Kalifornija pati moka pinigus, kad jos saulės energiją pirktų kaimyninė valstija, tačiau daug kas nelaiko to problema. Kaip tokią situaciją suprasti?  ()

Nei viena valstija JAV nepagamina tiek daug saulės energijos, kaip Kalifornija. Saulės kolektoriai sukaupia didelius saulės energijos kiekius, tačiau paklausa nedidelė. Tiesą sakant, paklausa tokia maža, kad Kalifornija šiuo metu turi saulės energijos perteklių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesą sakant, paklausa tokia maža, kad Kalifornija šiuo metu turi saulės energijos perteklių. 

Dėl šios priežasties saulės energijos kainos tapo neigiamomis, dėl to Kalifornija netgi pati moka pinigus, kad saulės energiją pirktų kaimyninė Arizonos valstija.

Ši problema turėtų dar labiau paaštrėti ateinančiais metais, kadangi Kalifornija kasmet pagamina vis daugiau saulės energijos, kurios beveik niekas neperka.

Tiesa, ne visi šį saulės energijos perteklių laiko problema. Ekspertai mano, kad tai yra didžiulis pasiekimas, kadangi saulės energija dabar yra itin prieinama, o jos kaina – nepaprastai žema. Tuo tarpu neigiamas kainos rodiklis yra energetikos sektoriaus, kuris yra užstrigęs XX amžiuje, pasekmė. O dabar atsinaujinanti bei ekologiška energija tapo labai pigi ir prieinama.

Seniau jėgainės nesunkiai galėjo reguliuoti energijos gamybą taip, kad ši atitiktų paklausą. Tačiau šiandien saulės energija gaminama net ir tada, kai paklausa itin žema. Saulės energijos jėgainės turi išmokti prisitaikyti prie paklausos – ir problema turėtų išsispręsti.

Vis dėlto, paklausos problemą jau dabar stengiamasi spręsti. Kalifornija dalinasi saulės energija su kaimynine valstija ir stengiasi tai daryti abiems valstijoms naudingu būdu.

Čia svarbų vaidmenį gali vaidinti ir patys vartotojai. Pavyzdžiui, saulės energijos gamintojai gali atiduoti saulės energiją žmonėms, kurie nori pasikrauti savo elektrinius automobilius, o imti mokestį tada, kai energijos jiems prireikia labiausiai, pavyzdžiui, naktį, kai saulės energija negaminama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: