Ką daryti jei nesulaukiate „Android“ atnaujinimų iš gamintojo ar norisi geresnio telefono veikimo: „custom ROM“ ir kaip pasirinkti tinkamiausią variantą  (18)

Išmaniųjų telefonų programinės įrangos atnaujinimai - dažnas galvos skausmas net brangiausių „Android“ telefonų turėtojams. Visai neseniai rašėme apie atnaujinimų tipus, jų dažnumą ar priežastis kodėl Jūs negaunate naujausios operacinės sistemos versijos.

Šiandien pabandykime pasižvalgyti į turimes galimybes, kuomet gamintojas negali Jums pasiūlyti oficialių atnaujinimų. Taigi, ką daryti jeigu norite turite kuo naujesnę „Android“ versiją, tačiau negaunate atnaujinimų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Android“ - tai ne „Windows“ ir nėra visiems įrenginiams vienoda

Iš pradžių reikėtų žinoti tai, jog „Android“ operacinė sistema yra visiškai kitokia nei mums visiems gerai žinoma stacionarių kompiuterių platforma „Windows“. Taip, stacionarų, o kartais net ir nešiojamą kompiuterį Jūs galite tiesiog susirinkti iš dalių ir įsirašyti kokią tik norite operacinės sistemos „Windows“ versiją. Tačiau su „Android“ yra viskas kitaip.

„Android“ operacinė sistema yra pritaikoma kiekvienam įrenginiui, todėl ji ir negali būti naudojama kaip „Windows“. Kiekvienas gamintojas pritaiko sistemą taip, jog ji veiktų kuo geriau su telefono viduje esančiais komponentais. O taip pat ne retai gamintojai mėgsta koreguoti ir pačios operacinės dizainą - kaip, kad tai padarę „Samsung“ su „Touch Wiz“ ar „Xiaomi“ su MIUI.

Taigi, norint, kad Jums patinkanti „Android“ operacinės sistemos versija veiktų Jūsų telefone - ji turi būti oficialiai išleista gamintojo arba kažkieno visiškai pritaikyta Jūsų telefonui. Būtent dėl tokios priežasties internete galima rasti ne vieną, taip vadinamą, „custom ROM“.

„Custom ROM“ - alternatyva norint naujausios operacinės sistemos versijos

Jeigu vis dėlto esate nepatenkinti tuo, jog Jūsų gamintojas nesirūpina „Android“ atnaujinimais - galima ieškoti tam alternatyvos. Turint bent kažkiek populiaresnį modelį - yra pakankamai didelė tikimybė, jog rasite Jums tinkamą operacinę sistemą, kuri bus suderinta su Jūsų įrenginiu.

Vadinamieji „custom ROM“ dažniausiai būna nemokami ir kuriami „Android“ bendruomenės narių - internete galite rasti nemažai įvairiausių pasirinkimų. Tačiau rinktis reikėtų taip pat itin atsargiai, nes vienos sistemos yra nuolatos palaikomos, kitos kažkieno pritaikytos ir pamirštos, o trečios kartais pasižymi ir žalingomis programomis. 

Verta prisiminti, kad jei įrašant „custom ROM“ kažkas nutiks telefonui (gali būti net ir taip, kad nebeįsijungs iš viso), jam greičiausiai nebegalios garantinis, nebent sugebėsite nuslėpti „custom ROM“ įrašymo faktą. Be to, įsirašyti „custom ROM“ nėra labai lengva ir paprasta, tam reikės kantrybės ir papildomo domėjimosi apie telefonų OS. Ir gali būti, kad su „custom ROM“ kažkas ims veikti ne taip, kaip turėtų. Vienintelis būdas kažkiek apsisaugoti nuo tokių nemalonumų, labai kruopščiai atsirinkti „custom ROM“ skaitant įvairius komentarus, atsiliepimus ir tam naudoti atsarginį telefoną, kuris jau neturi garantinio aptarnavimo bei tinka rizikai, kad ir kas nutiktų

Prieš įsirašant į savo telefoną „custom ROM“ reikėtų pasidomėti apie tai ką planuojate įrašyti - jeigu Jūs dėl kažkokių priežasčių norite pakeisti savo programinę įrangą, tai yra didelė tikimybė, jog kažkas tai bandė padaryti anksčiau. Mūsų rekomendacija būtų naudoti pasaulyje populiarias alternatyvas.

Viena populiariausių iš jų - „LineageOS“. Ši „Android“ bendruomenė yra sąlyginai nauja, nes atsirado po to, kai iširo „CyanogenMod“ kolektyvas, tačiau jau dabar savo įrangą gali pasiūlyti daugiau nei 178 skirtingų išmaniųjų telefonų. Įdomu ir tai, jog šią programinę įrangą naudoja daugiau nei 1,6 mln. „Android“ turėtojų. Šis „custom ROM“ yra vienas populiariausių, nes palaiko ne tik daugybę įrenginių, tačiau ir yra itin dažnai atnaujinamas bei sulaukia visų naujausių „Android“ versijų bei žinoma - visų saugumo atnaujinimų.

Tad jei norite išbandyti „custom ROM“, pirmiausia rekomenduojame „LineageOS“ - kokius telefonus palaiko šios bendruomenės „custom ROM“, galite peržiūrėti štai čia.  

Jeigu vis dėlto Jūsų įrenginio nėra - galite pasinaudoti puslapiu Needrom.com. Tai bene didžiausias puslapis internete, kuris pateikia pačių įvairiausių modelių operacines sistemas - tiek oficialias, tiek ir ne. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį ir į komentarus prie Jūsų pasirinkto „custom ROM“, kad vėliau netektų gailėtis. Rinkitės tik tuos, kurie turi pakankamą kiekį gerų atsiliepimų - taip sumažinsite riziką iki minimumo. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Lukas Snarskis
(34)
(5)
(29)

Komentarai (18)