Net neįsivaizduojate, kaip stipriai pasikeitė kelionės su lėktuvu: tai kas vykdavo praeityje, dabar sukeltų ir skandalus, ir šokiruotų  (3)

Kelionės lėktuvu šiais laikais yra labai buitiškos. Tai ne tik nebėra pramoga, bet yra laikomos varginančiu, nuobodžiu procesu. O kaip buvo praeityje, kai lėktuvais skraidė tikrai ne visi keliautojai? Kaip skrydžiai atrodė tuomet, kai saugumo taisyklės dar nebuvo įsigalėjusios?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiais laikais oro linijos dažnai stengiasi į skrydžius sutalpinti daugiau keleivių, o aukštesnių klasių keleiviams suteikti kiek įmanoma daugiau privatumo. Tai reiškia, kad lėktuvuose yra mažiau vietos. Anksčiau orlaiviai pasižymėjo atviromis erdvėmis, kuriomis tingiai vaikštinėdavo keleiviai, migruodami nuo vieno pašnekovo prie kito. Skrydžiai buvo socialinė patirtis, todėl į pokalbius įsitraukdavo visai nepažįstami žmonės. Turint omenyje, kad skraidė tik turtingesni, išsilavinę žmonės, šie pokalbiai nieko per daug neerzindavo, tačiau galima įsivaizduoti, kad kai kurie keleiviai tiesiog norėjo ramybės.

Nemažai šių pokalbių vykdavo ne tik prie alkoholinio gėrimo taurės, bet ir su cigarete rankoje. Dabar rūkyti draudžiama daugelyje oro linijų, tačiau ne dėl saugumo, o dėl kitų keleivių komforto. JAV oro linijose draudimai rūkyti pradėti taikyti nuo 1988 metų, o jau 2000 metais buvo uždrausta rūkyti visuose skrydžiuose. Tam, žinoma, priešinosi tabako kompanijos, tačiau keleiviai tai sutiko su džiaugsmu. Dabar užsirūkiusieji lėktuve gali susilaukti kelių tūkstančių eurų baudos.

Tikriausiai jums yra tekę filmuose matyti perdėtai seksualias stiuardeses, besisukančias tarp kostiumuotų lėktuvų keleivių. Tai – ne stereotipas, o istorinė realybė. Septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose buvo priimta, kad stiuardesės yra neištekėjusios ir atitinka griežtus išvaizdos reikalavimus, kurie šiandien būtų laikomi seksistiškais. Kai kurios oro linijos savo skrydžių palydoves aprengdavo provokuojančiais drabužiais ir ragindavo flirtuoti su keleiviais. Priekabiavimas, tame tarpe ir fizinis, buvo toleruojamas, bet oro linijos savo stiuardeses saugodavo ir ribos peržengti neleisdavo. Pasakojama, kad jei koks keleivis pasidarydavo per daug priekabus, stiuardesė jam duodavo netikrą vizitinę kortelę ir likusio skrydžio metu šio vyro neaptarnaudavo.

Tiesa ir tai, kad anksčiau lėktuvų keleiviai būdavo puošniai apsirengę. Taip buvo dėl to, kad bilietai buvo brangūs, o pats skrydis - didielis įvykis kiekvienam žmogui. Vyrai visuomet dėvėdavo kostiumus, o moterys - sukneles ir aukštakulnius. Viskas pradėjo keistis aštuntojo dešimtmečio pabaigoje, kuomet kelionės lėktuvais tapo masišku reiškiniu. Tačiau konservatyvesni keliautojai pokyčiais nebuvo nepatenkinti - į žmones su šortais ilgą laiką buvo žiūrima keistai.

Pirmą kartą filmas skrydžio metu rodytas 1921 metais. Seansas įvyko specialiai tam į orą pakeltame lėktuve, tačiau septintajame dešimtmetyje įvyko tikra pramogų revoliucija ir ekranai paplito po ilgo nuotolio lėktuvus. Iš pradžių rodomi filmai būdavo numatyti iš anksto, vėliau, juostoms mažėjant, skrydžio palydovės galėdavo keleivių pageidavimu filmus keisti. Skaitmeninėje eroje kiekvienas keleivis turi savo ekraną ir žiūri ką panorėjęs arba ką tuo metu siūlo oro linijos.

Taigi, skrydžiai nebuvo patys maloniausi stiuardesėms ir nerūkantiems žmonėms. Tačiau jie ir šiaip nebuvo labai patogūs - lėktuvuose vyravo kur kas didesnis triukšmas ir turbulencija. Nors vyresni keliautojai ilgisi laikų, kuomet lėktuvuose buvo daugiau erdvės ir visi buvo gražiau apsirengę, jie tikrai džiaugiasi pagaliau skrydžio metu galėdami gerai išsimiegoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(6)
(11)

Komentarai (3)