Kaip išsirinkti geriausią belaidę kolonėlę: kokios yra papildomos galimybės ir ką jos realiai duoda  (3)

Apie belaidžių garso kolonėlių suteikiamas papildomas funkcijas buvo užsiminta jau ne vieną kartą. Aišku turėtų būti ir tai, kad kolonėlės su integruotu WiFi ryšio režimu funkcionalumo prasme yra kur kas lankstesnės nei Bluetooth tipo belaidės garso kolonėles. Svarbu suprasti ir tai, kad belaidžių garso kolonėlių papildomų funkcijų ir galimybių spektras yra gana dinamiškas. Būtent dėl tos priežasties šiuo atveju sudaryti vieningo savybių sąrašo yra praktiškai neįmanoma. Vis dėlto apžvelgti ką gamintojai pirkėjui šiuo metu siūlo bene dažniausiai tikrai galima.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trečiųjų šalių paslaugos

Jeigu skaitėte ankstesnius įrašus apie belaides garso kolonėles, tuomet jau turėtumėte žinoti, kad Bluetooth ryšio režimas visada reikalauja atitinkamo muzikos transliacijos šaltinio (išmanusis telefonas, kompiuteris ir t.t.). Tuo tarpu WiFi ryšio režimas belaidei garso kolonėlei suteikia autonomiškumo. Šis faktorius svarbus dėl to, nes belaidžių WiFi garso kolonėlių gamintojams į savo produkciją leidžia integruoti trečiųjų šalių servisų palaikymą (pvz., „Spotify“, „TuneIn“, „Pandora“ ir t.t.). Niekam ne paslaptis, jog marketingo tikslais tokias kolonėles įpratome vadinti išmaniosiomis. Be to, reikėtų pabrėžti ir tai, kad WiFi ryšio režime veikiančios belaidės garso kolonėlės valdymas šiuo metu paprastai yra realizuojamas naudojantis išmaniajame telefone įdiegta taikomąja programa.

Taikomosios programos neturinčios belaidės garso kolonėlės paprastai muziką transliuoti geba tik standartizuotais protokolais (Bluetooth, DLNA, AirPlay ir t.t), todėl papildomą pranašumą tokioms belaidėms kolonėlėms padeda įgyti tik gausesnis skirtingų transliacijos protokolų palaikymas. Jeigu domitės belaidėmis garso kolonėlėmis su trečiųjų šalių paslaugų palaikymu, tuomet rekomenduojame atkreipti dėmesį į tokius gamintojus, kaip „GGMM“, „Xiaomi“ ar „Sonos“. Pavyzdžiui, „Xiaomi Mi Smart“ belaidėje garso kolonėlėje integruotos trečiųjų šalių paslaugos naudingos tuo, nes suteikia išskirtinę prieigą prie internetinių radijo stočių bei įvairių muzikos grojaraščių.

Be to, trečiųjų šalių paslaugas palaikanti belaidė garso kolonėlė taip pat muziką geba transliuoti minėtais standartizuotais protokolais. Kitaip sakant, ji yra puikiai tinkama ir tiems pirkėjams, kurie mėgsta klausyti muziką iš asmeninės įrašų kolekcijos. Taigi, greičiausiai nesuklysime tokio tipo belaidę garso kolonėlę tiesiog pavadindami šiuolaikiniu mažų gabaritų muzikiniu centru. Tuo tarpu skaitytojams, kurie nori trečiųjų šalių paslaugas palaikančių belaidžių garso kolonėlių galimybes suprasti dar geriau, siūlome paskaityti detalią šią vasarą paruoštą apžvalgą apie belaidę garso kolonėlę „GGMM ES-201 E3“.

Papildomos jungtys

Belaidžių garso kolonėlių esminis skiriamasis bruožas, žinoma, yra muzikos transliacijos nuotoliniu būdu. Vis dėlto šiuo metu vis daugiau gamintojų pirkėjui taip pat siūlo papildomus lokalius transliacijos būdus. Pavyzdžiui, garso perdavimas naudojant 3,5 milimetrų garso įvestį tikrai nėra naujiena. Būtent šią jungtį belaidėse garso kolonėlėse noriai integruoja vis daugiau gamintojų.

Ar tai praktiškas sprendimas populiarėjant universaliai USB C tipo jungčiai parodys tik laikas. Tačiau šiuo metu apžvalgininkai net neabejoja, kad toks sprendimas itin praverčia tiems pirkėjams, kurie belaidę garso kolonėlę, pavyzdžiui, planuoja naudoti prie televizoriaus ar kompiuterio vietoje įprastos garso sistemos.

Praktika rodo, kad greta įprasto 3,5 milimetrų garso įėjimo gamintojai šiuo metu belaidėse garso kolonėlėse dažnai yra linkę integruoti ir USB jungtį. Vis dėlto renkantis belaidę garso kolonėlę su USB jungtimi reikia būti itin atidiems. Pavyzdžiui, jeigu įsigysite „Xiaomi Square Box“ belaidę garso kolonėlę, tai šiuo atveju USB jungtis jums pravers tik tuo atveju, kai reikės įkrauti šioje Bluetooth kolonėlėje integruotą bateriją arba tada, kai norėsite „Xiaomi Square Box“ naudoti kaip išorinę bateriją (angl. power bank).

Tuo tarpu jeigu, pavyzdžiui, nuspręsite pirkti „1STPlayer X-Fun“ belaidę garso kolonėlę, tuomet integruotą USB jungtį galėsite naudoti muzikos transliacijoms tiesiai iš USB atmintinės.

Nereikėtų nustebti ir tuomet, jeigu USB jungtis bus tinkama tik kitų elektroninių įrenginių baterijoms įkrauti – tokią kombinaciją dabar itin pamėgo iš elektros tinklo maitinamų belaidžių garso kolonėlių gamintojai.

Jeigu belaidę garso kolonėlę planuojate įsigyti Kinijoje, tuomet nenustebkite techninių charakteristikų apraše išvydę informaciją apie TF kortelės lizdą. Iš pažiūros dažnam skaitytojui šis trumpinys gali būti negirdėtas, tačiau tai yra ne kas kito, kaip Micro SD kortelės atitikmuo, kurį itin dažnai mėgsta naudoti vietiniai Kinijos gamintojai. Kaip jau greičiausiai supratote, toks sprendimas suteikia dar vieną galimybę muzikai transliuoti, tik šiuo atveju jau naudojant Micro SD tipo kortelę.

Pavyzdžiui, belaidė garso kolonėlė „JKR KR-8800“ yra aprūpinta ne tik Micro SD kortelės lizdu, bet taip pat dar turi ir muzikai transliuoti pritaikytą USB jungtį bei 3,5 milimetrų garso įėjimą.

Kitaip sakant, šiuo atveju rinkoje galima pastebėti aiškią tendenciją, kad praktiškai visos Micro SD lizdą turinčios belaidės garso kolonėlės šiuo metu taip pat dažniausiai bus aprūpintos ir kitomis jau aptartomis papildomomis jungtimis. Tenka pripažinti, jog visi šie pavyzdžiai puikiai iliustruoja kaip itin paprasti sprendimai gamintojams šiuo metu leidžia atitinkamai praplėsti ne tik WiFi, bet ir Bluetooth ryšio režimą palaikančių belaidžių garso kolonėlių funkcionalumą.

„Multi-Room“ funkcionalumas

Belaidės garso kolonėlės su integruotu WiFi ryšio moduliu gali turėti vieną papildomą funkciją, kurią būtina aptarti atskirai. Tinkamą vertimą „Multi-Room“ techniniam sprendimui surasti sunku, tačiau šiuo atveju svarbu suprasti, kad ši funkcija leidžia į vieną bendrą sistemą apjungti keletą to paties gamintojo belaidžių garso kolonėlių. Toks sprendimas itin patiks tiems skaitytojams, kurie per skirtinguose kambariuose esančias belaides garso kolonėles norėtų klausyti muziką iš to paties ar skirtingo muzikos transliacijos šaltinio.

„Multi-Room“ taip pat gali praversti užkietėjusiems melomanams, kadangi šios funkcijos dėka tarpusavyje galima apjungti kelias to paties tipo garso kolonėles ir jas naudoti kaip atskirus garso kanalus. Čia svarbu pridėti tik tai, kad dažniausiai „Multi-Room“ funkcionalumas yra konfigūruojamas per belaidės garso kolonėlės specialią į išmanųjį telefoną diegiamą taikomąją programą. Vis dėlto toks sprendimas ne visada yra racionalus kainos aspektu. Pavyzdžiui, už dvi „GGMM WS-301“ belaides garso kolonėlės su „Multi-Room“ palaikymu šiuo metu tektų sumokėti beveik 300 eurų, o už tokią pinigų sumą esant poreikiui jau galima įsigyti ir ekonominės klasės panašų funkcionalumą turinčią specializuotą garso sistemą.

Kitos sutinkamos funkcijos

Sparčiai besiplečianti belaidžių garso kolonėlių rinka skatina konkurenciją. Tai itin skausmingai išgyvena nauji gamintojai. Siekdami išsiskirti jie stengiasi aprūpinti savo kuriamas belaides garso kolonėles įvairiomis nestandartinėmis funkcijomis. Itin aktyviai tokias tendencijas galima pajusti vietinių Kinijos gamintojų segmente.

Pavyzdžiui, belaidė garso kolonėlė „Nillkin MC1“ gali pasigirti ne tik skaitmeniniu LED laikrodžiu, bet ir integruotu Qi standarto belaidžiu išmaniųjų telefonų įkrovikliu.

Be to, „Nillkin MC1“ taip pat turi USB jungtį. Ją gamintojas integravo norėdamas suteikti pirkėjui galimybę nuo belaidės garso kolonėlės įkrauti ir tokius elektroninius įrenginius, kurie neturi belaidės baterijos įkrovimo funkcijos.

Tuo tarpu kiti Kinijos gamintojai pirkėjus stengiasi sužavėti integruotu termometru ar į belaidę garso kolonėlę įdiegta įspėjimų sistema susieta su išmaniuoju telefonu (pvz., „Divoom Aurabox“).

Be to, niekam ne paslaptis, kad Bluetooth technologija jau gana seniai naudojama laisvų rankų įrangai, todėl gamintojai analogišką funkcionalumą vis dažniau yra linkę integruoti ir belaidėse garso kolonėlėse. Vis dėlto gamintojai siekdami išsiskirti gali pasiūlyti ir dar įdomesnių sprendimų.

Pavyzdžiui, „MS-285“ belaidė garso kolonėlė taip pat gali atstoti Bluetooth laisvų rankų įrangą, tačiau kur kas įdomiau yra tai, kad ji dar gali pasigirti ir išskirtiniu korpusu, kuris yra atsparus tiek vandeniui, tiek dulkėms.

Ieškodami sau tinkamos belaidės garso kolonėlės su papildomomis funkcijomis tikrai nenustebkite susidūrę ir su dar įdomesniais sprendimais. Šiuo atveju kaip pavyzdį galima paimti „MUSKY DY-19“ belaidę garso kolonėlę, kuri iš pažiūros labai primena įprastą muzikinį centrą, kadangi yra aprūpinta ne tik nuotoliniu valdymo pulteliu, bet taip pat ir standartiniu FM radijo imtuvu.

Vis dėlto aklai pasitikėti kiekvienu gamintojų pažadu taip pat nerekomenduojame, nes kartais jų reklamuojamų techninių sprendimų tampa neįmanoma paaiškinti netgi remiantis mokslo sukauptomis žiniomis. Pavyzdžiui, vietiniai Kinijos gamintojai teigia kuriantys belaides garso kolonėles su įdiegtu triukšmo šalinimo techniniu sprendimu. Taip, tenka pripažinti, kad tokie sprendimai jau gana seniai yra naudojami ausinėse bei išmaniuosiuose telefonuose pokalbio metu. Nepaisant to, kol kas tokios technologijos praktiškai neįmanoma panaudoti atviroje erdvėje dėl nuolatos kintančio aplinkos poveikio bei daugybės kitų šalutinių faktorių, kurių šiuo atveju pavyksta išvengti garso signalui sklindant tiesiai į ausies kanalą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Jonas Bunevičius
(15)
(5)
(10)

Komentarai (3)