Svarbiausios „Windows“ klavišų kombinacijos, kurias vertėtų žinoti kiekvienam: sutaupysite marias laiko ir atrasite dar nematytų dalykų  ()

Jeigu lygintume laiką, kurio reikia ištiesti ranką iki pelės ir per meniu surasti reikalingą komandą, su vieno ar dviejų mygtukų paspaudimais, darbas neatitraukinėjant rankų nuo klaviatūros būtų kur kas spartesnis. Žinoma, bet kuri viena operacija, atlikta pelės, o ne su klaviatūra, per daug skirtumo nesudaro, tačiau jeigu susumuotumėte visas per savaitę ar mėnesį sutaupytas akimirkas, susidarytų tikrai nemenkas laiko gabalas, rašo popsci.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Būtent dėl to – norint taupyti laiką – reikėtų išmokti, kaip įmanoma daugiau, savo naudojamos operacinės sistemos klavišų kombinacijų, atliekančių tam tikras standartines, dažniau naudojamas operacijas.

Kelis kartus pabandykite įprastai pele atliekamą darbą padaryti klavišais ir suprasite, kaip tai naudinga.

Pateikiame 20 pačių būtiniausių klavišų kombinacijų, kurios veikia „Windows“ operacinėje sistemoje ir didžiojoje dalyje šiai sistemai skirtų programų.

Esminės kombinacijos

Ctrl+Z: Atšaukti paskutinį veiksmą

Kad ir kokią programą benaudotumėte, Ctrl+Z klavišų kombinacija atšauks paskutinį joje atliktą veiksmą – ar būtumėte netyčia ištrynę pastraipą ką tik parašytame tekste, ar ištrynę ne tą rinkmeną. Tai yra tikrai gyvybę gelbstinti kombinacija.

Ctrl+W: Uždaryti langą

Tai dar viena kombinacija, veikianti kone bet kurioje programoje. Ctrl+W uždarys bet kokį tuo metu aktyvuotą langą – ar tai būtų interneto naršyklė, ar „File Explorer“, ar peržiūrima nuotrauka. Ir nereikės su pele ieškoti to mažiuko mygtuko su X ženklu viršutiniame dešiniame ekrano kampe.

Ctrl+A: Pažymėti viską

Ši kombinacija leidžia vienu prisilietimu prie klaviatūros pažymėti visą dokumente esantį tekstą ar visas rinkmenas segtuve. Kombinacijos naudojimas sutaupytų begalę laiko, palyginti su bandymu paspausti pelės mygtuką ir važiavimu per visą tekstą iki pat jo pabaigos.

Alt+Tab: Persijungti tarp naudojamų programų

Tai yra viena iš klasikinių „Windows“ kombinacijų, kuri yra tiesiog nepamainoma, kai vienu metu dirbate su keliomis programomis. Tik paspauskite Alt ir tada spaudinėkite Tab, kol aktyvuosis jums reikalingos programos langas.

Alt+F4: Uždaryti programą

Dar viena kombinacija, pažįstama visiems „Windows“ operacinės sistemos veteranams: Alt+F4 uždaro tuo metu aktyvuotą programą, tad, jeigu ji nėra valdoma per „standartinę“ lango sąsają, o per kokius nors specifinius meniu (dažniausiai tai būdinga viso ekrano režimu veikiančioms programoms, pvz., žaidimams), sutaupysite daug laiko, kurį skirtumėte reikiamų meniu punktų paieškai. Ir nesibaiminkite neišsaugoto darbo praradimo – jeigu tokio bus, programa būtinai paklaus, ar norėtumėte išsaugoti.

Patogesnė „Windows“ navigacija

Win+D: Parodyti arba paslėpti darbastalį

Ši klavišų kombinacija sumažina visų veikiančių programų langus iki nematomo dydžio, kad atsiskleistų visas darbastalio vaizdas. Jeigu ant kompiuterio darbastalio laikote darbui reikalingas rinkmenas, taip jas pasieksite per kelis akimirksnius.

Win+rodyklė kairėn arba Win+rodyklė dešinėn: Sumažinti programos langą iki pusės ekrano

Tokia klavišų kombinacija tiesiog padalija ekraną į dvi dalis ir, priklausomai nuo to, kokį krypties mygtuką paspaudėte, vienoje pusėje patalpina tuo metu aktyvią programą. Tuomet panašią operaciją galima atlikti su kita programa, tik įkeliant ją į kitą ekrano pusę ir matyti tvarkingai išdėstytus iškart abiejų programų langus.

Win+Tab: Atidaryti veikiančių programų peržiūrėjimą

Ši kombinacija veikia panašiai, kaip ir Alt+Tab, tačiau naudojamas modernesnis persijungimo tarp „Windows“ programų įrankis. Naujausia šio įrankio versija užpildo ekraną visų tuo metu atidarytų programų vaizdo sumažintomis versijomis, iš kurių nesunku suprasti, kurio būtent lango jums tuo metu reikia.

Tab ir Shift+Tab: pirmyn ir atgal šokinėti tarp galimų pasirinkimų

Kai atidaromas dialogo funkcijų turintis langas, šie mygtukai leidžia šokinėti tarp galimų pasirinkimo variantų pirmyn (Tab) ir atgal (Shift+Tab), tad nereikia vargintis spaudinėjant pele. O jeigu naudojatės programa, kurioje yra langų skirtukų (pvz., interneto naršykle), kombinacijos Ctrl+Tab ir Ctrl+Shift+Tab perkels jus iš vieno skirtuko į kitą – pirmyn ir atgal.

Ctrl+Esc: Atidaryti „Start“ meniu

Ši klavišų kombinacija atidarys „Start“ meniu nenaudojant pelės. O jei net ir įsijungę šį meniu nenorėsite liestis prie pelės, tarp meniu punktų galite judėti mygtukais Tab ir Shift+Tab.

Gudrybės pažengusiems

F2: Pervadinti

Norite pakeisti pasirinktos rinkmenos pavadinimą? Barkštelėkite funkcinį klavišą F2. Ta pati komanda veikia ir kitose programose – pavyzdžiui, „Excel“ paspaudus F2 galima keisti tuo metu aktyvuoto langelio turinį.

F5: Atnaujinti

Funkcinių klavišų eilutėje gana dažnai labiausiai nutrintas būna mygtukas F5. Paspaudus šį mygtuką bus atnaujintas atidaryto lango turinys – tai ypač naudinga naudojantis naršykle. Po atnaujinimo ekrane matysite naujausią peržiūrimo turinio versiją.

Win+L: Užrakinti kompiuterį

Trumpam atsitraukiate nuo kompiuterio? Tuomet ši kombinacija užrakins kompiuterį ir grąžins vaizdą į prisijungimo ekraną. Tad bet kokiems smalsučiams, norintiems pažiūrėti, kas gero yra jūsų kompiuteryje, pirmiausia reikės sužinoti jūsų slaptažodį.

Win+I: Atidaryti „Windows“ nustatymus

Jeigu tik kada nors kils noras pakoreguoti kokius nors „Windows“ operacinės sistemos veikimo ypatumus, ši klavišų kombinacija atidarys operacinės sistemos nustatymų langą. Panaši kombinacija – Win+A – atidarys pranešimų skydelį, kuriame pateikiami naujausi operacinės sistemos pranešimai ir yra siūloma greita prieiga prie kai kurių nustatymų.

Win+S: Ieškoti kompiuteryje

„Windows“ užduočių juostoje esanti padidinimo stiklą vaizduojanti piktograma gali būti aktyvuojama ir klaviatūra – ši funkcija leidžia užduoti klausimą skaitmeniniam asistentui „Cortana“ arba ieškoti programų ar rinkmenų.

Win+PrtScn: Išsaugoti ekrano atvaizdą

Jokios grafikos redagavimo programos nėra reikalingos norint išsaugoti ekrano atvaizdą – pakanka šios klavišų kombinacijos, ir tos akimirkos ekrano vaizdas buvo išsaugotas PNG formato rinkmenoje „Screenshots“ segtuve, kuris yra kitame jūsų segtuve „Pictures“. Tas pats ekrano atvaizdas bus perkeltas ir į laikinąją kompiuterio atmintį (angl. clipboard). O jeigu norite, kad būtų fiksuojamas ne viso ekrano, bet tik tuo metu aktyvaus lango vaizdas, spauskite Alt+PrtScn. Tiesa, šiuo atveju rinkmena automatiškai neišsaugoma – ji atsiranda laikinojoje atmintyje, tad norint vaizdą išsaugoti teks atsidaryti „Paint“ ar kažką panašaus.

Ctrl+Shift+Esc: Atidaryti veikiančių programų valdymo langą

Veikiančių programų valdymo langas parodo viską, kas veikia jūsų „Windows“ sistemoje – ir matomas programas, ir foniniu režimu veikiančius procesus. Ši klavišų kombinacija atvers valdymo langą, nepriklausomai nuo to, kokią programą tuo metu naudotumėte.

Win+C: Pasikalbėti su „Cortana“

Ši kombinacija įjungia skaitmeninio asistento „Cortana“ klausymo režimą, tačiau prieš pradedant juo naudotis jis dar turi būti ir aktyvuotas: paspauskite padidinimo stiklo piktogramą užduočių juostoje (arba Win+S) ir pasirinkite dantračio piktograma pažymėtą punktą (deja, Tab klavišu jo pasirinkti nepavyks). Atsidariusiame meniu įjunkite klaviatūros kombinacijos naudojimą norint pasikalbėti su asistentu. Klavišų kombinaciją galima naudoti vietoj „Cortana“ aktyvavimo balso komanda „Hey Cortana“.

Win+Ctrl+D: Sukurti naują virtualų darbastalį

Virtualūs darbastaliai yra tarsi papildomos darbo erdvės, kuriose galima laikyti kai kurias atidarytas programas, tokiu būdu neapkraunant pagrindinio darbastalio atidarytų programų ir langų chaosu. O ši kombinacija leidžia tokį virtualų darbastalį susikurti. Tuomet, norint persijungti iš vieno darbastalio į kitą, paspauskite „Užduočių peržiūros“ mygtuką, esantį dešiniau padidinimo stiklo piktogramos užduočių juostoje ekrano apačioje. Arba ir toliau naudokitės klavišų kombinacijomis: Win+Ctrl+krypties klavišas perkels jus į kitą virtualų darbastalį, o Win+Ctrl+F4 uždarys tuo metu atidarytą darbastalį (ir visas jame atidarytas programas perkels į kitą naudoti tinkamą darbastalį).

Win+X: Atidaryti slaptąjį meniu

„Windows“ turi ir slaptą „Start“ meniu, vadinamąjį „Greitų nuorodų“ meniu, kuriame galima rasti greitą prieigą prie kai kurių sisteminių nustatymų. Iš čia galima greitai rasti Įrenginių valdymo įrankį kompiuterio techninės įrangos (spausdintuvų, klaviatūrų ir kitų prie kompiuterio prijungtų dalykų) peržiūrai ir konfigūravimui. Arba įsijungti „PowerShell“ komandinę eilutę, kurioje pažangesni operacinės sistemos vartotojai įrašinėja komandas tekstiniu pavidalu. Tą patį meniu galima iškviesti prie „Start“ meniu spustelėjus dešinį pelės mygtuką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(106)
(18)
(88)

Komentarai ()