Pasklido gandai, kad Rusija Sirijoje numetė savo „Visų bombų tėvu“ pravardžiuojamą aviacinį užtaisą (Video)  ()

Kol vieni teigia, kad amerikiečių „Visų bombų motina“ yra galingiausia nebranduolinė bomba pasaulyje, rusai nesutinka. Jie teigia,kad jų turimas „Visų bombų tėvas“ yra bent keturis kartus galingesnis. Dabar šaltiniai Sirijoje teigia, kad galingiausias rusų nebranduolinis sprogmuo buvo panaudotas šalies Deir ez Zoro mieste.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Visų bombų motinos“ (MOAB) galingumas prilygsta vienuolikai TNT tonų. Tuo tarpu Rusijos pateikiamoje informacijoje nurodoma, kad „Visų bombų tėvas“ pasižymi 44 TNT tonų galingumu. Šaltiniai Sirijoje internete paskleidė pranešimus, kad Rusiją šį ginklą panaudojo koviniuose veiksmuose prie Deir ez Zoro miesto. Visgi, jokių oficialių duomenų kol kas nėra. Visgi, jei tai tiesa, „Visų bombų tėvas“ yra galingiausia kada nors mūšyje panaudota nebranduolinė bomba.

Ji, jei tikėtume Rusijos informacija, amerikietišką konkurentę lenkia daugeliu paramentrų. Visų pirma, ji sunaikina viską 300 metrų pločio teritorijoje. Tuo tarpu „Visų bombų motina“ tai padaro kur kas mažesnėje 150 m teritorijoje. MOAB sveria 9,8 tonas, o „Visų bombų tėvas“ - tik 7,1 toną. Kartu galingiausia rusiška nebranduolinė bomba yra ir mažesnė dydžiu, lengviau transportuojama ir pigėsnė. Ji buvo sukurta tam, kad pakeistų pačius mažiausius šalies branduolinius užtaisus.

„Visų bombų tėvo“ bandymas 2007 metais

Abu šie nepaprasti ginklai - tai termobarinės bombos. „Visų bombų tėvas“ sprogsta ore, paskleisdamas degių dujų (etileno oksido) debesį, kuris tuomet uždegamas. Taip sukuriamos slėgio bangos, o viskas, kas yra aplink sprogimo epicentrą, yra sudeginama. Slėginės bangos ypač pavojingos uždaroms erdvėms, tokioms kaip tankai, bunkeriai, saugyklos ir taip toliau. 

Kol kas neaišku, kaip Rusija galėjo Sirijoje panaudoti šį ginklą. Spėliojama, kad šią bombą galėjo numesti TU-160 strateginis bombonešis. Visgi, 2007-ųjų bandymo vaizdo įraše matyti, kad bomba yra išridenama iš kažkokio krovininio lėktuvo. Tai nėra taip jau keista - „Visų bombų motina“ taip pat paleidžiama iš krovininio „C-130 Hercules“.

Taip pat neaišku, ir kodėl ši bomba naikino būtent Deir ez Zoro miestą, tačiau jam kliūva jau ne pirmą kartą. Jį bombardavo ir Rusijos aviacija, ir JAV karinės oro pajėgos, ir Sirijos lėktuvai, ir net Irano raketinė artilerija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(21)
(0)

Komentarai ()