7 faktai apie BWM, kurių turbūt nė nežinojote (Video)  (11)

BMW – automobilių ir motociklų entuziastų mėgstama markė. BMW automobiliai – sportiški, turintys savą charakterį ir labai kokybiški. Nors ši markė tikrai populiari, apie ją žinome tikrai ne viską.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

BMW automobilius atpažįsta visi. Tai viena iš tų markių, apie kurią vienu ar kitu gyvenimo etapu svajojo daugelis.

Sportiški, dažniausiai galu varomi automobiliai vilioja tuos, kurie tiesiog mėgsta vairuoti. O M divizijos kūriniai neretai yra automobilių entuziastų svajonių žvaigždės.

Tačiau retas kuris yra skaitęs BMW markės istoriją ar domėjosi senesniais šio gamintojo kūriniais. Todėl surinkome septynis faktus, kuriuos apie BMW žino tikrai ne visi.

1. BMW simboliai

Dažnai manoma, kad BMW logotipas simbolizuoja besisukantį baltą propelerį mėlyno dangaus fone. Toks mitas atsirado todėl, kad savo istorijos pradžioje BMW iš tikrųjų gamino lėktuvų variklius – tuomet įmonė vadinosi Rapp Motorenwerke. Tačiau iš tikrųjų BMW logotipas tėra senojo Rapp Motorenwerke logotipo ir tradicinių Bavarijos spalvų derinys. BMW vardas reiškia Bavarian Motor Works arba, originalo kalba, Bayerische Motoren Werke.

2. Versalio sutartis paskatino BMW automobilių atsiradimą

Taigi Rapp Motorenwerke buvo įkurta 1913 metais ir gamino variklius lėktuvams, taip pat ir karo pramonei. Versalio sutartis, pasirašyta 1918 metais po to kai Vokietija pralaimėjo Pirmąjį Pasaulinį karą, ribojo karo pramonę – buvo draudžiama gaminti karinius lėktuvus ir jų variklius. Todėl BMW (kuri po restruktūrizacijos buvo sukurta 1917 metais) ėmėsi gaminti motociklus, o vėliau, 1928-1929 metais, ir automobilius. Pirmasis BMW automobilis buvo Dixi, gamintas ant Austin 7 platformos.

3. BMW nuo pat pradžių labai domėjosi aerodinamika

Tikriausiai esate matę senus automobilius, su stačiais priekiniais stiklais ir grotelėmis – jie tikrai neatrodo labai aerodinamiški. Tačiau BMW nuo pat pradžių norėjo gaminti aptakius automobilius. 1940 metais BMW pagamino 328 Kamm Coupe – automobilį dešimtmečiais aplenkusį kitas laikmečio mašinas savo aerodinaminėmis savybėmis. Automobilis buvo gamintas Mille Miglia lenktynėms, tačiau ir po kelių dešimtmečių buvo kopijuojamas kitų gamintojų, siekiant aerodinaminio tobulumo. Iš jo įkvėpimo iš dalies sėmėsi ir Toyota Prius.

Aerodinaminio efektyvumo siekis buvo matyti ne tik automobiliuose – 1937 metais BMW pagerino motociklų greičio rekordą savo itin aptakiu (ir labai pavojingu) motociklu pasiekdami 279,5 km/h greitį.

4. 20 metų senumo BMW variklis kartą laimėjo „Formulės 1“ čempionatą

Automobilis su M10 keturių cilindrų varikliu į gatves išriedėjo 1962 metais, turėdamas vos 75 AG. 1983 metais Brabham komanda su šiuo varikliu laimėjo Formulės 1 čempionatą – tuomet triumfavo brazilų lenktynininkas Nelsonas Piquet. Aišku, tuo metu variklis buvo stipriai modifikuotas ir patobulintas, išvystė 1400 AG, bet širdyje buvo tas pats septintojo dešimtmečio pradžios galios agregatas. Šis pasiekimas dar kartą įrodė BMW variklių patvarumą ir kokybę.

Keturių cilindrų varikliai BMW istorijoje buvo tokie svarbūs, kad ir centrinė įmonės būstinė yra pastatyta taip, kad primintų keturis cilindrus. Tai – vienas iš gražiausių pastatų automobilių pramonėje.

5. BMW vis dar gamina atsargines dalis savo seniesiems modeliams

Jei turite labai seną automobilį, žinote, kaip sunku jiems gauti atsarginių dalių. Tačiau jei turite labai seną BMW jas galite užsakyti tiesiai iš gamintojo. Senųjų modelių dalys yra gaminamos istoriniame BMW motociklų gamyklos pastate Miunchene. Viskas gaminama taip kruopščiai, kad vien iš naujų dalių entuziastai kartą surinko visai naują 1976-ųjų R90S motociklą.

6. BMW Z1 turėjo įdomiausias duris automobilių istorijoje

BMW pagamino daugybę įspūdingų automobilių – Z8, M1 superautomobilį, 8 serijos kupė ir dar daug kitų grožybių. Tačiau vienas automobilis išsiskiria kiek netikėtu bruožu – Z1 turėjo keistai įdomias dureles. Mažas sportinis automobilis su plastiko kėbulu neatrodė labai įspūdingai. Tačiau jo durelės atsidarė vertikaliai žemyn – jos tiesiog sulįsdavo į automobilio slenksčius. Gaila, tačiau tik apie 8000 Z1 automobilių buvo pagaminti, o dabar jų kainos prasideda maždaug nuo 40 tūkst. eurų.

7. BMW šiuo metu agresyviai plečia savo modelių gamą

Tikriausiai jau žinote, kad BMW nėra tik viena markė – BMW korporacijai priklauso ir „Rolls Royce“, ir MINI. Šiuo metu BMW vykdo labai agresyvų produkcijos plėtros planą, pagal kurį 2017-2018 metais bus paleista 40 naujų ir atnaujintų modelių. Tarp jų ir naujoji 8 serija (su M8 modeliu), „Rolls Royce Cullinan“ visureigis, nauji elektromobiliai ir dar krūva naujienų. Todėl ateinančiais metais matysime vis daugiau naujų modelių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(46)
(3)
(43)

Komentarai (11)