Įspūdžiai pabandžius praėjusių metų flagmaną „Xiaomi Mi 5“: galimybės - vis dar kaip flagmano, o kaina jau kaip vidutinioko (Apžvalga)  ()

„Xiaomi“ – privati kinų elektronikos kompanija, įsikūrusi Pekine. Tai penkta didžiausia išmaniųjų telefonų gamintoja pasaulyje – 2015 metais „Xiaomi“ pardavė 70,8 milijonų vienetų ir apėmė beveik 5 procentus pasaulinės išmaniųjų telefonų rinkos. Gamintojas netgi pateko į Gineso rekordų knygą, už „daugiausia per 24 valandas vienoje internetinėje platformoje parduotų mobiliųjų telefonų“, pardavęs 2,112,010 telefonų savo Mi.com puslapyje. Kompanija kuria, gamina ir parduoda išmaniuosius telefonus, mobiliąsias programėles ir kitus panašius produktus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Xiaomi“ yra palyginus jauna kompanija – pirmąjį telefoną ji išleido 2011 metų vasarą, tačiau nuo tada išsiplėtė, perėmė dalį Kinijos rinkos ir išplėtė savo produkciją. Gamintojas orientuojasi į rytų šalis – Kiniją, Honkongą, Taivanį, Singapūrą, Indiją, Filipinus, Indoneziją, Jungtines valstijas ir keletą Europos šalių, tarp kurių nuo šių metų yra ir Lietuva.

Apžvelgiamas „Xiaomi Mi 5“ buvo pirmasis „Xiaomi“ telefonas, pristatytas MWC („Mobile World Congress“) metu. Tai praėjusių metų flagmanas, turintis vis dar galingą procesorių, kokybišką kamerą ir puikų dizainą už labai prieinamą kainą. Praėjusių metų flagmanai visada būna racionalių pirkėjų paisirinkimas - jų parametrai vis dar gerokai geresni nei vidutinės klasės pačių naujausių telefonų, o štai kaina gerokai sumažėjusi po naujausios kartos flagmano pasirodymo. 

Pakuotė ir kompektacija

„Xiaomi Mi 5“ pakuotė visiškai paprasto dizaino, tvirta ir kompaktiška, tad daug vietos sandėliuojant neužims. Dėžutė atkeliauja apsauginiame maišelyje, ant kurio nėra informacijos, išduodančios, kuris telefonas yra viduje.

Nukėlus viršutinį dangtelį randame patį telefoną, o po juo ir visus kitus priedus, į kuriuos įeina:

  1. kiniškas kroviklis;
  2. USB Type-C 1,0 simetrinis kabelis;
  3. adata SIM kortelių jungčiai išimti;
  4. garantinė kortelė ir pora kortelių kinų kalba.

Perkant iš Gearbest.com, komplektacijoje nerandame europietiško adapterio krovikliui, jį reikės nusipirkti patiems, pavyzdžiui, Senukų prakybos centre. 

Specifikacijos

„Xiaomi Mi 5“ yra paremtas „Qualcomm Snapdragon 820 MSM8996“ platforma. Tai jau nėra pats galingiausias procesorius, bet jo pajėgimų užteks daugeliui - jis nusileidžia tik dviem naujesnės kartos procesoriams.

„Qualcomm Snapdragon 820 MSM8996“ platformai priklauso 4 branduolių (2 x 1,8 GHz ir 2 x 1,36) „Kryo“ procesorius (standartinis leidimas) bei „Adreno 530“ grafinis posistemis. Kad telefonas veiktų sklandžiai, „Xiaomi“ įdiegė 3 GB operatyviosios atminties (128 GB versija turi 4 GB RAM). Iš deklaruojamų 64 GB vidinės atminties, naudotojui prieinami 49,32 GB, kurių gamintojas mano esant užtektinai, nes telefone nerasite microSD jungties. Telefone randame 2 SIM kortelėms skirtas vietas (abi nano); abi jos palaiko 4G ryšį, tačiau naudojant abi korteles vienu metu viena jų persijungs į 3G arba GSM režimą. Tačiau abi galima naudoti 3G režimu, kai 4G yra nepasiekiamas. Tai sprendžiant „Mi 5“ siūlo trijų juostų GSM ryšį. Bevieliams moduliams priklauso GPS su A-GPS, GLONASS, BDS, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac ir Bluetooth v4.2, A2DP, LE. Sporto mėgėjai apsidžiaugs radę akselerometrą, giroskopą, kompasą ir barometrą. Namų mygtuke slepiasi ir pirštų antspaudų jutiklis. „Xiaomi Mi 5“ gali pasigirti net 16 MP pagrindine (1/2,6“ jutiklis) ir 4 MP priekine (4/2.0, 1/3“ jutiklis) foto kameromis. Visa tai maitinama 3000 mAh akumuliatoriaus.

„Xiaomi Mi 5“ specifikacijos
Ekranas 5.15" IPS 1080 x 1920 (~428 ppi)
Operacinė sistema Android 7.0 (Nougat), MIUI 7.8, 8.0 vartotojo sąsaja
SoC mikroschema Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820
CPU 4 branduolių  2x1.8 GHz Kryo & 2x1.36 GHz Kryo
GPU Adreno 530
Operatyvioji atmintis 3 GB RAM
Duomenų kaupiklis 64 GB
Bevieliai moduliai Wi-Fi; Bluetooth v4.2, A2DP; Infrared; NFC, GPS su A-GPS, GLONASS, BDS
Mobilusis ryšys GSM / CDMA / HSPA / EVDO / LTE
Duomenų perdavimas WLAN (Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, hotspot), Bluetooth v4.1, A2DP
Periferinės jungtys 3,5 mm garso, USB Tpe-C 1.0, dual-SIM (nano)
Kamera 16 Mpix/4Mpix
Akumuliatorius 3000 mAh
Išmatavimai, mm 144.6 x 69.2 x 7.3
Svoris, g 129

Išorinis dizainas

„Xiaomi Mi 5“ vos paėmus patogiai įkrenta į ranką – jo 5,15 colio ekrano dydis suderintas su vos 7,3 mm storiu yra optimalus bet kuriame delne. Į 129 gramų svorį (132 g pasvertas) įeina „Corning Gorilla Glass 4“ ekranas ir nugarėlė bei aliuminio lydinio rėmelis rėminantis šiuos du stiklus. Nors ekranas gali pasirodyti beveik bėrėmis, bet taip nėra – kraštuose matosi aliuminio rėmelis, o įjungus telefoną išvysite juodą paties ekrano rėmelį.

Pagal dabartinę madą „Mi 5“ turi stiklinę nugarėlę (yra ir keraminė versija), kuri šonuose yra išlenkta; mygtukai nupjauti tokiu pat kampu, kaip ir išlinkimas. Viršutiniame kairiame nugarėlės kampe yra padarytos išpjovos foto kamerai ir dvigubai LED blykstei. Apatinėje dalyje matome „Xiaomi“ logotipą. Beveik visi mygtukai, jungtys ir visa kita yra sumontuota aliuminio rėmelyje, rėminančiame visą korpusą. Apatinėje dalyje yra po keturias skylutes mikrofonui ir garsiakalbiui, tarp jų – naujo standarto USB Type-C 1,0 simetrinė jungtis. Viršuje – ausinių lizdas (3,5 mm), Infrared jutiklis ir antras mikrofonas. Tiek apačioje, tiek viršuje matomos antenos juostelės.

Dešininėje pusėje randame metalinius garsinimo/tylinimo bei užrakinimo mygtukus, kairėje – adata atidaromą ir išimamą dvigubos SIM kortelės jungtį.

Priekinėje telefono dalyje matome 5,15 colio IPS ekraną. Virš jo – priekinę kamerą, garsiakalbį, šviesos jutiklį ir įprastai neįžiūrimą indikatoriaus lemputę, kurią galima programuoti pagal poreikį (šviečia beišsikraunant/kraunant akumuliatorių, kai ateina SMS žinutė, praleidžiate skambutį, gaunate el. laišką/žinutę socialiniuose tinkluose ir pan).

Žemiau „Mi 5“ ekrano matosi trys navigaciniai mygtukai. Vidurinysis mygtukas yra fizinis, tačiau taip pat ir jautrus lietimui, taigi jį spaudinėti nebūtina, pakanka paliesti. Jame taip pat įmontuotas pirštų antspaudų jutiklis. Šoniniai mygtukai yra liečiami, naudojantis telefonu jie virsta šviečiančiais taškučiais.

Ekranas

„Xiaomi Redmi 3“ turi 5" HD IPS ekraną, kurio rezoliucija siekia 1080 x 1920, o pikselių colyje indeksas (ppi) siekia apie 428, taigi jis yra ryškus ir aštrus. Ekranas (kaip ir nugarėlė) turi Corning Gorilla Glass 4 apsaugą nuo pažeidimų. Pakreipus telefoną kampu, spalvų patamsėjimas labai nedidelis. Ekranas atspindi šviesą, tad lauke reikės pakoreguoti ryškumą daugiau nei vidutiniškai, kad būtų galima įžiūrėti, kas vyksta telefone. „Mi 5“ ekrano pašvietimui naudojama 16 LED diodų, užtikrinančių 600 nitų ryškumą, žemiausias lygis (0,7 nitai) išties tamsus ir nedegins akių skaitant tamsoje.

Kamera

Išmaniajame telefone „Xiaomi Mi 5“ integruota visiškai nauja 16 MP pagrindinė kamera su dviguba (dvejų tonų) blykste, turinti 4 ašių vaizdo stabilizatorių. „Sony IMX“ jutiklis turi veido atpažinimo funkciją ir „deep trench isolation“ technologiją.

Kameros sąsaja yra visiškai paprasta, joje numatytas HDR, blykstės ir video kameros režimai. Apatinėje dalyje randame 12 filtrų, režimų ir kamerų perjungimo mygtukus.

  

„Režimuose“ siūloma rinktis iš panoraminės nuotraukos, rankinio režimo, pagražinimo, HHT (esant mažam apšvietimui fotografuojami keli kadrai, jie suderinami ir sukuriamas optimizuotas vaizdas), Tilt-shift ir t.t.

Rankinis režimas leidžia naudotojui rankiniu būdu nusistatyti baltos spalvos balansą, ISO, išlaikymo trukmę ir netgi rankinį fokusavimą. Veidų atpažinimas gali būti įjungiamas/išjungiamas papildomuose nustatymuose.

  

Panoraminių nuotraukų režimu galima užfiksuoti tiek kraštovaizdžio, tiek portretines panoramines nuotraukas, apimančias 180 laipsnių lauką. Fotografavimas yra lengvas, nuotraukos sujungimas užima mažai laiko, o galutinis rezultatas stebinantis – prie maždaug 3600 x 1240 pikselių rezoliucijos nuotrauka yra pakankamai detali, kadrų sujungimai neišdarkyti.

„Xiaomi Mi 5“ triukšmo lygis esant geram apšvietimui yra pakankamai mažas – nuotraukos detalios, spalvų atvaizdavimas gyvybingas, spalvų prisotinimas nėra per mažas ar per didelis.

Jei kalbame apie nuotraukas esant mažam apšvietimui – čia grūdėtumo neišvengiama.

Be blykstės                                               Su blykste

Priekyje randame 4MP „UltraPixel“ kamerą aukštos rezoliucijos asmenukėms, paveldėtą iš „Mi Note“. Nuotraukos šia kamera yra pakankamai detalios, kontrastingos ir spalvingos, tik video įrašai nėra tokie aštrūs.

Kamera naudoja „phase detection“ paremtą fokusavimą greitesniam ir tikslesniam fotografavimui/filmavimui. Tai labai naudinga filmuojant, nes kamera „nepameta“ filmuojamo žmogaus iš fokuso. „Xiaomi Mi 5“ geba įrašinėti 4K@30fps vaizdo įrašus. Filmavimo kamera turi tris režimus – fotografavimas intervalais, sulėtinto judesio ir audio fokusavimo.

Naudotojo sąsaja

„Mi 5“ atsidūrė sąraše telefonų, kurie gavo naujausią „Android“ operacinės sistemos versiją, ir pas mus atkeliavo jau su „Nougat“. Gamintojas dar pridėjo „MIUI 7“ vartotojo sąsają, kuri siūlo papildomų funkcijų, kaip skambučio įrašymas, nustatyti akumuliatoriaus naudojimo profilius, keisti LED švieselės spalvą priklausomai nuo įeinančio pranešimo ir t.t. Šioje versijoje truputį erzina kiekvienoje programėlėje iššokantys klausimai, ar savininkas leidžia tą ar aną, o jei kažko neleidi, pavyzdžiui, siųsti nuotraukų į debesį, gali tiesiog nebeatidaryti „Galerijos“. Taip pat nėra jokio programėlių sandėliavimo būdo („Programos“) – viskas, ką suinstaliuoji telefone, atsiduria darbalaukyje. Išeitis tik viena: rečiau naudojamas ar panašias programėles dėti į aplankus. Programėlių paveiksliuko ištrinti nepavyks – velkant į šiukšliadėžę jas tiesiog išinstaliuosite (žinoma, prieš tai paklausus, ar tikrai to norite).

Namų ekranui keisti yra numatyti valdikliai – užtenka spustelti kairį valdymo mygtuką, ir iššoka temų, įvairių pasirenkamų valdiklių, fono ir efektų pasirinkimo mygtukai. Jų pagalba galima moduliuoti savo ekranvaizdžio išvaizdą, susidėlioti jame reikiamus valdiklius, kaip užrakinimo mygtukas ir pan. „MIUI 7“ turi 5 numatytąsias temas, tačiau nemažas jų pasirinkimas yra ir „Mi Store“.

„Mi 5“ pakaliko skambučių pokalbių įrašymą - galima rinktis įrašyti konkretų pokalbį arba visus. Pakapsčius giliau yra ir daugiau skambinimo nustatymų, kaip telefono apvertimas skambučio nutildymui, automatinis užrakinimas telefoną įsidėjus į kišenę ar skambučių iš nežinomų numerių nutildymas.

„Xiaomi“ siūlo savo paties debesies paslaugą visam telefone saugomam turiniui. Kiekvienai „Mi Cloud“ paskyrai yra skirta 5 GB nemokamos vietos, kur galima saugoti nuotraukas, įrašus, kontaktus, žinutes, nustatymus, kurie lengvai perkeliami iš senojo telefono į naują. Jei prisijungiate prie savo „Mi Cloud“ paskyros kompiuteryje, galite ieškoti pamesto ar pavogto telefono su „Find“ funkcija ar užblokuoti telefoną prieš tai nusiuntus jo turėtojui žinutę.

 

Ekranas atsirakina tik braukiant iš apačios į viršų, prie to tenka priprasti, jei prieš tai nesinaudojote „Xiaomi“ telefonu.

Naudojimasis

„Xiaomi Mi 5“ varomas „Qualcomm“ buvusio flagmano-  „Snapdragon 820“ mikroschemų rinkinio, taigi galima tikėtis, kad visos programos ir funkcijos vykdomos sklandžiai ir be jokių trukdžių.

Skambinimo kokybė puiki, skambinančiajam girdimas garsas švarus ir be trukdžių dėl aktyvaus triukšmo apdorojimo. Išorinio garsiakalbio garsas taip pat puikus, pakankamai gilus, nors garsiakalbis ir nėra didelis. Be to, galima rinktis iš nemažai garsumo lygių, kurie skirtingi skambučiui, medijoms ir žadintuvui.

Deja, bet mano nuomone 3000 mAh akumuliatorius yra per silpnas šiam telefonui. Naudojant labai intensyviai (naršymui internete, fotografavimui, skambinimui), „Mi 5“ ištempia parą iki kito įkrovimo. Pasak gamintojo, naudojant kasdien iki valandos trukmės skambučiams, naršymo internete ar vaizdo įrašų peržiūros, galima ištempti iki 4 dienų. Yra galimybė pasirinkti akumuliatoriaus taupymo režimą, tačiau likus 60 proc. energijos bus išjungtos visos sinchronizacijos. Bent kiek kompensuodamas akumuliatoriaus dydį, gamintojas įdiegė greitąjį įkrovimą (Quick Charge 3.0).

Dar vienas minusas, kad prie didelių apkrovų telefonas ima kaisti. Tai pastebi daug naudotojų, ypač žaidžiančių žaidimus telefonu. Iš asmeninių pastebėjimų – daugiausia telefonas kaito daug ir ilgai fotografuojant ir filmuojant.

Testavimo rezultatai

„Xiaomi Mi5“ buvo bandomas penkiuose sintetiniuose testuose. Kiekvienas iš jų buvo kartojamas du kartus ir paimamas vidurkis.

Gaila, bet „Xiaomi Mi5“ lygiaverčio konkurento neturėjome. „Xiaomi Redmi 3“ ir „Huawei P9 Lite“ yra ne tos kategorijos telefonai, kad galėtų pakovoti prieš „Mi 5“. Užmetus akį į užsienio testus, galime sakyti, kad „Xiaomi Mi5“  sparta dažnai galėtų būti lyginama su „Samsung Galaxy S7.

Išvados

„Xiaomi“ vis kyla išmaniųjų telefonų pirkėjų akyse kaip gamintojas, siūlantis įvairius įrenginius kiekvieno skoniui ir kišenei. Jei dar pernai šiuos telefonus pirkom iš neaiškių pardavėjų, tai šiemet juos jau galime rinktis ne tik lietuviškuose, bet ir užsienio pardavimų puslapiuose. Kompanija taikosi jau ir į flagmanų teritoriją, kuriai galima priskirti ir „Xiaomi Mi 5“.

„Mi 5“ yra telefonas, kurį negėda išsitraukti iš kišenės – jis gražaus dizaino, galingas ir už tikrai prieinamą kainą, turint omeny jo specifikacijas. Stiklo nugarėlė nors nelabai praktiška (jei nenaudojate apsauginio dėklo, kyla rizika sudaužyti ne tik ekraną), tačiau atrodo stilingai, ypač dėl išlenktų kraštų. Visa tai papildo ryškių spalvų ekranas, 16 MP kamera, siūlanti ryškias, detalias nuotraukas ir platų nustatymų pasirinkimą, pirštų antspaudų jutiklis, nauja USB Type-C jungtis ir smagi „MIUI“ naudotojo sąsaja, kuri yra pilnai išversta į lietuvių kalbą, kas labai džiugina. Garso kokybė klausantis muzikos per išorinį garsiakalbį yra puiki, gamintojas leidžia rinktis iš nemažai garsumo lygių. Tiesa, jei daug filmuosite, fotografuosite ar žaisite žaidimus, telefono nugarėlė viršutinėje dalyje ims kaisti, tačiau atvės pakankamai greitai. Prie ko dar būtų galima prikibti, tai prie akumuliatoriaus, jo norėtųsi didesnio.

Testuose šis telefonas lyginamas netgi su „Samsung Galaxy S7“ (daugelyje testų jį netgi lenkia). „Snapdragon 820“ mikroschemų rinkinys pateisina lūkesčius ir užtikriną greitą telefono veikimą.  Galima drąsiai teigti, kad savo kainų grupėje šis telefonas sunkiai nugalimas.

Visgi, jei galvojant pirkti, verčiau rinktis „Xiaomi Mi 5s“ - tai atnaujintas „Xiaomi Mi 5“ variantas su „Snapdragon 821“ procesoriumi. Taigi, dar galingesnis, o jo kaina vasaros išpardavimų eigoje yra tiesiog neįtikėtinai maža ir mažai kuo skiriasi nuo kur kas žemesnės kategorijos telefonų kainų.  

Pliusai

Patrauklus dizainas
Puikus surinkimas
Prieinama kaina
Vartotojo sąsaja, siūlanti platų paslaugų pasirinkimą
Galingas mikroschemų rinkinys
Puiki kamera
Sąsaja pilnai išversta į lietuvių kalbą

Minusai

Norėtųsi didesnio akumuliatoriaus
Prie didelių apkrovų kaista




 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technews.lt
Technews.lt
(11)
(3)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: