Ieškantiems flagmano: kuo skiriasi ir kuo panašūs galingiausi „Snapdragon 820“, „Snapdragon 821“ ir „Snapdragon 835“ procesoriai ir kada kokį vertėtų rinktis  ()

Niekam ne paslaptis, jog kompanijos kurdamos aukštos klasės išmaniuosius „Android“ telefonus naudoja amerikiečių kompanijos „Qualcomm“ procesorius. „Qualcomm“ gamina ne tik procesorius patiems galingiausiems telefonams, bet ir silpnesniems modeliams, todėl geriausiems skirta serija numeruojama „800“ žyma.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-08-01 Ieškantiems flagmano: kuo skiriasi ir kuo panašūs galingiausi „Snapdragon 820“, „Snapdragon 821“ ir „Snapdragon 835“ procesoriai ir kada kokį vertėtų rinktis  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Qualcomm“ aukščiausios klasės įrenginiams skirtus procesorius pristato kone kas metus. Dažniausiai išmaniųjų telefonų gamintojai stengiasi naudoti kuo naujesnius procesorius, tačiau taip įvyksta tikrai ne visada. Kartais gamintojai stengiasi aplenkti kitus ir todėl pristato įrenginius su kiek senesniais procesoriais, kartais bijo rizikuoti su nauja produkcija ir naudoja laiko jau patikrintus komponentus. Taigi, pabandykime palyginti tris galingiausius procesorius, kurie yra naudojami per pastaruosius metus išleistuose „flagmanuose“.

Kuo skiriasi „Snapdragon 820“ ir „Snapdragon 821“ procesoriai?

2015 metų pabaigoje išleistas „Qualcomm Snapdragon 820“ procesorius buvo šiek tiek atnaujintas, tačiau iš pirmo žvilgsnio žiūrint – pasikeitimai labai minimalūs. Pabandykime išsiaiškinti pagrindinius patobulėjimus po procesoriaus atnaujinimo. Iš esmės įprastiniam naudotojui tikriausiai tie pakeitimai yra labai sunkiai pastebimi, tačiau jie vis dėlto egzistuoja.

Pirmiausia reikėtų paminėti tai, jog padidėjo centrinio procesoriaus (CPU) greitis maždaug 10%, o vaizdo procesoriaus – 5%. Taip pat 10% sumažėjo užsikrovimo laikas bei tiek pat procentų greičiau telefonuose įsijungia įvairiausios programėlės. Manaum, dauguma sutiks, jog tokie nežymūs pokyčiai gal ir nėra itin reikšmingi, tačiau jie vis dėlto rodo judėjimą į priekį, didesnį greitį ir šiek tiek daugiau galios. Verta paminėti ir tai, jog „Qualcomm Snapdragon 821“ pasižymi ir 5% geresniu energijos taupymu.

Verta atkreipti dėmesį ir į tai, jog senesnės kartos „Snapdragon“ procesorius buvo naudojamas praėjusių metų didžiųjų kompanijų flagmanams ir vėliau jo naudojimo visiškai užgožė atnaujinta versija. Taigi, su „Qualcomm Snapdragon 820“ procesoriumi buvo pagaminti tokie telefonai kaip „LG G5“, „HTC 10“, „Sony Xperia X Performance“ ar „Xiaomi Mi 5“.

Pasirodžius naujesniam „Qualcomm Snapdragon 821“ procesoriui – jo pirmtakas iš esmės buvo pamirštas, o kai kurios kompanijos išleido net ir savo modelių atnaujinimus su naujuoju lustu.

Vieni pirmųjų tai padarė Kinijos startuolis „OnePlus“ kurie išleido atnaujintą „OnePlus 3“ versiją, kurios esminis pokytis buvo – atnaujintas procesorius. Žinoma, tuo pačiu senoji „OnePlus 3“ versija gerokai atpigo ir taip sulaukė naujo dėmesio iš pirkėjų. 

„Qualcomm Snapdragon 821“ taip pat vėliau panaudojo ir „Xiaomi“ kompanija, kuri pristatė net kelias atnaujinto savo flagmano versijas.

Kuo ypatingas naujasis „Qualcomm Snapdragon 835“ procesorius?

Jeigu pokyčiai tarp „Snapdragon 820“ ir „Snapdragon 821“ procesorių nebuvo itin dideli, tai pokyčiai tarp pastarojo ir „Qualcomm Snapdragon 835“ lusto – yra pakankamai kardinalūs. Iš pradžių vertėtų žinoti ir tai, jog šis lustas buvo kuriamas „Qualcomm“ kompanijai bendradarbiaujant su „Samsung“.

Vienas esminių pasikeitimų – didesnis branduolių kiekis. Anksčiau „Qualcomm“ flagmanai pasižymėdavo 4 branduoliais, tačiau „Snapdragon 835“ turi jų net aštuonis - keturi 2,45 GHz dažnio galingi ir tiek pat silpnesnių su 1,9 GHz dažniu. Kompanijos vadovų teigimu, naujas produktas yra 20% greitesnis, 35% mažesnio dydžio ir suvartoja  25% mažiau energijos nei ankstesnės kartos gamintojo flagmanas. Visa tai prietaisų gamintojams leis padidinti akumuliatoriaus talpą, išlaikant mažą gaminių storį, arba sumažinti matmenis išsaugant panašią baterijos talpą.

Pokyčiai ganėtinai akivaizdūs, tačiau pagerėjo ne tik našumas luste, tačiau ir duomenų perdavimo greičiai - nauja mikroschema palaiko LTE x16, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11ad ir 2×2 802.11ac Wave-2 standartus. Verta paminėti ir tai, jog pastarasis lustas naudoja ir naujos kartos „Qualcomm Quick Charge 4.0“ greito įkrovimo technologiją, kurios dėka telefoną galima įkrauti iki 20% greičiau nei su senesnės kartos technologija.

Su šiuo naujausiu „Qualcomm“ procesoriumi buvo pristatyti kone visi šių metų flagmanai – „Samsung Galaxy S8“, „OnePlus 5“, „HTC U11“, „Xiaomi Mi 6“ ar „Sony Xperia XZ Premium“. Tačiau įdomu ir tai, jog, pavyzdžiui, „LG“ nusprendė naudoti ne naująjį „Snapdragon 835“ lustą, o praėjusių metų procesorių. Taigi, kyla klausimas ką reikėtų pasirinkti?

Renkamės telefoną pagal „Qualcomm“ procesorių – ką vertėtų įsigyti dabar?

Taigi, „LG“ šių metų savo flagmanui panaudojo praėjusių metų procesorių. Tam yra keletas priežasčių, o viena iš jų – kompanijos vadovai norėjo išleisti savo įrenginį dar prieš pasirodant konkurentų analogams. Dar viena iš priežasčių galėjo būti ta, jog „LG“ nenorėjo rizikuoti su naujuoju procesoriumi ir panaudojo senesnį. Deja, tačiau šis sprendimas nepasiteisino ir „LG G6“ daugumoje našumo testų net nepatenka į geriausiųjų dešimtuką. Tačiau ar tai reiškia, jog renkantis telefoną – privalu žiūrėti tik į naujausius procesorius turinčius įrenginius?

Tikrai ne. Viskas priklauso nuo to, kam Jums reikalingas naujas išmanusis telefonas. Jeigu ieškote galingo, tačiau nesate itin priekabus detalėms – Jums gali pilnai pakakti ir senesnio „Snapdragon 820“ procesoriaus.  Tuo labiau, kad telefonai su šiuo procesoriumi kainuoja žymiau pigiau, nei su naujuoju „Snapdragon 835“. Jeigu vis dėlto esate itin priekabus detalėms, itin aktyviai naudojatės savo telefonu ir ketina jį įsigyti ilgesniam nei vienerių metų periodui – tuomet, be abejonės, Jums derėtų rinktis telefoną su naujausiu „Qualcomm Snapdragon 835“ procesoriumi, tačiau tai patys brangiausi modeliai. Vienintelė galimybė sutaupyti - rinktis ženkliai pigesnius garsių Kinijos gamintojų telefonus, tokius kaip „OnePlus 5“  ar „Xiaomi Mi 6“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Lukas Snarskis
(10)
(13)
(-3)

Komentarai ()