Tokius ginklus iki šiol matydavome tik fantastiniuose filmuose: JAV kariuomenė pradės naudoti lazerine patranka apginkluotą bagį  ()

Lengvas, greitas ir futuristiškas - taip būtų galima apbūdinti šį neįprastą ginklą. Gynybos įrangos rangovas „Raytheon“ ant „Polaris MRZR“ bagio platformos sumontavo lazerinį ginklą. Kaip tokia sistema pasitarnautų įprastomis šiuolaikinio karo sąlygomis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV kariuomenė jau kurį laiką stebi nedžiuginančią tendenciją - artimuosiuose rytuose ir net Europoje daugėja mažų ginkluotų mėgėjiškų dronų. Bepiločiai, sukurti filmavimui, nėra tokie brangūs, bet su atitinkamais priedais gali padaryti daug žalos. Tai - pakankamai nauja problema, bet JAV turi tinkamą ginklą šiai grėsmei atremti.

Jau kurį laiką kalbama apie lazerines patrankas, kurios dronus sudegina tiesiog ore. Tai, žinoma, tik vienas iš būdų kovoti su potencialiai pavojingais orlaiviais. Kiti, tokie kaip radijo signalo trukdymas ar kiti dronai, taip pat yra labai naudingi, tačiau lazeriui niekada nesibaigia kulkos, o pati sistema yra pakankamai universali, kad būtų montuojama ant įvairių karo mašinų ir laivų.

„Raytheon“ norėjo parodyti, kad lazerinė patranka nebūtinai yra didelė ir sunki, ir gali būti greitai panaudojama. Ant „Polaris MRZR“ sumontuoto ginklo širdis - moduliniuose konteineriuose esanti elektronikos sistema ir baterijos, kurias galima įkrauti iš įprasto 220-230 V tinklo. Teigiama, kad dabar naudojamų baterijų pakaks maždaug keturių valandų operacijoms. Lazerį vienu įkrovimu galima panaudoti 20-30 kartų, o prijungus generatorių - ir kur kas daugiau.

Ši sistema turi ir žvalgybos įrangą su elektro-optiniu/infraraudonųjų spindulių jutikliu, kuris veikia kaip naktinio matymo įranga. Lazeris gali nesunkiai ore sudeginti visus smulkiuosius dronus, o visa sistema gali būti greitai perkeliama iš vienos vietos į kitą. „Polaris MRZR“ buvo pasirinktas todėl, kad jau yra naudojamas JAV kariuomenėje, yra pakankamai pravažus ir tvirtas.

Šiuo metu lazeriu ginkluotas bagis gali šaudyti tik sustojęs, tačiau jau artimiausioje ateityje ginklas neturėtų prarasti taiklumo ir bagiui judant. Kaip ir visada tokiais atvejais, ne vienam kils klausimų dėl nešarvuoto lengvojo bagio funkcijos šiuolaikiniame kare. Tačiau „Polaris MRZR“ jau yra naudojami. Kadangi ši sistema saugotų nuo mažųjų dronų, lazeriu ginkluotas bagis patruliuotų netoli priešo linijų esančiose bazėse. Tai padėtų išvengti nemažai problemų, susijusių su modifikuotais mėgėjiškais dronais, kurie gali numesti granatas ar atgabenti rimtesnių sprogmenų priešlėktuvinei gynybai naikinti.

Ši „Raytheon“ sistema kol kas į mūšį nesiruošia, tačiau jau šį gruodį bus demonstruojama eksperimentiniuose manevruose Oklahomoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(2)
(14)

Komentarai ()