„Trumpo sienos“ prototipai jau stovi - statybų kompanijos viliasi pelnyti daug darbo keliems metams į priekį (Video)  (6)

Pageidautinas aukštis – daugiau nei 9 metrai, kad žmogus negalėtų persiropšti ar ko nors permesti. Pamato gylis – 1,8 metro. Išvaizda turi būti estetiška, bent jau iš Jungtinių Amerikos Valstijų pusės. Tokius reikalavimus kovo mėnesį paskelbė JAV muitinės ir sienos apsaugos tarnyba. Jie skirti įmonėms, kurios ketina išmėginti jėgas statydamos „Trumpo sieną“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-10-25 „Trumpo sienos“ prototipai jau stovi - statybų kompanijos viliasi pelnyti daug darbo keliems metams į priekį (Video)  (6)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas per rinkimus žadėjo atitverti šalį nuo Meksikos, kad nepatektų nelegalūs imigrantai ir narkotikų prekeiviai. Ar iš tiesų mūras iškils visame 3 tūkst. kilometrų ilgio pasienyje, kol kas neaišku, tačiau statybininkai jau triūsia.

Užuodusios stambų valstybės užsakymą dalyvauti panoro per 200 įmonių. Bet tiktai šešios laimėjo atranką ir dabar stato sienos pavyzdžius – prototipus. Jų bus aštuoni, nes dvi kompanijos įgyvendina po du projektus. Visi prototipai iki rytojaus turėtų iškilti prie sienos perėjimo posto, skiriančio JAV San Diego miestą nuo Meksikos Tichuanos.

Vėliau bus vertinamos statybininkų pastangos. Kai kurios įmonės turi nemenkos patirties. Antai „Caddell Construction“ iš Alabamos valstijos yra stačiusi Amerikos ambasadas Pekine (Kinija) ir Kabule (Afganistanas), o ką jau kalbėti apie daugybę jos pastatytų ligoninių, kalėjimų arba elektrinių.

Oficialiais duomenimis, ši bendrovė nuo 2007 metų yra gavusi valstybės užsakymų, kurių vertė – daugiau nei 5 milijardai JAV dolerių (dabartiniu kursu – 4,23 mlrd. eurų). „W.G.Yates & Sons“ iš Misisipės valstijos yra sulaukusi 560 mln. dolerių (474 mln. eurų) vertės užsakymų, kiti pretendentai – gerokai mažesnių.

Jau pastatyti pasienio apsaugos sienos prototipai

Tiesa, statybų kompanijos nepasižymi itin švaria reputacija. Ta pati „Caddell Construction“ už sukčiavimą gaunant užsakymus yra sumokėjusi valdžiai daugiau negu trijų milijonų dolerių (2,54 mln. eurų) baudą, o kitos konkurse dalyvaujančios bendrovės „Fisher Sand & Gravel“ vienas vadovų už panašius nusižengimus net buvo patekęs į kalėjimą. Kad ir kaip būtų, statybų bendrovėms verta pasistengti.

Aišku, prototipai tėra smulkmena, nors ir už juos konkurso dalyviams yra numatytas atlygis – už kiekvieną sienos fragmentą iš biudžeto bus sumokėta iki pusės milijono dolerių (423 tūkst. eurų).

Tačiau laimėtojas (arba laimėtojai) turės galybę darbo daugelį metų. Aišku, jeigu „Trumpo sienos“ projektas bus palaimintas visų valdžios instancijų. Vasarą JAV Kongresas sutiko skirti 1,6 mlrd. dolerių (1,35 mlrd. eurų) pirmai atkarpai, bet šios sumos dar nepalaimino Senatas. Manoma, kad senatoriai gali nepritarti prezidento užmojams.

Galbūt dėl to sienai prieštaraujanti aktyvistų grupė „Alliance San Diego“ ties kylančiais prototipais kol kas nerengė jokių protesto akcijų. „Tai tik politinis teatras“, – pareiškė šios organizacijos atstovas. Tačiau statybų bendrovės tikisi, kad jis užsitęs. („Faz.de“, LR)

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai (6)