Tai turėjo būti geriausias pasaulyje telefonas, bet kaip yra iš tikro? Kas tikrai yra unikalu, o kas tiesiog patobulinti sprendimai (Video)  ()

„Apple“ kompanija oficialiai pristatė jubiliejinį „iPhone X“. Nuo pirmojo „iPhone“ pristatymo akimirkos prabėgo 10 metų. Prieš 10 metų Styvas Džobsas pareiškė, kad „Apple“ iš naujo išrado telefoną. Nuo to momento išmanieji telefonai iš tikrųjų tapo neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi. Per pastaruosius 10 metų išmanieji nuolat įvairiai evoliucionavo ir tapdavo galingesni, tačiau kardinaliai nesiskyrė nuo originalaus „iPhone“. Daugelis laikė, kad „iPhone X“ taps nauju tašku išmaniųjų telefonų rinkoje. Su kokiu produktu „Apple“ nusprendė pradėti antrąjį „iPhone“ dešimtmentį?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stilistika ir procesorius

Pirmuoju ir svarbiausiu „iPhone X“ pakeitimu tapo telefono dizainas.

Visi ankstesni modeliai buvo išoriškai didinami ir mažinami, tačiau sąveikos su išmaniuoju būdas nesikeitė ilgus metus.

„iPhone X“ išmaniajame „Apple“ nusprendė atsisakyti pagrindinio elemento, su kuriuo siejosi visas įrenginio valdymas – „Home“ mygtuko.

Jam paprasčiausiai neatsirado vietos priekinėje įrenginio pusėje, nes čia praktiškai visą skydelį užima didžiulis 5.8 col. įstrižainės OLED Super Retina ekranas su HDR10 ir 3D Touch palaikymu.

Ekranas kaip ir paskutinės kartos „iPad Pro“ įrenginyje čia palaiko automatinio baltos spalvos balanso pakeitimo priklausomai nuo aplinkos funkciją.

„iPhone X“ ekraną pavadinti visiškai berėmiu negalima, nes iš visų pusių yra kelių milimetrų rėmeliai.

Maža to, viršutinėje ekrano dlayje yra anga pokalbių garsiakalbiui, kamerai ir įvairiems jutikliams. Kaip ir „Samsung Galaxy S8“, jubiliejinio „iPhone“ ekranas turi užapvalintus kampus.

Galima pastebėti, kad tarsi sekdama „Samsung“ pavyzdžiu, „Apple“ „iPhone X“ įrenginyje atsisakė baltos priekinės dalies – nepriklausomai nuo korpuso spalvos varianto, priekinė dalis jubiliejiniame „iPhone“ yra juodos spalvos.

Korpuso forma „iPhone X“ mažai kuo skiriasi nu praeitų metų „iPhone 7“, tačiau pirmą kartą per kelis metus pasikeitė medžiagos.

Telefono rėmelis yra pagamintas iš chirurginio plieno, o galinis skydelis yra stiklinis. Panašią konstrukciją „Apple“ naudojo „iPhone 4“ ir „iPhone 4S“ laikais.

Šį kartą stiklinio dangtelio atsiradimas yra paremtas visų seniai laukiamos funkcijos – bevielio įkrovimo atsiradimu. Taip pat „Apple“ pristatė savo bevielio įkrovimo stotelę „AirPower“, skirtą telefono, išmanaus laikrodžio ir ausinių įkrovimui.  

Dar vienas svarbus „iPhone X“ pakeitimas yra tas, kad maitinimo mygtukas dabar tapo daugiafunkcinis. Jis tapo didesnis ir dabar atlieka kelis uždavinius. Pavyzdžiui, dvigubas paspaudimas įjungia mokėjimų sistemą „Apple Pay“, o ilgas mygtuko paspaudimas paleidžia „Siri“.

„iPhone X“ turi naują „A11 Bionic“ procesorių. Jį sudaro 4 energetiniu efektyvumu pasižymintys branduoliai „Mistral“, atskakingi už nesudėtingų uždavinių atlikimą ir 2 aukšto našumo „Monsoon“ branduoliai.

Šis procesorius tapo pirmuoju lustu su „Apple“ gamybos grafiniu procesoriumi. Remiantis išankstiniais sintetiniais testais, „iPhone X“ šiai dienai yra našiausias mobilusis įrenginys pasaulyje. Taip pat „Apple“ pareiškė, kad „iPhone X“ lygiant jį su praeitų metų „iPhone 7“ veikia 2 valandoms ilgiau.

„iPhone X“ atpažins veidą, bet piršto jau nebe

Kadangi „iPhone X“ nebeturi „Home“ mygtuko, natūraliai kyla klausimas: kur dingo pirštų atspaudų skaitytuvas „Touch ID“?

„Apple“ nusprendė, kad jis daugiau nereikalingas ir pašalino jį. Naudotojų duomenų apsaugai naudojama nauja veido atpažinimo „Face ID“ sistema. Už jos veikimą atsako jutiklių rinkinys viršutinėje telefono dalyje.

Pasak „Apple“ neteisingo „Face ID“ suveikimo tikimybė yra labai menka – 1 atvejis iš milijono. Be to, „iPhone X“ atrakinti tokiu būdu galima ir visiškoje tamsoje. „iPhone X“ labai tiksliai moka sekti naudotojo veido padėtį.

„Apple“ pristatė kelis šios funkcijos pritaikymo variantus. Pavyzdžiui, „Pranešimų“ programėleje galima kurti animuotas šypsenėles ir netgi jas įgarsinti.

„iPhone X“ didelių galimybių kamera, tačiau ar geresnė nei konkurentų?

Kalbant apie kameras, lyginant su praeitų metų modeliais, jokia revoliucija čia neįvyko. Pagrindinė kamera, kaip ir „iPhone 7 Plus“, yra dviguba ir su tokia pat 12 megapikselių raiška.

Kameros veikimo principas irgi nepakito: vienas modulis yra skirtas įprastiems plačiakampiams kadrams, o antrasis su teleobjektyvu leidžia fiksuoti vaizdus su dvigubu optiniu priartinimu ir antrojo plano išliejimu. Pasak „Apple“ čia panaudoti nauji jutikliai.

Skirtingai nei „iPhone 7 Plus“ ir „iPhone 8 Plus“, „iPhone X“ antrasis modulis su teleobjektyvu taip pat turi optinio stabilizavimo sistemą, kaip ir pagrindinis kameros modulis. Tai leidžia gauti tikrai labai kokybiškus kadrus su dvigubu priartinimu net blogo apšvietimo sąlygomis.

Priekinė „iPhone X“ kamera leidžia daryti asmenukes su išlietu galiniu fonu. Portretų režime atsirado „Portrait Lighting“ funkcija, kuri leidžia naudoti blykstę. Yra numatyti keli įvairūs blykstės veikimo variantai, imituojantys įvairias fotostudijoje sąlygas. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Varlė.lt
Varlė.lt
(10)
(20)
(-10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: