Kas kaltas dėl pirmosios mirties važiuojant autonominiu režimu su „Tesla Model S“? JAV nacionalinės transporto saugos valdyba paskelbė tyrimo išvadas - kliuvo ir vairuotojui, ir „Teslai“  (2)

Elektromobiliuose „Tesla“ naudojama autopiloto sistema iš dalies kalta dėl vyro žūties per avariją Floridoje praėjusių metų gegužę, kai jo automobilis rėžėsi į sunkvežimį, konstatuojama paskelbtoje ataskaitoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vairuotojo per didelis pasitikėjimas „Tesla“ sistema – pusiau autonomine vairavimo sistema, skirta naudoti kartu su žmogumi vairuotoju, – leido „ilgai nedalyvauti vairavimo procese“, dėl ko įvyko susidūrimas su sunkvežimiu, teigiama JAV nacionalinės transporto saugos valdybos ataskaitoje.

Tarnybos darbuotojai taip pat nustatė, kad „Tesla“ sistema leido vairuotojui naudoti ją kelyje, kuriame autopilotas nebuvo skirtas naudoti.

„Tesla“ leido vairuotojui naudoti sistemą už aplinkos, kurioje ji buvo skirta naudoti, ribų“, – sakė minėtos tarnybos vadovas Robertas Sumwaltas.

„Ir sistema suteikė vairuotojui per didelę laisvę, kad jis galėtų sutelkti savo dėmesį į kažką kitą, o ne vairavimą. To rezultatas – susidūrimas, kurio, atvirai kalbant, niekada neturėjo būti“, - sakė jis.

Ataskaitoje analizuojami veiksniai, prisidėję prie keturiasdešimtmečio „Tesla“ entuziasto Joshua Browno žūties, kai jis nesureagavo į septynis „Tesla“ sistemos perspėjimus grįžti prie aktyvaus vairavimo.

Po šios avarijos „Tesla“ atnaujino autopiloto sistemą, kad ši išsijungtų, jeigu vairuotojas nereaguoja į tris perspėjimus.

Tačiau minėtos tarnybos ekspertai kalba ir apie kitus autopiloto sistemos defektus, įskaitant ir tai, jog J. Brownas važiavo keliu, kuriam autopilotas nebuvo skirtas.

Nepaisant to, kad sistema gali skaityti greičio ženklus ir kitus pranešimus, ji neišjungia autopiloto tokiuose keliuose.

Avarijos metu J.Brownas važiavo 74 mylių per valandą (118 kilometrų per valandą) greičiu, nors leistinas maksimalus greitis tame kelyje buvo 65 mylios per valandą. Jis atsitrenkė į sunkvežimį, kai šis persirikiavo į kairę. „Tesla“ tiesiog palindo po sunkiasvore mašina, teigiama tyrėjų ataskaitoje.

Tiesa, joje nurodoma, kad JAV nacionalinės transporto saugos valdybos ekspertai nepriėjo prie bendros išvados, kuo avarijos metu buvo užsiėmęs „Tesla“ vairuotojas, kad nesutelkė dėmesį į vairavimą, bei kodėl sunkvežimio vairuotojas nesulėtino.

Po avarijos policija nustatė, kad sunkvežimio vairuotojo kraujyje buvo aptikta marihuanos pėdsakų. Tačiau JAV nacionalinės transporto saugos valdyba negalėjo nustatyti, ar narkotikas turėjo įtakos avarijai.

„Tesla“ atsakas

Šios ataskaitos buvo nekantriai laukiama, nes šiuo metu „Tesla“ pirmauja autonominio vairavimo srityje. Be to, kyla daug klausimų dėl autonominio vairavimo saugumo ir potencialių problemų.

Po ataskaitos paskelbimo išplatintame „Tesla“ pranešime nurodoma, kad jos automobiliuose naudojama autopiloto sistema „gerokai padidina saugumą, kaip ir JAV nacionalinės transporto saugos valdyba nustatė, kad avarijų sumažėja 40 proc.“.

Pranešime taip pat nurodoma, kad „mes dėkojame už JAV nacionalinės transporto saugos valdybos atliktą praėjusiais metais įvykusios tragiškos avarijos analizę ir įvertinsime jų rekomendacijos toliau tobulindami savo technologiją“.

Bendrovė teigia, kad „ir toliau ypatingai aiškiai informuos potencialius klientus, kad autopiloto sistema nėra visiško autonominio vairavimo sistema ir kad vairuotojai visuomet turi būti budrūs“.

Verta paminėti, kad sausį savo tyrimą atlikęs JAV transporto departamentas „Tesla“ autopiloto sistemoje neaptiko jokių defektų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(32)
(1)
(31)

Komentarai (2)