„Senukas“ Abrams dar neketina trauktis į pensiją: po daugybės atnaujinimų JAV armija gavo trečiąją tanko versiją (Video)  (11)

Ko gero vienas labiausiai atpažįstamų šiuolaikinių tankų yra „Abrams“. Ne tik dėl pagaminto milžiniško jų kiekio, bet ir dėl daugybės karų, kuriuose galėjo įrodyti savo jėgą. Tiek propagandinę objektyvams, tiek prieš oponentus kovos lauke. Ir jei daug jo amžininkų pamažu užleidžia savo gretas naujos kartos technikai, amerikiečiai to daryti savo flagmanui neskuba. Priešingai. Jo tarnybos laikas bus tik ilginamas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią savaitę JAV pajėgos oficialiai gavo pirmuosius M1A2 tankus atnaujintus iki trečiosios versijos. Pirmuoju etapu atnaujintų tankų bus tik 45 vnt., bet su laiku planuojama atnaujinti visus iki vieno turimus Abrams. Kokio mąsto išlaidos laukia, galima įsitikinti pažvelgę į skaičius: pirmam etapui skirta 270 milijonų dolerių. Tačiau laukia dar bent 1500 tankų, kuriems finansavimas kol kas dar neskirtas. Tam prireiks ne mažiau kaip devynių milijardų dolerių.

Vienu svarbiausiu šio paketo darbų įvardijamas misijoms atlikti reikalingų prietaisų didesnis sumoduliarinimas. Senoji sistema būdavo atnaujinama, tačiau jos principas buvo likęs nuo pat kovos mašinos suprojektavimo ankstyvaisiais aštuoniasdešimtaisiais. Vairuotojo pultas, vado turimi aukštos raiškos ekranai ar kita įranga galėdavo sugesti įvairiuose taškuose. Juos reikėdavo atrasti bei taisyti. Naujoje modulinėje sistemoje žadami gedimai plokštės lygyje, kurį diagnozavus ir izoliavus, bus galima viską išspręsti pakeitus tą plokštę nauja. O pastaroji būtu itin atspari. Mūšio laukas nėra delikatus reikalas, keičiant dalį atsiradę sugadinimai nėra laukiami.

Kitas atnaujinimas yra senai kariškių lauktas atsakas prieš teroristų itin pamėgtas pakelės bombas. Atsiras daugiau nei dešimtmetį prašyta sistema aptinkanti ir perimanti nuotoliniu būdu siunčiamus signalus detonatoriui. Jei ši elektroninio karo sistema tinkamai nesuveiktu, trečios versijos pakete yra įtraukti papildomi šarvų sustiprinimai tarp korpuso ir bokštelio. Jie turėtu susilpninti patiriamą žalą, ypač kai sprogsta keli sprogmenys vienas po kito.

Kiti smulkesni atnaujinimai padaryti reaguojant į esamą situaciją. „Abrams 3“ galės iššauti naujos kartos, tik 2016 metų pradžioje patvirtintą naują, 120 mm sviedinį M829A4. Tai penktos kartos šaudmuo, su nusodrintu uranu, skirtas įveikti naujos kartos rusiškos tankų gynybos dinamines sistemas „Relikt“ ir „Malachit“.

Taip pat atnaujintas pagalbinis maitinimo blokas (auxiliary power unit). Jam veikiant laukimo rėžimu pasaloje tykantį tanką aptikti turi būti dar sunkiau. Kuo ilgiau ši sistema aprūpins tanko elektronines sistemas, o ne veikiantis pagrindinis variklis, bus eikvojama mažiau brangaus kuro. Amerikietiškuose tankuose montuojami dujų turbinų varikliai suteikia jiems daug galios, bet padaro itin neekonomiškus kuro naudojimo atžvilgiu. Tai itin riboja kovinį atstumą nuo lydinčio konvojaus su degalais ir kita aprūpinimo įranga.

Vis tik net ir po šių atnaujinimų kariškiai nesijaučia ramūs. Jau skirti pirmieji 311 milijonų dolerių kurti ketvirtos kartos paketą, kuris turėtu būti pradėtas testuoti 2023-iais. Jame numatomi rimtesni atnaujinimai sensorių srityje, taip pat sviedinių pasirinkime bei gynyboje nuo raketinių prieštankinių ginklų.

Pastarųjų žala šiam tankui tapo nepaneigiama po itin nesėkmingo Saudo Arabijos pasirodymo kaimyniniame Jemene. Sukilėlių naudojami iš pačių saudų perimti amerikietiški ginklai, naujausi kiniški, rusiški ir net iranietiški prieštankiniai ginklai sunaikino jau ne vieną dešimtį „Abrams“ tankų mūšio lauke.

 

Parengė Arnas Mulokas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Arnas Mulokas
(29)
(1)
(28)

Komentarai (11)