„Tokie įvykiai verti atskiro įrašo energetikos istorijos puslapiuose”: Lietuvoje tokių dujų dar nėra buvę

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Kyborg 2017-08-24 20:21
Gal tu ir turi Lietuvos pilietybę, bet visą gyvenimą prakalbėjęs slaviškai, lietuviškai net rašyt neišmokęs... Kodėl nenori emigruot ten kur visi rusofilai, galėsi kalbėt sau įprasta kalba, o svarbiausia nereikės permokėt už nieką?
dainius.tamošaitis 2017-08-24 20:26
tai tu emigruok i jankiu sala busi laimingas ten .
Kyborg 2017-08-24 20:32
Apie kokią konkrečiai JAV salą kalbi? O mane asmeniškai iš esmės viskas tenkina. Emigruoja tie kuriem kažkas šalyje kurioje gyvena nepatinka.
dainius.tamošaitis 2017-08-24 20:37
Gal tu ir turi Lietuvos pilietybę, bet visą gyvenimą prakalbėjęs slaviškai, lietuviškai net rašyt neišmokęs... Kodėl nenori emigruot ten kur visi rusofilai, galėsi kalbėt sau įprasta kalba, o svarbiausia nereikės permokėt už nieką? nu saures amerika gal tokios nezinai? Manes netenkina valdzios nesamones sulo rusai pigai dujas tai ir prisipirk kaduztektu nors ziemos sezonui o dar kaip koki neismanelai is jav gabenasi
SaMaras 2017-08-24 20:41
o kur buvo tos pigios ruso dujos kol terminalo nebuvo? buvo "nepatinka užsuksim kranelį iš viso"
dainius.tamošaitis 2017-08-24 20:43
Kad nemoka valdzia deretis ju problema as nieko neturiu pries terminala brangus dalykas bet gal ir reikalingas. Bet kam reikia pirkti dujas brangiau?
AAA000 2017-08-24 22:53
sitai galesi pasirinkt, kai nebebalsuosi uz visokius exkgbistelius, exkomunistelius, socdemus, uzpaskius ir panasius "gelbetojus" nuo skurdo centralizuota sidyma vis dar reikia griaut, o ne saugot kaip rusiska relikta ta prasme duju pardavinetojai Lietuvoje jau yra "isrusinti" ir tau bet kada gali ivest duju ivada net i buta daugiaaukstyje. ir suteikia galimybe pirkt dujas sildymui pagal skaitliuka ir net pagal individualia sutarti, jei busi stambus vartotojas. jei tu kaltini duju pardavinetojus, kad tau neleidzia atsisakyt centralizuoto sildymo - tai negi tu ant tiek bukas asilas, kad nesupranti, kad duju pardavinetojai nevaldo centralizuoto sildymo tinklu? sildymo saskaitas israsineja siek tiek kiti veikejai, tie kuriuos renki pats ant savo galvos elementaru gi - kol uz juos balsuosi - tol ir negalesi pasirinkt
Pumper 2017-08-25 08:36
Tai jeigu nemoka valdžia derėtis, kodėl dabar tokios pigios tos ruskių dujos? Gal ne nemoka, o niekas iš anos pusės nė nemanė derėtis, kai visas kortas savo rankose laikė.
immortallt 2017-08-25 08:56
Permoka Patinka man tas išsireiškimas. O be terminalo permokėtume dar labiau už dujas! O rusofilai nevaro į savo tėvynę dėl vienos priežasties - giliai širdyje supranta, kad ten visiška šikna, ir čia palyginus rojus. O derėjimosi argumentas išvis juokingas Rusai nesilaiko susitarimų. Pvz., AMB, vienas didžiausių nusikaltėlių Lietuvai, kuris kažkodėl šlovinamas, atidavė rusams dujų skirstymo tinklus su dviem sąlygom: leis apsikeitimo sandorius ir užtikrins mažą dujų kainą. Nesilaikė nei vieno, nei antro. Tai yra, nesilaikė to, ką suderėjo. Kiek vėlesni laikai, kviečiami rusai į derybas. Kokie rezultatai: a) neatvyksta niekas b) atvyksta asistento, asistento šuo c) atsiuntė valytoją (nei a, nei b neturi jokių galių priimti sprendimą) Taip kad varykit į savo Rusiją, jei norit tvarkos kaip Rusijoje, o terminalas yra labai gerai Lietuvai. Vienintelis dalykas tas, kad jis pavėluotas dešimtmetį mažiausiai, ir po 15 metų jo poreikis mums labai sumenks. Bet už saugumą irgi reikia mokėti, o gal norit žiemą pašalti prie -30, nes rusams nepatiks, kad vykdom gynybines pratybas savo šalies teritorijoje, tuo metu, kai jie vykdo puolamąsias pratybas prie pat sienos (o teritoriją tai milžinišką turi).
vytautas50 2017-08-25 09:03
HardAxe 2017-08-25 09:28
Na man vienintelė mintis kylanti į galvą, tai kodėl tokį didelį terminalą pirkom. Manau būtų užtekę mažesnio.
Vytax 2017-08-25 09:59
Anglys elektros gamyboje ne pigiausias variantas. Šiluminių elektrinių deginančių akmens anglis naudingumo koeficientas - ~35%. Gamtinių dujų turbinų - ~60%. Tad gamtinės dujos gali būti beveik dvigubai brangesnės už anglis, tačiau elektros gamybos savikaina bus ta pati. Šiluminės elektrinės pasileidžia ir išsijungia per parą laiko. Gamtinių dujų turbinos pasileidžia per 0.5-2 val. laiko. Tad anglis kūrenančios elektrinės neišvengiamai turi būti kūrenamos net ir tuo metu kai nėra elektros poreikio. Gamtinių dujų turbinos atvirkščiai, paleidžiamos tik tada kai yra elektros poreikis.
immortallt 2017-08-25 10:17
HardAxe, tam yra kelios priežastys: 1) Regione nėra kito terminalo teikiančio bunkeriavimo paslaugas, tad būtų tekę daug brangiau mokėti už logistiką. 2) Tokio dydžio terminalas užtikrina, kad būtų patiekiama pakankamai dujų, kai lauke -30 ir įsijungia dujinės katilinės + elektrėnai, jei susidaro elektros deficitas. Kitaip sakant, dėl saugumo viskas. 3) Perspektyvos regione. Dažnai yra taip, kad kas pirmas atėjo, tas ir pasiima rinką. Taip bus ir su Latvija ir Estija, tik latviai lėti, dar nesusitvarkė III energetinio paketo. Kai tai susitvarkys, utilization ratio vasarą bus arti 100%, kai dujos pigiausios, pumpuosim į saugyklą. Taip pat laivai vis dažniau pradedami gaminti su SGD varikliais, tad užsiimam ir kaip gerą vietą regione laivam pasipildyt kuro, kas lems ir pasirinkimą per čia gabenti krovinius (pigiau gausis). 4) Tie patys švedai ir suomiai investuoja į mažus SGD terminalus, ir spėkit, iš kur jie vešis dujas? Ne, ne iš Nigerijos, JAV ar Norvegijos. Pagrinde iš mūsų. Papildysiu Vytax, anglys nėra pigiausias variantas net šildymui. Realiai, biokuras pigiau ir naudingiau Lietuvai. O dėl elektros didžiąja dalimi teisus. Tik kad sėdėjimas ir nieko neveikimas irgi kainuoja. O Trump'as yra bato aulas, o ne protingas. Anglis jis remia neva dėl darbo vietų, bet fotovoltonikos pramonėje JAV jau dirba daugiau žmonių. Taip pat remia neva pigu, bet anglys viena labiausiai remiamų energetikos rūšių JAV. Taip pat Trump'as aiškino, kad anglys yra švarus kuras. Beje, dujos JAV itin pigios, 3x pigiau nei vidutiniškai Europoje, taip kad anglys neapsimoka ten nė pro kur, tiesiog dujinių katilinių dar ne visur spėjo pristatyti.
bmk1245 2017-08-25 10:53
Klausimas Vytautui, dainiui ir panašiems: kodėl Rusija stato panašų suskystintų dujų terminalą (2.7 mlrd m) Kaliningrado srityje, a?
HardAxe 2017-08-25 11:25
Kažkada buvau amerikėj privalgęs raugintų kopūstų ir parskridus į tėvynę labia jau ėjo tos amerikietiškos gamtinės dujos... Bet antraštės rašytojai geriau žino immortallt<< Suprantu didelio terminalo pliusus, bet Lietuva jį statėsi kaip alternatyvą dujų pirkimui, niekada nesireklamavo kaip būsimas tiekėjas. Mano galva būtų užtekę ir mažesnio terminalo, bet skaičiavau ne aš, negaliu ginčytis. bmk1245 "Klausimas Vytautui" << don't feed trolls.
immortallt 2017-08-25 13:24
HardAxe, pasitatai mažesnį ir iš ko perki? Su kuo? Mažus terminalus aptarnauji kaip bunkeriavimo paslaugas teikiantys mažiukai laivai. Dujų pirkimo kaina būtų didesnė, dujų transportavimas būtų brangesnis, ir realiai turėtum galimą 1-2 uostus iš kurių dar bent kiek konkurencingai galėtum nusipirkti. Ir tada po laivą, kas savaitę siųsti. Realiai eksploataciniai kaštai būtų gerokai didesni ir mažieji terminalai apsimoka tik ten, kur tas poreikis išties labai mažas. Kitas dalykas, kaip jau irgi rašiau, o ką darytume jei žiemą užsuka dujas rusai ir nebetiekia elektros mums? Terminalas nebesugeba patenkinti mūsų poreikio. Dar jei prisuka dujų tiekimą latviams, jie irgi nesidalins. O tada šali, uždarai pramonę ir t.t. Terminalo pajėgumas pasirinktas paliekant galimybę patenkinti pikinius poreikius. Ir tas "per didelis" baigsis, kai tik latviai susitvarkys savo III energetinį paketą. Išloš visas regionas. Ir kad ir ką kas sakytų, sutaupymai daug didesni, nei išlaidos susijusios su terminalu, o ką jau kalbėti apie saugumo kainą. Galų gale lieka matymas į priekį, formuojasi bunkeriavimo rinka Baltijos regione ir Lietuva dabar jos centre lieka. Lietuva užsiėmė rinką, kuri dar tik pradeda atsirasti! Plius laivybai užsitikrino patrauklumą Klaipėdos jūrų uosto. P.S. man keista, kad dar iki šiol visas importas ir eksportas iš Rusijos nėra apmokestintas bent 20% tarifu.
Finalfour 2017-08-25 17:07
Bet jus ir kantrus, bandot irodyti kazka logiskais argumentais sitiems batono trupiniams, kurie net LT gramatikos nemoka....Cia apie ta troli is vatos. O Vytautas50 cia jau kita, daug sudetingesne istorija, ten riba kur ateiviai susijungia su anapusiniu pasauliu ar kaip ten Vytautai, mes vis laukiam tos tavo pabaigos, kur tu cia kasmet pasakoji, tik viena karta zadi ja visiems, kita karta sakai, kad ji ateis tik tau asmeniskai, jau susiveliau
immortallt 2017-08-25 20:20
Stengiuos ne dėl vatos, stengiuos, kad tie, kurie neitin domisi ir dar dvejoja, neapsivyniotų vata. O gal kada subrendus ir susikrovus kapitalą reiks į viešą pasaulį patraukti, tik tada negalėsi taip radikaliai kalbėti, ne filosfiškai spręsti reikalus, o pagal realią sitauciją, kas iš dalies nebe taip įdomu, nes sistema neveikia grynai, pokyčiai užtrunka dešimtmečius. Tai ir gerai pasipraktikuoti ant tokios vatos. Nes tenka gyvenime ir su tokiais susidurti. Ir jei tai vieša, negali nusileisti, nes atrodysi kaip kvailys, bet negali ir įsijausti ar nusileisti iki jų lygio (kas sunkiai sekas).