Pentagonas atskleidė vienintelį būdą sunaikinti visus Šiaurės Korėjos branduolinius ginklus - metodas, kuris nepatinka niekam  ()

JAV parengtyje turi 1800 branduolinių galvučių, Rusija - 1950. Daug daugiau jų yra saugoma saugyklose ir gali būti panaudotos iškilus tokiam reikalui. O kiek branduolinių galvučių turi Šiaurės Korėja? Niekas nežino, tačiau jei bus bandoma pašalinti šios šalies keliamą grėsmę, reikės galvoti ir apie branduolinio ginklo likvidavimą. Pentagonas dabar atskleidė vienintelį būdą tai padaryti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Niekas nenori karo su Šiaurės Korėja. Į Seulą yra nukreipta visa galybė ginklų, Šiaurės Korėjoje egzistuoja ištisa požeminė imperija, o ir neprognozuojamas šalies būdas reiškia, kad bet koks karas pareikalautų didelių aukų. Visgi, jei Šiaurės Korėja taip niekada ir nepanorės pasikalbėti apie savo branduolinius ginklus, juos gali tekti pašalinti - reikalas darosi per daug rimtas, kad jį būtų galima ignoruoti.

Admirojas Michaelas J. Dumontas, aukštas Pentagono pareigūnas, laiške Kongresui aiškino, kad eliminuoti branduolinio Šiaurės Korėjos ginklo grėsmę galima tik vienu būdu. Iki šiol buvo kalbama apie preciziškai tikslius JAV smūgius strateginiams Šiaurės Korėjos taškams. Tai, kaip svarsto ekspertai, galėtų užkirsti kelią bet kokiam branduolinio ginklo panaudojimui. Šie smūgiai galėtų būti maskuojami kaip diversija, juos galėtų pasitikti tinklų atakos, o ir taikinius būtų galima pasirinkti labai atsakingai - raketų bazes, radarų sistemas, arsenalus ir taip toliau. 

Tačau Dumontas nemano, kad juvelyriškai preciziški smūgiai gali būti efektyvūs. Juk mes net nežinome, kiek branduolinių ginklų Šiaurės Korėja turi, todėl ir taikinius išsirinkti yra sunku. Todėl Dumonto nuomone vienintelis efektyvus būdas surinkti ir sunaikinti visus Šiaurės Korėjos branduolinius ginklus būtų sausumos pajėgų invazija. Aišku, iš karto po to seka klausimas apie aukų skaičių tokio karo metu, tačiau jo net nuspėti neįmanoma, nes viskas priklausytų nuo karo intensyvumo, trukmės ir JAV galimybių užkirsti kelią Šiaurės Korėjos artilerijai ir raketoms.

Kita vertus, būtų naivu tikėtis, kad karas baigtųsi su mažais nuostoliais. Negalima atmesti net Šiaurės Korėjos biologinio ir cheminio ginklo panaudojimo galimybių. Tačiau jei keliamas tikslas eliminuoti branduolinio ginklo panaudojimo grėsmę, invazija yra vienintelė išeitis.

Šiaurės Korėja nėra didelė šalis - jos plotas yra 120 540 kvadratinių kilometrų. Tačiau branduoliniai ginklai yra išsklaidyti po visą šalį, daug jų yra požeminėse saugyklose.  Nors kelios vietos yra stebimos, įtariant, kad jos yra svarbios branduolinio ginklo programai, daugelis jų yra visiškai nežinomos. Tai iš esmės eliminuoja diversijos ar preciziškų prevencinių smugių galimybes.

JAV ir Pietų Korėjos pajėgos treniruojasi greitai išsilaipinti iš laivų Šiaurės Korėjos teritorijoje. Tai reiškia, kad karui prasidėjus sąjungininkai greitai pajudėtų link Šiaurės Korėjos branduolio. Tačiau galbūt visų Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų surinkti nereikės? Galbūt ekonominis spaudimas ir, pavyzdžiui, Kinijos veiksmai paskatins Šiaurės Korėją sėsti deryboms? Bent jau kol kas apie invaziją kalbėti galima tik teoriškai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(29)
(22)
(7)

Komentarai ()