„Screen on time“ - kas tai per rodiklis ir ką jis pasako apie Jūsų telefono bateriją?  (5)

Tie, kurie domisi išmaniaisiais telefonais ir jų veikimu – tikriausiai žino ne vieną rodiklį, kurio dėka galima sužinoti kažką naudingo apie savo įrenginį. Visai neseniai Jums rašėme apie „screen to body“ reitingą, o šiandien pratęsdami telefono specifikacijų ir parametrų temą – siūlome susipažinti su rodikliu, kuris parodo laikotarpį tarp įkrovimų, kuomet buvo įjungtas Jūsų įrenginio ekranas (screen on time, ang.).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra „Screen on Time“ ir kaip jis skaičiuojamas?

Pabandykime iš pradžių išsiaiškinti kas yra tas „screen on time“ ir kaip jis skaičiuojamas. O viskas yra ganėtinai paprasta - tai yra laikotarpis tarp baterijos įkrovimų, kuomet Jūsų įrenginys buvo naudojamas ir ekranas įjungtas. Tas laiko tarpas, kuomet telefonas yra budėjimo režime, o ekranas išjungtas, į parametro „screen on time“ skaičiavimą tiesiog neįtraukiamas. 

Žvelgiant į šį rodiklį labai svarbu yra suprasti tai, jo tai labai subjektyvus rodiklis. Pavyzdžiui, jeigu Jūs žiūrėti daugybę „Youtube“ filmukų, žaidžiate daugybę žaidimų, naudojatės žemėlapiais, fotografuojate ir keliate nuotraukas į internetą - Jūsų „screen on time“ bus gerokai mažesnis nei vidutinio vartotojo, kuris atlieka keletą skambučių, naršo internete ir pan. Visa tai priklauso nuo to kaip stipriai apraunate procesorių ir tuo pačiu, kaip greitai Jūs gebate išnaudoti baterijos turimą energiją po įkrovimo.

Įdomu ir tai, jog šis rodiklis vis dažniau pastebimas įvairiose apžvalgose. Nors tai ir subjektyvu, tačiau jeigu itin intensyviai naudojantis telefonu (o būtent tai ir daro apžvalgininkai) gaunamas išties geras rezultatas - vadinasi toks įrenginys tikrai vertas dėmesio, o standartiniam vartotojui jis gali būti net ir puikus.

Kokio laikotarpio su įjungtu ekranu aš galėčiau tikėtis?

Bene pats svarbiausias klausimas, kuomet kalbame apie telefono veikimo laikotarpį su įjungtu ekranu, kiek tokio laiko turėčiau tikėtis iš savo išmaniojo telefono? Tačiau vienareikšmiško atsakymo tam nėra.

Laikotarpis priklausyti turėtų nuo to kokį Jūs išmanųjį telefoną turite ir kaip intensyviai juo naudojatės. Jeigu Jūs turite aukštos klasės įrenginį tikriausiai turėtumėte tikėtis kuo didesnio „screen on time“ rodiklio, o jeigu vis dėlto naudojatės biudžetiniu modeliu - stebuklų nereikėtų tikėtis, o rodiklio rezultatai turėtų būti tikrai prastesnis nei vadinamųjų flagmanų.

Visgi, jei biudžetini telefonas turi itin didelę bateriją, pavyzdžiui, kaip kad „Oukitel K10000 Pro“ išmanusis telefonas su gigantiška 10000 mAh talpos baterija, jo  „screen on time“ rodiklis gali pralenkti net ir flagmanus, bet tai greičiau išimtis biudžetiniams mdeliams, o ne taisyklė.

Jeigu pabandytumėme šiek tiek sukonkretinti, tai minimalus įjungto ekrano laikotarpis telefone tarp įkrovimų turėtų būti ne mažiau kaip 3 ar 4 valandos. Jeigu Jūsų įrenginys geba surinkti 5 ar dar daugiau valandų - tai turėtų palikti teigiamą įspūdį. Žinoma, kaip jau minėjome, viskas priklauso ir nuo Jūsų naudojimo įpročių. Tai nedideli skaičiai, bet jie apibūdina itin intensyvų darbą išmaniuoju telefonu. Dar prieš kelis metus 46% visų telefonų intensyvaus naudojimosi atveju turėjo tik 1-2 val. „screen on time“ rodiklį, o dabar didžioji dalis telefonų jau perlipo į 3-4 val. zoną. Tuo tarpu 4-5 val. jau yra retesnis rezultatas, o štai virš 5 val. pasižymi tik labai ištvermingi modeliai.  

Tačiau vertėtų nepulti tikrinti šio rodiklio tiesiog aklai. Bėda ta, kad šis parametras neturi standartizuoto matavimo būdo, kuris apibrėžtų, kaip tiksliai jis turi būti matuojamas, tačiau dažniausiai laikomasi nuomonės, kad telefonas turi būtų naudojamas maksimaliai intensyviai. 

Kaip jau minėjome, viskas priklauso nuo išmaniojo telefono naudojimo – kaip intensyviai jis naudojamas, kokios funkcijos naudojamos. Minėti skaičiai yra prie labai intensyvaus naudojimo ir jie labiau naudingi skaitant apžvalgas, kad būtų galima susidaryti objektyvią nuomonę apie telefono energetinę ištvermę. Taip pat šio rodiklio rezultatai priklauso ir nuo paties telefono. Svarbiausia yra suprasti, jog to paties telefono rezultatai gali ir greičiausiai net ir turėtų būti skirtingi.

Norite pasitikrinti savo įrenginio „screen on time“ laikotarpį? Tuomet telefono nustatymuose reikėtų susirasti baterijos nustatymus, susirasti tarp baterijos „vartotojų“ susirasti ekraną ir paspaudus galėsite sužinoti kiek laiko nuo paskutinio įkrovimo buvo įjungtas Jūsų įrenginio ekranas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Lukas Snarskis
(4)
(11)
(-7)

Komentarai (5)