V. Putinas prakalbo apie genetiškai modifikuotus superkarius  (7)

Genetiškai modifikuoti superkariai, pavojingesni už atominę bombą, neilgai trukus gali tapti realybe – taip teigia Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, praneša „Daily Mail“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalbėdamas jaunimui skirtame festivalyje V. Putinas minėjo apmokytų žudikų kariuomenę, kuri gali būti sukurta, jei tik mokslininkams pavyks įvykdyti manipuliacijas su žmogaus genetiniu kodu.

V. Putino teigimu, pasaulio lyderiai turėtų pritarti griežtam reglamentavimui, skirtam užkirsti kelią masinio žudymo karių, nejaučiančių nei skausmo, nei baimės, sukūrimui.

Jis įspėjo, kad kišimasis į genetinį kodą gali turėti rimtų padarinių.

„Įsivaizduokime, kad žmogus gali sukurti kitą žmogų ne tik teoriškai, bet ir praktiškai. Jis gali būti genialus matematikas, išskirtinis muzikantas ar karys, besikaunantis nejausdamas baimės, gailesčio, užuojautos ar skausmo.“ – mintis dėstė V. Putinas.

„Kaip suprantate, žmonija gali įžengti į labai sudėtingą ir labai atsakingą egzistavimo periodą ir tai gali būti jau netolimoje ateityje, - tęsė jis. – Dalykai, kuriuos apibūdinau ką tik, gali būti žiauresni už atominę bombą.“

V. Putino manymu, pasaulio lyderiai turėtų pritarti griežtam reglamentavimui, skirtam užkirsti kelią masiniams žudymams skirtų karių sukūrimui.

Šios V. Putino kalbos klausėsi į jaunimui skirtą festivalį Sočyje susirinkę asmenys. Pasigirdo ir įspėjimų apie rimtų padarinių galintį turėti kišimąsi į genetinį kodą.

„Žmogus turi progą prisidėti prie genetinio kodo, kurį sukūrė gamta, ar, kaip pasakytų religingi žmonės, Dievas. Tokie veiksmai turės visų įmanomų rūšių praktinių padarinių. – teigė jis. – Kai ką nors darome, kas tai bebūtų, noriu dar kartelį pakartoti, turime nepamiršti apie tokių veiksmų etinį pagrindą.“

Paieškų sistema „Google“ įsteigė etikos tarybą, kurios darbas – prižiūrėti darbus dirbtinio intelekto srityje. Internetinei paieškų milžinei priklauso kelios robotikos įmonės ir „Deep Mind“ – britų įmonė, kurianti programinę įrangą, skirtą padėti kompiuteriuose įdiegti žmogišką mąstymą.

Vienas iš šios įmonės įkūrėjų savo ruožtu įspėjo, kad dirbtinis intelektas – tai didžiausias šio šimtmečio pavojus. Jo teigimu, būtent dirbtinis intelektas gali prisidėti prie žmonijos išnykimo.

„Manau, galiausiai žmonės turbūt išnyks ir technologijos, tikėtina, prisidės prie to“, - neseniai duodamas interviu teigė Shane‘as Leggas iš „Deep Mind“. Iš visų technologijų formų, galinčių nuo žemės paviršiaus nušluoti žmoniją, jis išskyrė dirbtinį intelektą kaip didžiausią šio amžiaus pavojų.

Šis V. Putino įspėjimas pasirodė praėjus vos mėnesiui po to, kai jis išreiškė baimę dėl robotų su dirbtiniu intelektu, vieną dieną mus visus suvalgysiančių.

V. Putinas prieš mėnesį lankėsi internetinės galiūnės „Yandex“ centrinėje būstinėje Maskvoje ir kalbėjosi su jos vadovu Arkadijumi Voložu. Dirbtinio intelekto potencialo aptarimo metu V. Putinas netikėtai paklausė, ar technologijos mus suvalgys. Kaip praneša valstybinį rėmimą gaunantis rusų transliuotojas RT, toks klausimas suglumino A. Voložą. „Tikiuosi, kad niekada“, - V. Putinui atsakė jis.

Padaręs pauzę jis ėmėsi aiškinti, kad tam tikrose srityse prietaisai gali būti geresni nei žmonės, pateikdamas ekskavatoriaus, kuris kasa geriau nei žmogus su kastuvu, pavyzdį.

„Vis tik ekskavatoriai mūsų nesuvalgo“, - pridūrė jis. Panašu, kad toks pavyzdys V. Putino neįtikino. Jis sureagavo patikslindamas, kad ekskavatoriai negali mąstyti.

Rugsėjo mėn. V. Putinas teigė, kad dirbtinis intelektas – ne tik Rusijos, bet ir visos žmonijos ateitis. Vis dėlto jis pabrėžė, kad be milžiniškų galimybių yra ir pavojų, kuriuos sudėtinga numatyti.

„Kas betaptų lyderiu šioje sferoje, taps ir pasaulio valdytoju.“ – įžvalgomis ir prognozėmis dalinosi V. Putinas. Jis pažadėjo dalintis bet kokiomis šios srities know-how žiniomis, kurių turės Rusija, tam, kad būtų išvengta konfliktų dėl technologijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(19)
(-1)

Komentarai (7)