Šiaurės Korėja pasakė, kada su JAV sės prie derybų stalo, bet šis pareiškimas irgi nedžiugina  (5)

Kai aprimo kalbos dėl Šiaurės Korėjos grėsmės, žmonės sukluso - gal jau laikas deryboms? Emocijos ir grasinimai prie gero neveda, tačiau trumpos pauzės įtemptoje kelių dešimtmečių istorijoje visada žadina viltis. Žurnalistai paklausė Šiaurės Korėjos režimo atstovų, kada jie sėstų prie derybų stalo ir, kiek netikėtai, gavo nuoširdų atsakymą su labai konkrečia sąlyga. Tačiau problema ta, kad ta sąlyga netinka JAV ir visam pasauliui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tada, kai Šiaurės Korėja savo balistinėmis raketomis galės pasiekti rytinę JAV pakrantę - tada šalis bus pasiruošusi sėsti prie derybų stalo su JAV. Toks šiurpą keliantis pareiškimas iš realistinės prieigos atrodo kraupiai konkretus - Šiaurės Korėja nori kalbėtis kaip lygus su lygiu. Pagal Šiaurės Korėjos ideologiją ir visuotinai priimtą naratyvą, JAV yra didžiausia grėsmė šiai šaliai, todėl derybos dabar reikštų pasidavimą. Kokias sąlygas galėtų kelti Šiaurės Korėja, kuomet jos likimas priklauso nuo JAV sprendimų?

„Prieš užmezgant diplomatinį dialogą su Trumpo administracija, norime pasiųsti aiškią žinią, kad Šiaurės Korėja turi patikimus gynybinius ir puolamuosius pajėgumus atremti JAV agresiją“ – taip CNN kalbėjo  vyriausybės atstovas. Šiaurės Korėja jau ne kartą kalbėjo, kad po derybų stalu savo branduolinės programos tikrai nelaidos, nes tai neapsimoka, kuomet JAV turi ir balistines raketas, ir branduolinį arsenalą.

Anksčiau buvo šaipomasi iš Šiaurės Korėjos ginkluotės ir ambicijų. Tačiau dabar jau pripažįstama, kad ši šalis turi kuria pažangų branduolinės galvutės pristatymo mechanizmą. Nors, aišku, be bandymų duomenų nieko pasakyti neįmanoma, JAV ekspertai įspėja, kad Šiaurės Korėjos branduoliniai smūgiai gali būti ir tikslūs, ir labai galingi. Lygiai taip pat anksčiau buvo šaipomasi ir iš Šiaurės Korėjos hakerių, tačiau ir jų grėsmė juoko nebekelia.

Šiaurės Korėja ir savo aktyviais veiksmais ir retorika meta derybų galimybę šalin nuo stalo. Jai derybos nėra įdomios ir spaudimui šalis nepasiduos. Ji skelbia, kad padėtį aštrina ne ji, o Pietų Korėja ir JAV, kurios vėl rengia pratybas. Prie Korėjos pusiasalio krantų sukiojasi ir JAV branduolinis povandeninis laivas, virš pusiasalio reguliariai skraido JAV strateginiai bombonešiai ir naikintuvai. Šiaurės Korėjos režimas yra ant bangos tiek vidaus politikoje, tiek ir spaudimo įrankių kūrime.

JAV praeitą savaitę Šiaurės Korėjos grėsmę įvertino kaip valdomą, tačiau šis statusas gali keistis. Panašu, kad tada Šiaurės Korėja jau pati norėtų derėtis. Bet kaip atrodytų tokios derybos? Ar Kim Jong-unas tikrai mano, kad tuomet JAV bus linkusi daryti nuolaidas?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(6)
(9)

Komentarai (5)