Europoje – pirmasis pasaulyje 3D spausdintuvu sukurtas betoninis tiltas (Video)  (1)

Populiaria daina tapusio Marcelijaus Martinaičio eilėraščio „Tu numegzk man, mama, kelią“ žodžiai buvo išdainuojami perkeltine prasme. O štai Nyderlanduose žodžiai „Tu atspausdink man, inžinieriau, tiltą“ yra suprantami visiškai tiesiogiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir tai netgi nebe žodžiai, o jau egzistuojantis, oficialiai atidarytas pirmasis pasaulyje 3D spausdintuvu sukurtas betoninis tiltas, daugiausiai skirtas dviratininkams, skelbia „The Guardian“.

Nyderlandų pietrytiniame Gemerto mieste skambėjo aplodismentai, kai statybininkų šalmus užsidėję vietos valdžios atstovai ir kiti oficialūs asmenys pirmieji pervažiavo šį tiltą dviračiais.

„Tiltas nėra labai didelis, tačiau jis yra unikalus, nes buvo pastatytas spausdintuvu“, – Olandijos NOS televizijos kanalui sakė Eindhoveno technologijų universiteto atstovas Theo Saletas.

Tilto, sukurto iš maždaug 800 sluoksnių, spausdinimas truko apie tris mėnesius, spausdinimui naudotas sutvirtintas, iš anksto įtemptas betonas, tvirtino universiteto atstovai.

„Vienas iš tilto spausdinimo privalumų – kad sunaudojama kur kas mažiau betono nei taikant tradicinius statybos metodus, kuomet išliejama tam tikra forma. Spausdintuvas betoną kloja tik ten, kur jis yra reikalingas“, – rašoma universiteto svetainėje.

8 metrų ilgio tiltas driekiasi per griovį su vandens kanalu ir jungia du kelius. Statybų bendrovė „BAM Infra“ patikrino šio tilto saugumą – užtikrinama, kad 2 tonų krūvį jis tikrai atlaikys.

Nyderlandai, kartu su JAV ir Kinija, yra pasaulyje pirmaujančios valstybės, taikančios 3D spausdinimo technologijas, kompiuterius ir robotus statybų srityje.

Praėjusiais metais olandų architektas pristatė unikalų 3D spausdintuvą, kuris gebės spausdinti pastatus „begalinės spiralės“ principu. O Nyderlandų startuolis MX3D jau pradėjo spausdinti tiltą iš nerūdijančio plieno – trečdalis darbo jau yra atlikta, iki kovo spausdinimo darbus ketinama užbaigti, o birželį šis tiltas turėtų būti nutiestas per kanalą Amsterdame.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(1)
(19)

Komentarai (1)