjo AdobeRGB spalvų aprėptis, ji nuo 80 % pakilo iki 81 %. Plika akimi to tikrai nenustatysite. sRGB aprėptis kaip ir seniau yra 100 %. Sumažinus ryškumą ir pakoregavus spalvas, nukrito ir kontrastas, lyginant su gamykliniais nustatymais (1220:1 prieš 940:1), bet nuo 0.27 cd/m2 iki 0.13 cd/mpagerėjo juodos spalvos gylis. Po viso kalibravimo ekrane matomas vaizdas įgavo kiek didesnį detalumą, spalvos tapo natūralesnės.

Apžvalgos kampai

Monitoriaus apžvalgos kampai yra labai svarbus aspektas, ypač kai ekranas didelis, nes net žiūrint iš priekio galime matyti spalvų pasikeitimus. „AOC AG352QCX“ turi AMVA panelę, o tai yra geriau nei TN panelė, kurių apžvalgos kampai būna patys prasčiausi. AMVA panelės gali pasižymėti gerais ir tik vidutiniškais apžvalgos kampais, nepaisant, kad gamintojai nurodo 178o apžvalgos kampą.

Į ekraną žiūrint iš priekio 50 cm atstumu viskas atrodo visai neblogai, iki tol, kol nepradedame judinti galvos į priekį/ atgal ar į šonus. Tada pasimato, kad ekrano šonuose spalvos kiek keičiasi, šviesėja. Viskas, dėl to, kad ekranas labai platus.

Žiūrint į ekraną iš šono spalvų pasikeitimas yra akivaizdus, visas vaizdas labai iššviesėja, prarandą dalį ryškumo ir išblunka. Toks pats nemalonus efektas matomas ir žiūrint iš viršaus ar apačios.

Matricos vienodumas

AMVA panelės dažniausiai nepasižymi dideliu apšvietimo pratekėjimu (Backlight leakage/bleed), tai labiau IPS panelių bėda. Toks nemalonus efektas geriausiai matomas, kai ekranas rodo tamsų foną tamsiame kambaryje. Todėl bandymai buvo atliekami naktį. Monitoriaus ryškumas nustatytas į 100 % reikšmę. Tai blogiausias įmanomas scenarijus.

Uždėjus juodą foną, apšvietimas prateka tik nežymiai (nuotraukoje atrodo prasčiau), tai labiausiai pastebima ekrano pakraščiuose. Naudojant 30 % ryškumo nustatymą, apšvietimo pratekėjimą pastebėti sunku.

Turinys „Ultra Wide“ ekrane

Tiems, kas nėra turėję „Ultra Wide“ monitoriaus su 21:9 kraštinių santykiu, o tokių, manau, yra dauguma, labai įdomu, kaip tokiame monitoriuje atrodo kasdienis turinys.

Pradžiai pakalbėkime apie paprastą naršymą internete. Interneto svetainės nėra labai draugiškos 21:9 formatui, nes šonuose lieka „kilometrai“ laisvos nepanaudotos vietos. Tai puikiai matote nuotraukose. Interneto svetainės nėra išdidinamos, naudojamas 100 % dydis.

   

Dirbant su „Word“ į visą ekraną telpa net trys pilni dokumento lapai. Su „Word“ viskas neblogai, papildomas ekrano plotas gali būti išnaudojamas.

„Youtube“ žmonės praleidžia nesuskaičiuojamą kiekį valandų, bet su 21:9 monitoriumi čia turėsime nemažai bėdų. Tradiciniai 16:9 video rodomi su juodomis juostomis šonuose juos išdidinus per visą ekraną. Naudojant viso ekrano režimą dar blogiau atrodo kai kurie šiuolaikiniai muzikiniai klipai, kurie turi panašų į 21:9 formatą. Bet kažkodėl pasirinkus vaizdą per visą ekraną, juodos juostos yra apačioje ir viršuje. „Youtube“ tiesiog nesugeba išdidinti video per visą ekraną. Įprasti 16:9 video atvaizduojami tik su juodomis juostomis šonuose. Gaila, bet tikro 21:9 turinio „Youtube“ yra labai mažai. O jei ir yra, jo reikia specialiai ieškoti.

 

Šiai bėdai spręsti - naršyklių papildinys – „UltraWidifi“. Tiesa, jis prieinamas tik „Chrome“ ir „FireFox“ naudotojams. Jį įsidiegus galime ištempti „Youtube“ naujausius muzikinius klipus per visą mūsų „AOC AG352QCX“ ekraną, tada pojūčiai visai kiti. Tą patį papildinys leidžia daryti ir su 16:9 video, bet ištempus juos per visą ekraną nukerpami vaizdo viršus ir apačia.

 

 

Žiūrint įprastus filmus su 21:9 monitoriumi dažnai vargo neturėsite, vaizdas bus per visą ekraną. Tam nereikės jokių papildomų triukų, nes holivudiniai filmai dažniausiai būna plataus formato.

Daugiau problemų turės tie, kurie mėgsta serialus, nes jie dažniausiai būna 16:9 formato. Grotuvai leidžia ištempti tokius video per visą ekraną, bet tada staiga pastorėja personažai ir visi objektai.

 

Jei galvojate, kad su žaidimais tai jau tikrai bėdų nėra, klystate. Mes net nekalbame apie senus žaidimus, o apie gan naujus. Ką pastebėjome, kad visi žaidimų meniu, įvairūs kinematiniai treileriai ar žaidime vykstantis bendravimas iššaukia juodas juostas šonuose; tai tikrai gali erzinti. Pavyzdžiui, „DOOM“ kinematiniai klipai atvaizduojami gerai, bet meniu vis tiek yra su juodomis juostomis šonuose. Kai jau vyksta pati žaidimo eiga vaizdas rodomas per visą ekraną. Tada viskas tiesiog puiku.

 

Naudojimasis

Vien pažvelgus į „AOC AG352QCX“ specifikacijas kyla vienas pagrindinis klausimas: ar 35 colių įstrižainę turinčiam monitoriui užtenka 2560 x 1080 rezoliucijos? Nepamirškite, kad tai „Ultra Wide“ monitorius, tad coliai čia duoda mažesnį naudingo ekrano ploto kiekį, lyginant su 16:9 monitoriais. Šio monitoriaus pikselių dydį galėtume palyginti su 27“ 16:9 1080p monitoriumi: 35“- 0.32025 mm, 27“ - 0.311 mm.

Prieš save pasistačius „AOC AG352QCX“ pasijauti kaip iš ateities, jis atrodo labai stilingai ir papuoš bet kurį stalą. Ilgas ekranas su išlinkiu – labai gražu.

Pradėjus naudoti „AOC AG352QCX“ mūsų baimės dėl galimai per mažos rezoliucijos iš dalies pasitvirtino. Neretai ekrane matomam turiniui tiesiog trūksta detalumo, norint to išvengti padės nebent į viską žiūrėti iš toliau. Tai, žinoma, menka paguoda.

Kaip galėjote matyti prieš tai buvusioje skiltyje, naršant internete lieka labai daug laisvo ploto. Pats turinys atrodo neblogai. Viskas daug prasčiau, kai įsijungiamas „Word“. Redaguojant tekstą į jį geriau iš arčiau nei 30 cm nežiūrėti, nes pradeda matytis pikseliai. Jeigu mėgstate redaguojant tekstą į jį žiūrėti iš labai arti, šis monitorius tikrai ne jums. Tekstas naršyklėje kažkodėl atrodo kiek geriau net žiūrint iš arti.

Su „AOC AG352QCX“ filmus galima žiūrėti tikrai patogiai, net nuo sofos, tą leidžia 35 colių įstrižainė. Žinoma, monitorių reiks pakreipti tiesiai į žiūrovą, nes apžvalgos kampai nėra idealūs. Mėgstantys serialus gaus tenkintis juodomis juostomos šonuose, arba ištempti video ir tuo pačiu pastorinti visus žmones. Gan keista, kad tam tikrose situacijose matomas vaizdo atsilikinėjimas, arba kitaip žinomas kaip „Ghosting“. Tai geriausia matoma, kai juodas/tamsus objektas yra šviesiame fone ir vaizdas juda į šoną ar viršų/apačią. To neišsprendžia nei didesnis atnaujinimo dažnis, nei pikselių pagreitinimas per OSD. Gerai, kad monitorius turi integruotus stereo garsiakalbius, jie neprilygsta geriem išoriniam garsiakalbiams, bet yra tikrai neblogi.

Tikriausiai visus  labiausiai domina, kaip „AOC AG352QCX“ draugauja su žaidimais. Kaip jau aptarėme ankstesnėje skiltyje, žaidimai su 21:9 kraštinių santykių dar turi nemažai bėdų. Nors pati žaidimo eiga leidžia puikiai pasinerti į įvykių sūkurį, bet meniu ar žaidimo metu rodomi kinematiniai dialogai būna rodomi su juodomis juostomis šonuose. Tai tikrai gali erzinti. Pvz., „DOOM“ kinematiniai klipai atvaizduojami gerai, bet meniu vis tiek yra su juodomis juostomis šonuose. Malonu, kad žaidžiant su tokiu plačiu ekranu į žaidimą pasineri daug labiau, čia galime dėti riebų pliusą.

Bet ne viskas yra gražu. Scenose, kur juodas objektas yra tarp šviesių, akivaizdžiai matomas vaizdo atsilikimas („Ghosting“). To nepakeičia jokie nustatymai, mano akimis mažiausias „Ghosting“ efektas yra naudojant 120 Hz ir „Weak“ pikselių spartinimą. Kaip stipriai šis vaizdo atsilikimas pasireikš, priklausys nuo individualaus žaidimo ir matomų scenų. Pavyzdžiui, „Witcher 3“, kur ir taip viskas tamsu, tokie „vaiduokliai“ kone nepasireiškia.

Kaip žinome, „AOC AG352QCX“ turi „FreeSync“. Naudojant šią technologiją neikart nepastebėjau, kad „plyšinėtų“ rodomas vaizdas. Naudojant didelį atnaujinimo dažnį ir taip sunku pastebėti kokį nors vaizdo „plyšinėjimą“, bet įjungus „FreeSync“ žaidimai atrodo dar sklandžiau.

Energijos sąnaudos

Dabartinė elektronika dažniausiai ypač taupiai naudoja elektros energiją, ne išimtis ir „AOC AG352QCX“ monitorius. Su gamykliniu 90 % ryškumu monitoriui reikia 44.8 W elektros energijos. Bet sukalibravus ir išgaunant ~120 cd/m2 ryškumą su 30 % nustatymu monitoriui viso labo reikia 25 W. Maksimalios „AOC AG352QCX“ energijos sąnaudos yra 53 W, minimalios - 17.1 W. Budėjimo režime monitoriui tereikia 0.4 W. Kaip dažnai būna, AOC pateikia blogesnius energijos suvartojimo skaičius, nei jie yra iš tikrųjų. Reikia paminėti, kad elektros suvartojimas kiek varijuoja nuo ekrane rodomo turinio.

Ryškumo nustatymas Energijos sąnaudos
100 % 53.0 W
90 % 44.8 W
60 % 35.5 W
30 % 25.0 W
0 % 17.1 W
Budėjimo režimas 0.4 W

[nextpage title="Išvados"]

Pažvelgus į „AOC AG352QCX“ susižavėti galima iš pirmo žvilgsnio. Monitorius ant stalo atrodo puikiai, o kur dar išlenktas ekranas, pridedantis papildomo grožio ir išskirtinumo. Ne vienas šio monitoriaus pirkėjas tikrai bus sugundytas jo išvaizdos, bet kiek „padraugavus“ kai kuriems šilti jausmai gali ir išblėsti, ir net nebūtinai dėl pačio monitoriaus kaltės.

Pradžiai galime pasakyti, kad „AOC AG352QCX“ pagaminimo kokybė klausimų nekelia. Metalinis, tvirtas, patogiai reguliuojamas stovas dar ir atrodantis gražiai. Pats monitorius turi trijų spalvų pagražinantį apšvietimą. „AG352QCX“ išvaizdai pretenzijų turės tik vienetai.

Pažvelgus į specifikacijas nesunku suprasti, kad 2560 x 1080 rezoliucija 35 colių įstrižainei gali būti mažoka. Ir šį trūkumą galime pastebėti su tekstu, ypač naudojant „Word“. Naršyklėje didesni pikseliai taip stipriai nepastebimi. Mažoka raiška ne stipriai kenkia žiūrint video ar žaidžiant. Kai kuriems žaidėjams tai gali atrodyti net kaip pliusas, nes net su vidutine vaizdo plokšte galime gauti gerus kadrus žaidimuose.

Kitas sunkumas, su kuriuo susidurs įsigiję „AOC AG352QCX“ ar kitą „Ultra Wide“ monitorių su 21:9 kraštinių santykiu, bus tiesiog tokiam plačiam ekranui nepritaikytas įvairus turinys, ir tai visai ne AOC kaltė. Pavyzdžiui, naršyklėje turėsime didelius nepanaudotus plotus šonuose, problemų iškils ir su „Youtube“ video. Gerai, kad dalį jų galima išspręsti su „UltraWidifi“ papildymu naršyklei, gaila, bet jis prieinamas tik „Chrome“ ir „FireFox“. Su „UltraWidifi“  daugumą muzikinių klipų bus galima ištempti per visą ekraną neprarandant originalaus formato. Standartiniai filmai 21:9 ekrane irgi atrodys gražiai, bet bėdų kils su serialais, nes jie 16:9 formato. Tad juos teks žiūrėti arba su juodomis linijomis šonuose, arba ištempti ir matyti pastorintus žmones. Gerai, kad 35 colių ekrano dėka filmais galima maloniai mėgautis nuo sofos. Neturintys kolonėlių pasitenkins ir integruotais stereo garsiakalbiai, kurie yra dar visai padorios kokybės.

AMVA panelės neprilygsta IPS, kai kalba pasisuka apie apžvalgos kampus. Todėl nieko nestebina, kad „AOC AG352QCX“ apžvalgos kampai kiek šlubuoja, pradedant į ekraną žiūrėti iš kampo. Bet kadangi į monitorių gi žiūrime iš priekio šis trūkumas nėra esminis.

Kadangi tai žaidėjams skirtos „Agon“ serijos monitorius, privalome pakalbėti apie žaidimus. „AOC AG352QCX“ turi net iki 200 Hz siekiantį atnaujinimo dažnį ir palaiko „FreeSync“ technologiją. Žaidimai ekrane atrodo gerai ir suteikia praplėstą erdvės pojūtį, nepaisant net kiek mažokos rezoliucijos. Viską pagrinde gadina tam tikrose situacijose pasirodantis atsiliekantis vaizdas arba tiesiog „Ghosting“. Jis pasireiškia tik tam tikrose scenose, kai tamsus objektas yra šviesiame fone, ir vaizdas juda į šonus ar aukštyn žemyn. Jei galvojate, kad 200 Hz tai gali išspręsti, tai kiek klystate. Pagal mano jusles, geriausia neviršyti 120 Hz, o pikselių spartinimo nekelti aukščiau „Weak“. Kita nemaloni patirtis nėra monitoriaus kaltė, o tiesiog žaidimų nepritaikymas 21:9 formatui. Žaidimų meniu ar žaidime vykstantys kinematiniai dialogai bus rodomi su juodomis juostomis šonuose. Tai tikrai gali erzinti. „DOOM“ šią bėdą turi tik iš dalies, nes tik meniu yra su juodomis juostomis šonuose, o kinematinės žaidimo scenos per visą ekraną. Bandant „FreeSync“ atrodo, kad ši technologija padidina sklandumo jausmą, tuo pačiu visiškai eliminuoja vaizdo plyšinėjimą, taip ši technologija ir turi veikti.

„AOC AG352QCX“ parduotuvėje galime rasti už 662 €, tai tikrai nemaža suma už monitorių. Bet didelio atnaujinimo dažnio įrenginiai niekada nebuvo pigūs. Perkantys „AG352QCX“ tikrai bus pakerėti jo išvaizdos, bet kasdieniniame naudojime 21:9 kraštinių santykis kartais gali pakišti koją, bet tuo pačiu gali suteikti ir didelį malonumą. Todėl kiekvienas asmeniškai turi spręsti, ar jis sugebės išnaudoti platų ekraną, o tuo pačiu ir ar rinktis „AOC AG352QCX“.




 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technews.lt
Technews.lt
Autoriai: Mindaugas Klumbis
(10)
(6)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: