„Apple“ strategija puikiai parodo, kaip veikia rinka ir masinė psichologija: galite dėl to pykti, bet tai uždirba milijardus dolerių  (1)

Naujasis „iPhone X“ į rinką ateina žiežirbuodamas visomis įmanomomis technologinėmis naujienomis: ekranu per visą korpuso priekį, veido atpažinimu, belaidžiu krovimu ir pagerinta kamera.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-09-21 „Apple“ strategija puikiai parodo, kaip veikia rinka ir masinė psichologija: galite dėl to pykti, bet tai uždirba milijardus dolerių  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet vis tiek – ar kas nors mokės tiek net ir už naujausią „Apple“ produktą?

CNN žurnalistas Davidas Goldmanas lažinasi, kad taip.

„Apple užsiaugino pirkėjų klasę, kurie moka daugiau – ir tikisi mokėti dar daugiau – už prekinio ženklo prestižą“ - interviu CNN neseniai sakė vienas iš „Apple“ įkūrėjų Steve Wozniakas (beje, prieš keletą metų lankęsis ir Lietuvoje - red.). - Net patys kiečiausi technologijų specialistai nori pasirodyti, kad turi naujausią „iPhone“.

Ar kaina - tikrai šokiruojanti?

„iPhone X“ yra pirmasis „iPhone“ per trejus metus, kuris tikrai kažkuo skiriasi nuo „iPhone 6“.

Bet nors dauguma ir nori naujausio ir geriausio, vis dėlto jie ne visada nori maksimaliai išsileisti, pirkdami „iPhone“.

Prieš dešimt metų klientai vaidino šokiruotus ir išgąsdintus, kai kompanija paskelbė, kad naujasis telefonas kainuos 599 JAV dolerius – ir galiausiai „Apple“ sumažino kainą visais dviem šimtais dolerių, o taip pat pasiūlė nuolaidas tiems, kurie jau buvo nusipirkę „iPhone“ už didžiąją kainą.

Persikeliant į šiandieną – vidutinė šių laikų „iPhone“ pardavimų kaina yra 605 JAV doleriai – ir niekas dėl to netaria nė žodelio. O 256 GB „iPhone 7 Plus“ modelis kainavo net ir 969 dolerius – taigi, grubiai tariant, jau yra tokių, kurie iš telefoną mokėjo tūkstantį dolerių.

„Apple“ ir kitos kompanijos nuveikė įspūdingą darbą sumažindami kainos šoką, leisdamos lengvai įsigyti telefonus išsimokėtinai, mokant įmokas kartą per mėnesį, ir vidutinė tokios įmokos kaina per paskutiniuosius dvejus metus siekė tik 25 dolerius.

Jei naujasis „iPhone X“ kainuos 999 dolerius; tai reiškia, kad išsimokėjimo suma per mėnesį, jei išsimokama per dvejus metus, sieks 42 dolerius. Tai reiškia – 17 dolerių daugiau, nei žmonės įpratę mokėti dabar.

„Apple“ analitikas Gene’as Munsteris kartu su rizikos kapitalo įmone, besispecializuojančia technologijų sektoriuje „Loup Ventures“, įsitikinęs kad už naująjį „iPhone X“ 999 JAV dolerius sutiks mokėti 30-40 proc. „Apple“ klientų.

Telefonas - vis vertingesnis įprotis

Remiantis comScore tyrimu, žmonės per dieną prie telefono praleidžia daugiau nei 4 valandas. Ir tai telefonus paverčia vertingesne įranga už bet ką kita – tame tarpe ir nešiojamuosius kompiuterius, kurių jau nesunkiai galima rasti ir pigesnių už 1000 JAV dolerių.

„Iš visų investicijų į technologijas, telefonas turi didžiausią grąžą“, - sako G.Munsteris. - Ir žmonės jaučiasi vis geriau leisdami dideles sumas už telefonus“.

Siūlo trokštamiausią produktą

Visam tam kontrargumentas būtų tai, kad rinkoje galima rasti tikrai puikių telefonų, kurie kainuoja mažiau nei 400 JAV dolerių.

„Xiaomi“, „OnePlus“ ir „Motorola“ prisijungė prie lenktynių siūlydami konkurencingas kainas ir stebėtinai aukštą produktų kokybę. Ir tai supranta net „Apple“ - dėl to ir egzistuoja „iPhone SE“, kainuojantis 399 dolerius.

Bet „Apple“ analitikas Horace Dediu, dirbantis kartu su „Symco“, tiki, kad kompanijos strategija siūlyti pačios aukščiausios klasės telefonus yra teisinga – nes ji pagrįsta klasikine mažmeninės prekybos strategija.

Vartotojų elektronikos (angl. consumer electronics) kūrėjai dažniausiai siūlo žemų kainų, vidutinės klasės ir aukštos klasės produktus, ir dauguma tipinių vartotojų perka vidurinės klasės įrenginius. „Apple“ pasiūlė mažiau brangius ir vidutinės klasės „iPhone“, bet iki šiol ji dar nežengė į rinką su didžiausiomis fanfaromis ir trokštamiausiu „iPhone“ didžiausiems „Apple“ fanams.

„Be trokštamo produkto kompanija neturi vertės“, - sako H.Dediu. - Bet kai kurie žmonės nori pirkti brangius dalykus tam, kad gerai jaustųsi patys, nes nori dovanoti brangias dovanas ar jaustis galingi, o gal įtakingi“.

O ką apie telefoną už 999 JAV dolerius mano pats didžiausias „Apple“ fanas?

„Esu tikras, kad norėsiu mažiausiai vieno naujojo „iPhone“, bet ne penkių, kaip kad norėdavau anksčiau“, - sako S. Wozniakas.

Portalas „Business Insider“ pateikė „iPhone X“ kainas už JAV ribų:

  • Rusija: 79 990 rublių (1 390 USD)
  • Europos Sąjunga: apie 1159 eurų (1 377 USD)
  • Didžioji Britanija: 999 svarai sterlingų (1 338 USD)
  • Meksika: 23 499 Meksikos dolerių (1 338 USD)
  • Kinija: 8 338 juanių (1 280 USD)
  • Australija: 1 579 Australijos dolerių (1 259 USD)
  • Honkongas: 8 558 Honkongo dolerių ( 1 099 USD)
  • Kanada: 1 319 Kanados dolerių (1 081 USD)
  • Japonija: 112 800 jenų (1 019 USD)
  • JAV: 999 JAV doleriai

Parengta pagal CNN ir BusinessInsider.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(25)
(-23)

Komentarai (1)