Piratavimas nesukelia žalos? Kaip Europos Komisija užsakė tyrimą, o paskui viską bandė tyliai nuslėpti  (24)

Nenoromis, po pusantrų metų nuo tyrimo pabaigos, verčiama aktyvistų, Eurokomisija paskelbė prieš keturis metus pradėto tyrimą, turėjusį įvertinti piratavimo sukeliamą žalą autorinėmis teisėmis apsaugotam turiniui. Paaiškėjo, kad jo įtaka pernelyg išpūsta, jei neskaičiuosime naujausių blokbasterių piratavimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2013 metais Europos Komisija užsakė tyrimą, turėjusį parodyti, kaip piratavimas veikia muzikos, knygų, filmų ir žaidimų pardavimus ES. Iki 2015 metų Nyderlandų kompanija Ecorys tyrimui išleido ~360 tūkstančių eurų ir nustatė, kad:
„Bendrai, tyrimo rezultatai statistiškai patikimai nerodo, kad pardavimus pakeičia internetiniai autorių teisių pažeidimai. Tai nebūtinai reiškia, kad piratavimas neturi poveikio, o tik tai, kad statistinė analizė pakankamai patikimai to poveikio neparodo.”

Ataskaitoje nurodoma, kad nelegalūs parsisiuntimai ir žiūrėjimai internete gali netgi padidinti legalius žaidimų pardavimus. Vienintelis ataskaitoje rastas neigiamas poveikis yra didieji blokbasteriai:

„Rezultatai rodo 40 procentų išstūmimo lygį, tai yra, dešimčiai nelegalių filmo peržiūrų tenka keturiais mažiau legalių peržiūrų.”

Vidutiniškai tai reiškė 4,4% mažesnius pardavimus

Tyrimas pasirodė tik dabar, nes Europos Parlamento narė Julia Reed, atstovaujanti Vokietijos Piratų partiją, paskelbė ataskaitą savo tinklaraštyje, gavusi ją, pasinaudodama ES Informacijos laisvės dokumentų užklausa.

Europos skaitmeninių teisių organizacija rašo, kad visas ataskaitos tekstas (pdf) buvo tyčia neskelbiamas, nurodydama dviejų Komisijos pareigūnų akademinį darbą. Šiame darbe – „Filmų piratavimas ir pardavimų išstūmimas Europoje” – minima tik Ecory ataskaitos dalis, nurodanti ryšį tarp piratavimo ir populiariųjų filmų prarandamų pardavimų, neminint kitų ataskaitoje aprašomų atvejų. Be to, straipsnyje netgi nenurodoma, kad cituojama informacija paimta iš Ecory tyrimo.



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(116)
(3)
(113)
Bendrinti

Komentarai (24)

Susijusios žymos: