Lengviausia savaeigė 105 mm haubica - viena kompanija sugalvojo, kaip svarbią artilerijos rūšį pritaikyti šiuolaikinei greitai karybai (Video)  (4)

Haubicos kuria didžiulę atatranką,todėl turi būti montuojamos ant sunkų platformų. Tai kelia visą eilę problemų - haubicai sunkiau judėti, pereiti iš vienos pozicijos į kitą, todėl priešui ją lengviau eliminuoti iš mūšio lauko. „Mandus Group“ pristatė kiek netradicinį sprendimą - 105 milimetrų haubicą, kuri gali judėti labai greitai. Kaip jiems tai pavyko?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sunkių mašinų lėtumas yra tik dalis problemos. Jas pačias yra kur kas sudėtingiau transportuoti dėl to, kad jos nėra tinkamos krovininiams lėktuvams, užima daug vietos ir laivuose. Taigi, „Mandus Group“ užsibrėžė tikslą išspręsti šią problemą ir sukurti haubicą, kuriai sunkios ir didelės platformos nereikia stabilumui užtikrinti. Kompanijos 105 milimetrų haubicą galima montuoti ant palyginti nedidelio visureigio „Humvee“ ar net „Ford F-250“ pikapo.

Įprastos panašaus kalibro haubicos tokias mašinas tiesiog apverstų arba sugadintų - kas nors tikrai neatlaikytų atatrankos. „Hawkeye“ vadinama sistema susidoroja pasitelkdama hidraulinę amortizavimo sistemą. Prie visureigio ar pikapo sumontuojamos ir hidraulinės stabilizavimo kojos, kurios gali būti nuleidžiamos ar suskleidžiamos per kelias sekundes vos paspaudus mygtuką. „Hawkeye“ - 105 mm haubica ir visureigis - yra lengviausia savaeigė haubica pasaulyje. Bent jau taip teigia gamintojas.

Suprasti, kodėl tokia labai mobili haubica yra naudinga mūšyje, yra nesunku. Tokio tipo artilerija įprastai lieka už priešaikinių linijų. Ji priešui gali sukelti daug žalos, tačiau pati tampa aiškiu taikiniu, kurį reikia pašalinti, norint pasiekti žymesnių laimėjimų. Išsisukti nuo priešiškos ugnies artilerija gali tik nuolat judėdama. Tokia sistema kaip „Hawkeye“ gali greitai iš vienos vietos persikelti į kitą. Atstumas tarp šių taškų gali būti pakankamai didelis, nes sistema juda dideliu greičiu ir gali įveikti nedideles gamtines kliūtis.

„Hawkeye“ gali tris minutes šaudyti aštuonių šūvių per minutę greičiu - vėliau reikės palaukti, kol atvės vamzdis, tai puiki proga pakeisti poziciją. Įprastas sviedinys, paleistas iš „Hawkeye“, gali nuskrieti 11,5 km, o sviedinys su raketiniu varikliu - beveik 20 km. „Hawkeye“ gali šaudyti pačiais įvairiausiais 105 mm sviediniais.

Šia sistema jau susidomėjo JAV lengvosios pėstininkų brigados ir karinio jūrų laivyno pėstininkai. Greitame kare tokios haubicos yra nepakeičiamos. Geriausia tai, kad ginklą galima montuoti ir ant didesnio pikapo - karo sąlygomis tai suteiktų reikalingo lankstumo.

„Hawkeye“ sistema video siužete

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(36)
(0)
(36)

Komentarai (4)